Google Translate

woensdag 4 februari 2015

Het grofmazige net - Håkan Nesser

Boek details:
Auteur: Håkan Nesser
Titel: Het grofmazige net
Originele titel: Det grovmaskiga nätet
Vertaling: Clementine Luijten
Verschijningsdatum: 1993
Bladzijde: 251
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9789044529784


Samenvatting:
Op een zaterdagochtend vindt Janek Mattias Mitter zijn vrouw Eva dood in bad. Ze is verdronken. Aan commissaris Van Veeteren verklaart Mitter dat hij zich niets van de voorafgaande nacht kan herinneren. Behalve dat hij en zijn vrouw veel hebben gedronken en de liefde hebben bedreven. Mitter blijft verdachte nummer één, wordt schuldig bevonden en opgesloten. Korte tijd later is er een tweede dode te betreuren.

Håkan Nesser
Dit is mijn eerste boek van Håkan Nesser en net als met het eerste gelezen boek van Henning Mankell ben ik gelukkig weer met het eerste verhaal over commissaris Van Veeteren begonnen, hoewel in sommige recensies men het over deel twee heeft. Het komt nog wel goed met mij :-). Omdat dit het eerste boek van Håkan Nesser is die ik gelezen heb, eerst weer een beschrijving wie hij nu is. De beschrijving is afkomstig van de Blue Owl Books website.

Håkan Nesser is in de voetsporen getreden van Sjöwall & Wahlöö door het schrijven van een tiendelige reeks misdaadromans. In het geval van Nesser is de hoofdfiguur, Commissaris Van Veeteren die in 1993 als 55-jarige politieman in het fictieve Maardam zijn opwachting maakt in het debuut Det grovmaskige nätet. Nesser geboren in 1950 in de omgeving van Kumla (Zweden) werkte na zijn opleiding als leraar in Uppsala. In 1988 werd van Nesser zijn eerste literaire roman ‘Der Choreograf’ uitgegeven. Vijf jaar later gevolgd door zijn eerste misdaadroman, die pas in 2001 verscheen bij uitgeverij De Geus, getiteld Het grofmazige net. In oktober 2008 verscheen het tiende en voorlopig laatste deel uit de Van Veeteren-reeks. (Bron: Blue Owl Books).

Meer informatie over Håkan Nesser is te vinden op:
- Officiële website van Håkan Nesser
- Wikipedia
- Facebook pagina Håkan Nesser Nederland
- Noordse Literatuur website

Het eerste deel van het verhaal speelt zich af in de periode van zaterdag 5 oktober tot en met vrijdag 22 november. Janek Mattias Mitter, een 46-jarige docent geschiedenis en filosofie aan het Bungelyceum in Maardam en zijn 38-jarige echtgenote Eva Maria Ringmar, die sinds drie maanden zijn echtgenoot is, worden geïntroduceerd. Mitter is eerder getrouwd geweest en samen hebben ze twee kinderen, een zoon (Jürg) en een dochter (Inga) van 20 en 16. Ze wonen bij hun moeder (Irene Beck) in Chadów. In 1980 zijn ze gescheiden. Mitter is geboren in Rheinau en al 26 jaar woonachtig in Maardam. Eva is geboren in Leuwen en sinds 1990 woonachtig in Maardam.

Op 5 oktober vindt Mitter zijn vrouw Eva dood in de badkuip. Moord. Op dat moment wordt commissaris Van Veeteren geïntroduceerd. Zijn vrouw is vier tot vijf keer bij hem weg gegaan. Eigenlijk zijn ze gescheiden. Samen hebben ze een 24-jarige dochter (Jess) en een zoon (Erich). Jess woont in Borges en Erich zit in de staatsgevangenis van Linden. De vader van Van Veeteren is op zijn 52e gestorven. Net als Wallander luistert Van Veeteren naar klassieke muziek zoals Vivaldi's mandolineconcert, Julian Bream en Tárrega, Vaughan Williams en Händel.


Het eerste deel waarin Mitter wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw komt vreemd op me over. Van Veeteren is dan nog niet zo nadrukkelijk aanwezig. Misschien komt het zo vreemd op me over omdat het in een fictief land plaatsvindt. Erg wennen met plaatsen als Oosterbrügge, Karpatz, Gimsen, Keymerkyrka, Greifen, Majorna, Moines, Irgenau, Leimaar, Mühlboden, Kerran en Friesen. Naast het onbekende heeft Håkan in het eerste deel een aparte schrijfstijl. Ik moest er even inkomen.

In het boek worden verwijzingen naar films gemaakt zoals The Birds van  Hitchcock en One flew over the Cuckoo's nest.Het tweede deel beslaat de periode van vrijdag 22 november tot en met zondag 1 december en het derde deel beslaat de periode van zondag 1 december tot en met donderdag 5 december. Het team van Van Veeteren bestaande uit DeBries, Jung, Münster, Reinhart, Rooth en Heineman, gaat aan de slag om de moorden op te lossen. Wat volgt is een interessant onderzoek met een verrassend einde. In het tweede en derde deel zat ik er goed in en was het boek al snel uit. Dit betekent dat het verhaal en Van Veeteren me wel beviel en zeker nog meer boeken van Håkan Nesser ga lezen. Na het lezen van dit boek ben ik wel benieuwd naar de verfilming van dit boek. Ik hoop die binnenkort te zien.

Ondanks dat het verhaal zich afspeelt in een fictieve stad en land heeft Maardam toch nog iets Scandinavisch, namelijk de souvenirwinkel Gloss aan de Karlstorg. Andere Scandinavische verwijzingen zijn Vejme Klint (de zelfmoordrots), het Sojmenmeer en eventueel een aquarel van Vresjman (die bestaat ook niet in het echt).

De titel van het boek is afgeleid van de onderstaande zin uit het verhaal:

Lieten grote en lastige dingen zich alleen vangen in het grofmazige net van ernst en scherts.

Recensies:
- MPOBooks
- Tunske
- Dizzie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten