Google Translate

maandag 9 november 2015

Hamarinn

Seriedetails:
Titel: Hamarinn
Jaar: 2009
Verhaal: Sveinbjörn I Baldvinsson
Acteurs: Björn Hlynur Haraldsson, Dóra Jóhannsdóttir, Hilmar Jonsson
Duur: 4 afleveringen van 1 uur
IMDB cijfer: 6,8


Samenvatting:
In deze IJslandse thriller maken we kennis met Helgi Marvinsson, inspecteur bij de politie van Reykjavik. Het verhaal begint wanneer een jonge man midden in de nacht zwaargewond raakt bij een mysterieus ongeluk op een afgelegen bouwplaats, ergens op het platteland. Het politieonderzoek wordt geleid door de mooie en ambitieuze Inga Aradottir. Omdat zij nauwelijks ervaring heeft, wordt Helgi ingeschakeld om haar te helpen. Bij de zaak die de twee samen onderzoeken, lijkt het in eerste instantie te gaan om een bizar ongeluk. Een graafmachine is met machinist en al over de rand van een klif gevallen op een moment dat er niemand aan het werk had moeten zijn. Al gauw blijkt dat er op de plek van het ongeval een nieuwe energiecentrale zal worden gebouwd. De bouwplannen hebben in de kleine gemeenschap al veel onrust veroorzaakt, en zodoende zijn er heel wat verdachten. Maar er zijn ook mensen die geloven dat er hogere machten aan het werk zijn geweest. Zij beroepen zich op oude legendes die over de klif worden verteld...


De serie:
Volgens mij is dit de eerste serie die ik heb gezien die in IJsland plaatsvindt. Hamarinn betekent rots en de rots speelt een belangrijke rol in de serie. De serie is opgedeeld in vier afleveringen en zorgen zo voor vier uur kijkplezier. De samenvatting die hierboven staat, zegt eigenlijk alles over het verhaal en er valt weinig meer aan toe te voegen. Wat overblijft is de invulling van het verhaal. De beginscène met het mysterieuze ongeluk begint gelijk goed. Het leven van inspecteur Helgi wordt kort beschreven en hij maakt al gauw kennis met Inga. Inga heeft de leiding en Helgi helpt haar. De relatie tussen die twee begint niet zo best, maar wordt in de loop van de tijd beter. De rots is mysterieus en men probeert dat op allerlei manieren zo te laten lijken. Zo wordt de schikgodin Urðr genoemd. Veel mysterie dus. Helaas weten de makers dat niet te benutten in de laatste aflevering. Dat is gelijk de minste aflevering. Alles wat er is opgebouwd in de eerste drie afleveringen wordt vakkundig om zeep geholpen in de laatste aflevering. Er werden sprongen gemaakt die ik niet meer kon volgen. Erg jammer van zo'n einde.

Natuurlijk was ik erg benieuwd naar de beelden van IJsland en ze vielen me wat tegen. Het is er vooral kaal. Ik mis bomen op IJsland :-). Hieronder twee scenes uit de serie.Helgi en Inga spelen wel goed. Helgi is de ervaren inspecteur en komt ook zo over. De rol wordt goed neergezet door Björn Hlynur Haraldsson. Hij heeft in het echt ook meer ervaring met acteren dan Dóra Jóhannsdóttir, die Inga speelt. Ze komt daardoor wel echt en eerlijk over. De scene waarin ze valt en vervolgens even later een liefdesscène bedrijft met een enorm gat in haar panty op haar knie vanwege die val, is wel het mooiste voorbeeld van hoe de serie in elkaar zit. Gewone mensen en kneuterig.

Conclusie:
Redelijke serie en leuk om IJsland eens te zien. Zoals gezegd is het erg jammer dat ze het verhaal wat afgeraffeld hebben in de laatste aflevering en het mysterieuze van de rots niet verder uitgewerkt hebben zoals in Jordskott.

Hamarinn is eigenlijk het eerste seizoen. In 2014 is de serie Hraunið (The Lava field) uitgekomen. Deze serie is het tweede seizoen. Alleen Helgi doet weer mee. De rest niet.

Recensies:
- Iceland Review
- Lifestyle Review
- Eurochannel
- El diario vasco

Geen opmerkingen:

Een reactie posten