Google Translate

dinsdag 7 april 2015

Hemel boven Londen - Håkan Nesser

Boek details:
Auteur: Håkan Nesser
Titel: Hemel boven Londen
Originele titel: Himmel över London
Vertaling: Ydelet Westra
Verschijningsdatum: maart 2015
Bladzijdes: 544
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9789044532470


Samenvatting:
De zeer vermogende Leonard Vermin heeft nog maar een paar weken te leven. Met zijn partner Maud is hij in Londen voor een afscheidsetentje waarvoor ook Mauds kinderen zijn uitgenodigd. Hoewel het etentje bruut wordt onderbroken, lukt het Leonard uiteindelijk toch zijn testament voor te lezen, en daarmee verrast hij iedereen. Is Leonard wel wie hij zegt te zijn?

Hemel boven Londen is het tweede boek wat ik van Håkan Nesser gelezen heb. Pas geleden heb ik zijn eerste boek Het grofmazige net gelezen en nu zijn op dit moment laatste boek. Hemel boven Londen is een opzichzelfstaand verhaal en maakt dus geen deel uit van een serie. Het boek begint met twee plattegronden van Londen. Een plattegrond uit 1970 en een uit 2010. Het verhaal bestaat uit zes delen. In het eerste deel komt Leonard Vermin op 13 september 2010 16:50 uur aan met de Heathrow Express in Paddington, Londen. Bij aankomst blijkt dat er een moordenaar in Londen bezig is die als bijnaam The Watch Killer heeft. De dader heeft namelijk de gewoonte om zijn slachtoffers een kapot horloge om te doen. Leonard heeft niet meer dan een half jaar te leven vanwege kanker. Hij is in Londen met zijn partner Maud. Ze kennen elkaar zo'n twintig jaar. Leonard was toen een patiënt van vijftien jaar jongere therapeute Maud. Ze zijn niet getrouwd. Leonard wil in Londen zijn zeventigste verjaardag vieren met een etentje.

De kern van het verhaal is de tijd dat Leonard op vijf september 1968 de Tsjechische Carla leerde kennen op Trafalgar Square. Leonard was toen 28 jaar en had geen normaal contact met andere mensen. Op vrouwen werd hij of hartstochtelijk verliefd of ze betekenden niets. Hij had geen vrienden en geen gezin. De dag dat hij Carla leerde kennen bracht een verandering in hem teweeg.

Andere verhaallijnen in het verhaal zijn die van Milos Skrupka, zoon van Jaroslav Skrupka. Hij woont in New York City, Amerika. Zijn moeder, Carla Skrupka, wilde op haar sterfbed een geheim vertellen maar ze overleed voordat ze het geheim aan Milos kon vertellen. Milos is door Leonard uitgenodigd voor het etentje op 25 september. In Londen verblijft Milos in The Rembrandt in Knightsbridge en neemt spontaan contact op met Leya Yun Se, een oude jeugdliefde van hem.

Irina Miller is de dochter van Maud. Leonard is haar stiefvader. Irina lijdt aan een dwangneurose. Ze vindt in Londen de ID kaart van de Zweed Lars Gustav Sélen. Ze heeft een tweelingbroer Gregorius. Gregorius heeft weer een relatie met Sylvia. Sylvia is getrouwd met Eric Perhovens. Eric is weer de baas van Gregorius en eigenaar van vijf Earnest Eric restaurants. Gregorius had 50.000 EUR geleend van Perhovens zonder dat die er van afwist. Gregorius heeft van Perhovens een maand de tijd om die lening terug te betalen.

