Google Translate

zondag 8 november 2015

De doden - Vidar Sundstøl

Boek details:
Auteur: Vidar Sundstøl
Titel: De doden
Originele titel: De døde
Vertaling: Carla Joustra en Lucy Pijttersen
Verschijningsdatum: 2011
Bladzijde: 175
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 9789041415431


Samenvatting:
Lance Hansen is een Amerikaanse politieman met Noorse voorouders. Nadat hij aan de oevers van Lake Superior, Minnesota, een vermoorde toerist uit Noorwegen ontdekt wil hij de zaak uitpluizen. Het moordonderzoek laat hij over aan de FBI en zelf duikt hij in de geschiedenis. Hij stuit daarbij op duistere familiegeheimen die zich tot in het heden uitstrekken De doden is het tweede boek van de Minnesota-trilogie.

Het boek:
Deel twee uit de Minnesota trilogie. De blogpost over het eerste deel Land van dromen is hier terug te vinden. In dit tweede deel weinig bladzijden en is compleet anders dan Land van dromen. Het is vier maanden later en het verhaal speelt zich af op een dag. Lance en zijn broer Andy trekken die dag samen op tijdens de jaarlijkse hertenjacht. Ik ga niet vertellen wat er tussen die twee aan de hand is. Daarvoor kun je het beste het eerste deel lezen. De natuur speelt een belangrijke rol tijdens de hertenjacht. Indrukwekkend is de beschrijving van de natuur als de temperatuur omslaat naar onder het vriespunt tijdens een regenbui. Volgens Wikipedia staat Minnesota bekend om zijn barre klimaat en dat komt goed tot uiting in het verhaal. In het boek worden bij vlagen het verhaal vertelt over de Noor Thormod Olsen die op een nacht door het ijs is gezakt tijdens zijn komst naar Minnesota in 1892. In het eerste deel was zijn aandeel niet erg groot. In dit deel des te meer.

Conclusie:
Een onverwacht vervolg op Land van dromen. Het eerste deel was veel beter dan dit deel. Gelukkig bevatte het boek niet teveel bladzijden. Het deel is wel nuttig omdat het verhaal van Thormod Olsen duidelijk is geworden. Tijdens het lezen over de hertenjacht had ik zelf de beelden en sfeer van de films Jägarna en Southern Comfort in gedachten. Ik ga binnenkort beginnen in het derde deel De Raven. Volgens de recensies is dat deel weer beter dan dit deel.

Wetenswaardigheden:
Weinig wetenswaardigheden deze keer.
Dove chocolade

Lance is gek op bepaalde producten en wel de Old Dutch aardappelchips, Dove chocolade en Mesabi Red bier.

De maan in juni wordt de Ode'imini-giizis, aardbeimaan, genoemd.

Op bladzijde 76 een grappige vertaalfout. Er wordt gesproken over een handbalknuppel, dit moet natuurlijk honkbalknuppel zijn.

In het leven van Lance speelt het indianenmeisje op de verpakking van Land O'Lakes een belangrijke rol.

Land O'Lakes

Recensies:
- Nu.nl
- Watleesjijnu
- Son370
- Bookreviews
- Minnpost

Geen opmerkingen:

Een reactie posten