Google Translate

vrijdag 24 april 2015

Blind vertrouwen - Elly Koster

Boek details:
Auteur: Elly Koster
Titel: Blind vertrouwen
Omslag: Mat-Zet bv, Soest
Verschijningsdatum: april 2015
Bladzijde: 268
Uitgeverij: Uitgeverij Cupido
ISBN: 9789462041332


De auteur:
Blind vertrouwen is het vijfde boek van Elly Koster. De blogposten van de vorige vier boeken zijn hieronder terug te vinden. In de blogpost van Julie's liefde is meer over Elly te lezen.

- Julie's liefde
- Westerstorm
- Midzomerliefde
- Dubbelhartig
Bandaksli

Het vijfde boek was volgens mij een zware beproeving. In de blogpost van 2 september 2013 bleek dat de echtgenoot van Elly kanker had. Op het moment dat haar man goed nieuws had, kreeg Elly zelf in januari 2015 te horen dat ze kanker heeft. Ongelooflijk hoe je in die omstandigheden nog een boek kunt schrijven en publiceren en daarnaast ook nog eens positief te blijven. Respect !!!

De foto's:
De foto's in deze blogpost zijn afkomstig van de website van Elly Koster. Ze zijn met toestemming in deze blogpost opgenomen. Helaas had ik zelf geen foto's van de omgeving in Telemark.

Samenvatting boek:
Joanne, erfgename van een bekende hotelketen, heeft alles wat haar hartje begeert.
Tijdens een verblijf in Noorwegen beseft ze dat ze haar luxueuze maar drukke leven drastisch wil veranderen. Een schokkende ontdekking zorgt ervoor dat dit veel eerder gebeurt dan ze kon vermoeden. Joanne vertrouwt geen mens meer en trekt zich diep gekwetst terug in een verlaten Noors dorp. Daar probeert iemand haar op een bijzondere manier uit haar isolement te halen...


Het boek:
Het boek is opgedragen aan Bob. Bob is de campingeigenaar van een camping in Dalen en speelt een rol in het Blind vertrouwen verhaal als Rob, de campingeigenaar. Hoe Elly Bob heeft ontmoet is te lezen in de blogpost Afkicken.

Hotel Dalen
Het verhaal begint in mei 2013 en introduceert de kleine (1,63 meter lang) 36-jarige Joanne de With-van Bergem. Ze is de dochter van Joachim van Bergem, een zakenman die de leiding had over de Van Bergem-keten. De Van Bergem-keten is een keten van hotels verspreid over de hele wereld. Joanne heeft de leiding gekregen sinds haar vader tijdens een vistochtje in Maine, Amerika spoorloos is verdwenen. Haar moeder is tien jaar geleden overleden. Joanne is getrouwd met Ralph de With, een wereldberoemde fotograaf.

Joanne last een korte periode van rust in om over bepaalde zaken na te denken. De aankondiging vindt plaats in de laatste aanwinst van de Van Bergem-keten, hotel Noardewyn (Fries voor noordenwind). Ze vertrekt richting het dorpje Dalen in Telemark, Noorwegen. De enige die weten waar ze verblijft is Ralph en Manfred de Regte, de vertrouwenspersoon van Joanne en haar vader. Wat volgt is een avontuur met de eerder genoemde personen en met fotomodel Naomi Grooteveld, chauffeur Leo, motorrijder Timo en natuurlijk Rob, de Nederlandse campingeigenaar.

Het verhaal bestaat uit twee delen. Het eerste deel vindt zoals gezegd plaats in mei 2013 en het tweede deel in juni 2014 en als mooie afsluiting de epiloog.

Ravnejuv
In Blind vertrouwen is de liefde van Elly voor Noorwegen duidelijk merkbaar. De beschrijvingen van de omgeving is realistisch beschreven. Wie het blog van Elly volgt, heeft de afgelopen maanden al een voorproefje gekregen van de plaatsen die in Blind vertrouwen de revue passeren. Hotel Dalen, het stille dorpje Bandaksli, Bandakmeer, Ravnejuv, de oude bergboerderij Ripilen, de staafkerk van Eidsborg, het wandelpad te Dalen, Telemarkkanaal, het dorpje Lårdal, het wandelpad van Dalen, de kopermijnen Åmdals Verk, de boerderij Rui, het gehuchtje Lauvvik, de NoordkaapSkarsvåg en de schepen MS Henrik Ibsen en MS Victoria.

Skarvåg
Muziek:
In het verhaal komt muziek van Dotan voor en wel het nummer Hopes and Dreams.


Conclusie:
De omslag van het boek verdient een compliment. Het is tot nu toe de beste omslag van een boek van Elly Koster. Het past goed bij het verhaal wat zich voor een groot gedeelte in Noorwegen afspeelt. Ik had het boek binnen drie dagen uit en dat is sneller dan normaal. Dat komt vooral doordat de schrijfstijl erg prettig is om te lezen en dat de sfeer van Noorwegen duidelijk te voelen is. Het komt bij mij zeer herkenbaar over zoals de drukte in Nederland, de rust in Bandaksli, de natuur in Noorwegen en de keuzes van Joanne. De andere reden is dat het geen ingewikkeld verhaal is waar je van alles moet onthouden om het verhaal te snappen. Een heerlijk boek met prachtige beschrijvingen over plekken in Noorwegen. We gaan komende zomer eindelijk weer eens naar Noorwegen. Dit was een mooi voorproefje.

Bandakmeer

7 opmerkingen:

 1. Prachtige blogpost, Hans! Heel erg bedankt hiervoor en voor je mooie complimenten. Het lezen van deze post zorgt ervoor dat ik helemaal blij word. Een cadeautje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Morgen ga ik er ook in beginnen! Ik kan nu niet meer wachten :-)

  Mooie recensie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie blogpost, Hans. Ik ben een en al nieuwsgierigheid geworden. Dank voor de leestip!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig Hans, wat een mooie recensie! niets aan toe te voegen.

  Ik heb Blind Vertrouwen ook met veel plezier gelezen. Eénmaal een vakantie in Noorwegen beleefd en ik heb dus beeld bij de belevenissen van Joanne.
  Ik heb in de tuin, extra vitamine D. opgedaan en voor het vakantie gevoel, jouw boek gelezen.
  Elly nogmaals bedankt. Ik ga ervoor en jij ook, in vertrouwen! ♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je er plezier aan beleefd hebt, Marjanne :-) We gaan er zeker voor. Dat doen we!

   Verwijderen