Met deze personages heeft Håkan Nesser een boeiend verhaal gemaakt dat moeilijk te volgen is. Dat komt doordat werkelijkheid en fictie door elkaar heen lopen. Dit heeft vooral te maken met de Zweed Lars Gustav Sélen. De verhaallijnen komen aan het einde van het verhaal gelukkig bij elkaar en de manier waarop is knap geschreven door Nesser. Sommige verhaallijnen zijn simpel te voorspellen en andere zijn weer volstrekt onvoorspelbaar. Door middel van terugblikken en een geel notitieblokje kom je meer te weten over de levens van de personages. Het verhaal is wel langdradig en op een gegeven moment was ik hem kwijt, maar de draad kwam gelukkig na een nieuw deel toch weer terug. Het langdradige had ik ook al bij het eerste boek van hem (Het grofmazige net). Met 544 bladzijden kan het ook niet anders dan af en toe langdradig worden. Of het zijn normale schrijfstijl is, kan ik niet beoordelen. Daarvoor heb ik te weinig boeken van hem gelezen. Het is trouwens jammer dat ik nooit in Londen ben geweest. In het boek zijn namelijk veel plekken in Londen als scene gebruikt. Het is alsof je je in Londen waant tijdens het lezen. Een greep uit een aantal plekken: Kensington Gardens, Hyde Park, Green Park, St. James's Park en nog veel meer. Niet alleen Londen komt aan bod, Praag komt ook even in beeld. Mooi boek en ik heb er van genoten. Het einde is wat minder spectaculair dan ik verwacht had.

Wetenswaardigheden:
  • Milos Skrupka zingt "On the sunny side of the street". Hieronder een redelijk onbekende versie.
  • Gregorius Miller wil een nieuwe identiteit aannemen en die nieuwe identiteit zou Paul F. Kerran worden. De naam Kerran wordt vaker genoemd in het boek. Lars Gustav stuitte namelijk op de Amerikaanse schrijfster Margaret Loomis Kerran en Clarissa Hendersen, een vroegere vriendin van Irina, was verdronken in de Kerranzee.
  • De titel van het boek is tevens een hoofdstuk uit het boek. De beschrijving van de hemel boven Londen is treffend geschreven. In ieder geval vindt het plaats op 25 september 03.46 uur.
  • Lars Gustav Sélen is zoals eerder gezegd een Zweed. Hij woont in het plaatsje Fjugesta. Zijn vader en moeder scheiden en zijn moeder verhuist naar Håverud. Håverud is een plaats waar we al vaker zijn geweest. Leuk om dit plaatsje terug te zien in een boek. Over Håverud heb ik de onderstaande blogposten geschreven. 
Håverud
  • In het gele notitieblokje werd een nummer van de Siegel-Schwall Band genoemd met de tekst "This is the end, brother. Can't You see that this is the end?". Ik kon geen nummer vinden van de Siegel-Schwall Band met die tekst. Daarom maar een ander nummer van die band hieronder opgenomen.
  • Ik het boek wordt Jan Palach genoemd. Volgens Wikipedia was Jan Palach (Všetaty, 11 augustus 1948 – Praag, 19 januari 1969) een Tsjecho-Slowaakse student die zichzelf op 16 januari 1969 in Praag in brand stak uit protest tegen de bezetting van Tsjecho-Slowakije door de Warschaupacttroepen als antwoord op de Praagse Lente van 1968 en vanwege het gebrek aan democratie in zijn land.
  • Opvallend is dat Irina Miller in oktober 2004 in Maardam woonde. Maardam was niet alleen de woonplaats van Irina maar ook van commissaris Van Veeteren in de eerste boekenreeks van Håkan Nesser. 
  • Lars Gustav had ergens gelezen dat het begrip 'tijd' buiten ons menselijk bewustzijn eigenlijk niet bestaat, maar dat het een versimpelde manier was om verschillende plaatsen in de ruimte waar te nemen.
  • Er wordt een plaat van Bessie Smith gedraaid. 
  • Een Slavische vrouw zei: Jeji vira, nadeje a vytrvalost jsou nevycerpatelne! (Haar geloof, hoop en doorzettingsvermogen zijn onuitputtelijk!).
  • The Triumph of Time and Truth van Händel.


Recensies:
- Hebban - Passie voor boeken
- Thrillerboek
- De Scriptor
- De Thriller
- SvD Kultur

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooie en uitgebreide verslagen maak je steeds! Dit lijkt me een mooi boek vooral omdat ik weleens in Londen ben geweest. Zet het op mijn lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je. Als je in Londen geweest bent, is het zeker een aanrader.

      Verwijderen