Google Translate

zaterdag 28 november 2015

De raven - Vidar Sundstøl

Boek details:
Auteur: Vidar Sundstøl
Titel: De raven
Originele titel: Ravnene
Vertaling: Carla Joustra en Lucy Pijttersen
Verschijningsdatum: 2011
Bladzijde: 304
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 9789041415448


Samenvatting:
Na de noodlottige jachtpartij met zijn broer houdt Lance zich schuil in een zelfverkozen ballingsoord. Hij is de enige die weet dat er een onschuldige is opgepakt voor de moord op een Noorse toerist. Dan vertelt zijn ex-schoonvader hem hoe belangrijk dromen zijn in de cultuur van de Ojibway-indianen. Lance leert open te staan voor de droomwereld en komt daardoor de echte moordenaar op het spoor. Bij zijn speurtocht wordt hij terzijde gestaan door Chrissy, de eigenzinnige tienerdochter van zijn broer. Maar om de zaak echt op te lossen en zijn leven weer op de rails te krijgen zal hij eerst moeten afrekenen met de traditie die zijn familie al generaties lang in een wurggreep houdt: liegen en verzwijgen.

Het boek:
Raven is het derde en laatste deel uit de Minnesota trilogie. Het eerste deel heet Land van dromen en het tweede deel De doden. Het derde deel begint met Inga Hansen, de moeder van Lance Hansen. Het blijkt dat Lance in Noorwegen is. Vlak na de hertenjacht in deel twee ging hij naar Noorwegen. Inga heeft een ansichtkaart van Lance uit Noorwegen gekregen. Even verderop in het verhaal blijkt dat Lance niet in Noorwegen zit maar in de omgeving van Ely, Minnesota. De Noor Eirik Nyland, bekend van het eerste deel, verstuurt de kaarten die Lance geschreven heeft vanuit Noorwegen. Lance verbleef zo'n twee maanden in Canada om eigenlijk zijn broer te ontlopen. Langzaamaan komt Lance weer in de buurt van waar hij woont en komt bij toeval zijn nichtje Chrissy, de dochter van Tammy en Andy, tegen. Via Chrissy komt Lance meer te weten over de moord op de Noor en Chrissy heeft in het laatste deel een grote rol. Interessant is de relatie tussen Chrissy en Lance. Chrissy is zeventien jaar oud en gothic. Lance is conservatief. Dat botst nogal eens. Lance is ondertussen ook bezig om zichzelf te vinden. Hierin speelt zijn oude liefde Debbie Ahonen een rol. 

Conclusie:
Dit deel sluit het Minnesota verhaal af. Het derde deel is gelukkig beter te verteren dan het tweede deel. Jammer genoeg speelt Noorwegen in dit deel bijna geen rol zoals wel in het eerste deel het geval was. Het eerste deel blijft om die reden het beste deel uit de serie. Desondanks toch een mooie afsluiter met het verhaal over Otterhart en Treurend Water als hoogtepunt en een einde wat me toch nog verrast heeft.

Wetenswaardigheden:
Documentaire Duluth:
Op Youtube zijn twee volledige documentaires te zien. Wil je wat meer weten over Duluth, dan geven deze twee documentaires een goed beeld over de stad.Recensies:
- 4/23 MN Reads (Interview met Vidar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten