Google Translate

woensdag 8 april 2015

Hang drum instrument (update)

Deze blogpost is eerder gepubliceerd op 7 september 2014. Ik heb de post opnieuw gepubliceerd vanwege het onderstaande Youtube filmpje Salma Rina - Hang Sounds (Copenhagen). Het filmpje is vandaag op Youtube gezet.  Geweldig filmpje met mooie beelden van Kopenhagen en natuurlijk mooie muziek.


---------------------------------------------------------------------

In Kopenhagen was een bezoek aan de winkel van Abercrombie & Fitch een vereiste. Ik ben er heel even binnen geweest en er gauw weer uit. Ik heb in ieder geval de winkel van onze dochter van binnen gezien.

Abercrombie & Fitch
Tijdens het wachten buiten de winkel hoorde ik opeens best wel mooie muziek. De muziek was afkomstig van het meisje op de foto hieronder. Ze had een soort ufo in de handen en daar kwam het geluid uit.

Salma Rina
Dit was de eerste keer dat ik zo'n instrument gezien en gehoord heb. Bijzonder. Op Youtube heb ik van Salma Rina (haar artiestennaam) het onderstaande filmpje gevonden.Ze verkocht CD's en natuurlijk heb ik er één gehaald. Hieronder de voor- en achterkant van de CD:

.

Op de CD staat een e-mailadres en éénmaal thuisgekomen een mail gestuurd. Het blijkt dat ze in Spanje woont. In de zomer woont ze in Kopenhagen. Haar artiestennaam is zoals gezegd Salma Rina, haar echte naam is Marina. Ze heeft geen eigen website, blog of iets dergelijks,. Ze heeft wel Facebook. Sinds dit jaar is ze begonnen als muzikant. Ze is begonnen met de hangdrum toen ze het instrument voor het eerst zag in Barcelona. Ze vroeg zich af waar ze het instrument kon vinden en toen bleek dat een vriend van haar er één had en hij heeft haar geholpen.

Volgens Wikipedia is de hang drum een relatief nieuw percussie-instrument dat bestaat uit twee op elkaar geplaatste sferische schalen van staal. Het instrument kan met de handen bespeeld worden terwijl men het meestal tussen de benen of in de schoot plaatst. De hang drum werd in 2000 geïntroduceerd in Bern, Zwitserland. Hang betekent hand in het dialect van Bern. Het instrument heeft een diameter van 53 cm, een hoogte van 24 cm en weegt nog geen vier kilo. Meer over de korte geschiedenis van de Hang is te vinden in het History, Development and tuning of the Hang document van Felix Rohner and Sabina Schärer. Het document staat op de Hangblog website. Deze website heeft nog veel meer informatie over dit instrument. Meer Hang muziek is te vinden op de Hang-Music website.

Naast het Youtube filmpje van Salma Rina kwam ik de onderstaande filmpjes met mooie Hang muziek tegen.
4 opmerkingen:

 1. Leuk dat er af en toe nog nieuwe instrumenten ontstaan. Ik heb deze in Nederland ook wel eens voorbij zien komen. Mooi geluid!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had ze nog niet eerder gezien. Nu reizen we in Nederland natuurlijk ook niet veel :-).

   Verwijderen
 2. thank you so much for shareing Hans! means a lot to me! :)

  BeantwoordenVerwijderen