Google Translate

donderdag 19 februari 2015

Schijndood - Thomas Enger

Boek details:
Auteur: Thomas Enger
Titel: Schijndood
Originele titel: Skinndød
Vertaling: Kim Snoeijing & Lucy Pijttersen
Verschijningsdatum: juli 2012
Bladzijde: 360
Uitgeverij: Uitgeverij Q
ISBN: 9789021441900


Samenvatting:
Een verminkt slachtoffer
Het lichaam van een vrouw wordt gevonden. Ze is gestenigd.

Een eenzame stem
Henning Juul wordt achtervolgd door zijn verleden. Twee jaar geleden heeft hij zijn zoon verloren, bij een brand in zijn huis. Als hij weer aan het werk gaat, is hij mentaal en fysiek beschadigd. Hij moet opnieuw zijn best doen om serieus genomen te worden als misdaadverslaggever.

De moord
Henning gelooft niet dat de moord zo makkelijk valt op te lossen als de politie denkt. En dan wordt er weer een dode gevonden.Thomas Enger.
Thomas Enger:
De Noorse schrijver (1973) Thomas Enger woont met zijn gezin in Oslo. Na zijn studie journalistiek en geschiedenis schreef hij een aantal jaar voor een internetkrant. Zijn debuutmisdaadroman Skinndød verscheen in 2010. Naast zijn schrijven componeert Enger ook muziek. In 2013 verscheen het tweede deel met Henning Juul als Fantoompijn. In 2014 verscheen Bloedmist. (Bron: Blue Owl Books).

Interviews en informatie over Thomas Enger:
- The Sword
- Misdaadromans
- Website Thomas Enger
- Twitter
- Facebook pagina
- Facebook
- Leestafel

Halldis Moren Vesaas.
Het boek begint met een quote van Halldis Moren Vesaas, 'Ode aan het leven' uit 1930. Vervolgens wordt de betekenis van het woord schijndood beschreven: Schijndood is de toestand waarbij de levensfuncties zo sterk zijn afgenomen dat de patiënt lijkt te zijn overleden. Deze toestand is zeldzaam en als de patiënt geen adequate behandeling krijgt (kunstmatige ademhaling, opwarming van het lichaam, hartmassage) zal de dood intreden.

De proloog vindt plaats in september 2007 en gaat over Jonas. Na de proloog springt het verhaal twee jaar verder naar juni 2009 te Ekebergsletta. Een moord heeft hier plaatsgevonden in een tent. De beschrijving van het vermoorde lichaam wordt door Thomas Enger als volgt omschreven: Een oog bungelt uit de oogkas. De neus is platgedrukt, alsof die in de schedel is verdwenen. De kaak zit vol deuken, rode plekken en strepen. Dik, zwart bloed is uit een gat in het voorhoofd gestroomd, naar de ogen en de neusrug. Een tand hangt los aan een draad van gestold bloed aan de binnenkant van de onderlip. Verschillende tanden liggen op het gras, vlak voor de vrouw die ooit een gezicht heeft gehad. Nu is het kapot.

Verderop in het verhaal blijkt dat het slachtoffer een 23-jarige vrouw is uit de wijk Slemdal in Oslo en ze heet Henriette Hagerup. Ze is gegeseld, gestenigd en haar hand is afgehakt.

Na de beschrijving van het lichaam wordt de 35-jarige Henning Juul geïntroduceerd bij het clubhuis van sportpark Dælenenga. Henning werkt als misdaadjournalist voor 123nieuws, een internetkrant die zichzelf promoot met de slogan 'Nieuws in 1-2-3'. Henning keert terug op de redactie na lange tijd (twee jaar) van ziekte. Op de redactie van 123nieuws is Kåre Hjeltland de nieuwsredacteur. Hij lijdt aan Gilles de la Tourette. Chef binnenland is Heidi Kjus. Ooit had Henning Heidi onder zijn hoede toen ze op de School voor Journalistiek zat. Nu is ze dus zijn chef. Sture Skipsrud, is hoofdredacteur en oprichter van de internetkrant 123nieuws.

Henning was getrouwd met Nora Klemetsen en samen hadden ze een zoon Jonas. Jonas is twee jaar geleden omgekomen bij een brand in de woning van Henning. Hij heeft littekens met brandwonden op zijn gezicht aan het ongeluk overgehouden.

De politie speelt ook een rol in het verhaal. Het politiebureau staat in de wijk Grønland en het team bestaat uit het hoofd rechercheteam Arild Gjerstad, inspecteur Bjarne Brogeland, inspecteur Ella Sandland, commissaris Pia Nøkleby en de rechercheurs Fredrik Stang en Emil Hagen. Bjarne en Henning hebben vroeger op dezelfde school in Kløfta gezeten.

Henning gaat op onderzoek uit en belandt in allerlei situaties. De vermoorde Henriette Hagerup schreef korte films zoals Een duivel klopt aan (ging over incest) en Sneeuwwitje (ging over meisje verslaafd aan cocaïne). Ze was bezig met een nieuwe korte film Een shariakaste totdat ze werd vermoord. De politie denkt de moordenaar snel te hebben gevonden. Ze had namelijk een vriend uit Pakistan die moslim is, Mahmoud Marhoni en alles wijst erop dat hij het gedaan heeft. Henning zoekt op zijn manier verder en zijn zoektocht brengt je langs onderwerpen zoals eerwraak, sharia, hudud, Pakistanen en de BBB (Bad Boys Burning). Zelfs Theo van Gogh wordt aangehaald als de regisseur die een film over de islam maakte en in 2004 met acht pistoolschoten werd vermoord.

Theo van Gogh
Een journalist heeft altijd een bron en de bron van Henning noemt zichzelf 6tiermes7. Met het softwareprogramma FireCracker 2.0 communiceren ze met elkaar. Henning heeft als schuilnaam TinkyWinky. TinkyWinky is nog bekend van de Teletubbies. Op die manier komt Henning aan belangrijke informatie die hem verder brengen in het onderzoek.

Een goed debuutboek met een interessante hoofdrolspeler die veel meegemaakt heeft. De spanning is constant aanwezig en je komt redelijk wat te weten over het leven van Henning. Het verhaal heeft een aantal verrassingen in petto en de onderwerpen eerwraak, moslims, sharia en hudud zijn actueel. Daar komt nog eens bij dat het boek lekker leest. Dit belooft nog wat voor de volgende boeken die ik zeker een keer ga lezen. De titel schijndood is ook erg goed bedacht. Het heeft in het boek namelijk meerdere betekenissen. Als ik in het noorden ooit een zakje Knott tegenkom, dan zal ik zeker terugdenken aan dit boek.

Wetenswaardigheden in het boek:
  • Arne, de buurman van Henning pleegt op elk uur van de dag gedichten van Halldis Moren Vesaas te declameren.
  • Op zijn dertiende (22 jaar geleden) heeft Henning de film Witness gezien, met Harrison Ford en Kelly McGillis in de hoofdrollen en Danny Glover als moordenaar. Die film heb ik ooit gezien. 
  • Noori, een bekende Pakistaanse rockband.
  • In het verhaal wordt een aantal keer Stay healthy gezegd. Stay healthy is een citaat uit de film Heat met Robert de Niro en Al Pacino. Die scene kon ik niet vinden, wel deze:
  • Een oude naaktfoto van Nereida Gallardo Alvarez.
  • Het Olympen-restaurant, zoals Lompa eigenlijk heet bestaat echt. Volgens Schijndood sloot restaurant in oktober 2006 zijn deuren voor een totale renovatie en ging iets meer dan een jaar later weer open. Ook dit klopt volgens Wikipedia.
  • La Linea, figuurtje uit een kinderprogramma op tv.

Recensies:
- Hebban
- Charlottes Boeken
- Leesfanaten
- Ezzulia
- Connie's boekenblog
- Thrillerlezers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten