Google Translate

zaterdag 7 november 2015

Land van dromen - Vidar Sundstøl

Boek details:
Auteur: Vidar Sundstøl
Titel: Land van dromen
Originele titel: Drømmenes land
Vertaling: Carla Joustra en Lucy Pijttersen
Verschijningsdatum: 2008
Bladzijde: 320
Uitgeverij: Anthos, Amsterdam
ISBN: 9789041415424


Samenvatting:
Lake Superior, Minnesota. Politieman Lance Hansen krijgt een melding dat er illegaal wordt gekampeerd aan de oever van het meer. Als hij er gaat kijken, stuit hij op een naakte, bebloede en verwarde man die het bos in vlucht. Hansen volgt de man en vindt een tent met daarnaast het lijk van een andere naakte man met ingeslagen schedel. De gevluchte man, de Noor Bjørn Hauglie, wordt gearresteerd. Hauglie had een relatie met het slachtoffer. De politie kan echter niet bewijzen dat Hauglie een crime passionnel heeft gepleegd en hij wordt vrijgelaten. Hansen, een Amerikaan met Noorse voorouders en een enthousiast amateurhistoricus, duikt in de lokale geschiedenis. Is dit inderdaad de eerste moord in het district, zoals collega's beweren? In de archieven ontdekt Hansen dat lang geleden een medicijnman van de Ojibway, de oorspronkelijke bewoners van het gebied, spoorloos is verdwenen. Zijn lichaam is nooit gevonden. Wel kwam er een gewonde Noorse jongen uit het bos tevoorschijn.

De auteur:
Vidar Sundstøl (geboren 30 juni 1963) is een Noorse schrijver. Hij komt oorspronkelijk uit Drangedal en is tegenwoordig woonachtig in te Telemark. Hij heeft eerder in Minnesota, Verenigde Staten gewoond. Sundstøl ging naar de Schrijvers Academie in Bo in 1987 en debuteerde in 2005 met de literaire roman Kommandolinjer. Het boek Land van dromen is zijn vierde boek. Meer informatie over Vidar is te vinden op:

- Facebook
- Noorse Wikipedia
- Interview Scandinavian Crime Fiction
- Interview NRK

Vidar Sundstøl
Het boek:
Land van dromen is het eerste deel van de Minnesota trilogie. De trilogie speelt zich af in Minnesota. Een gebied in de Verenigde Staten wat voor mij redelijk onbekend is. Gelukkig is er aan het begin van het boek een overzichtelijke kaart van de omgeving opgenomen. De belangrijkste plekken zijn hierin opgenomen.


Hoofdrolspeler is de 46-jarige en gescheiden district ranger Lance Hansen. Hij is Law Enforcement Officer en tevens de plaatselijke stamboomonderzoeker in het gebied North Shore. Stamboomonderzoeker is zijn hobby en hij legt de geschiedenis van Cook County vast via de Cook County Historical Society waarvan Lance de enige actieve lid is. Lance werkt al twintig jaar bij de Tofte rangers. Zijn baas, Bill Eggum, is de sheriff van Cook County en hij is de laatste vijfentwintig jaar sheriff van Cook County. In al die tijd was er geen enkele moord gepleegd tot het moment dat Lance de vermoorde Noor Georg Lofthus bij het Baraga's Cross, een kruis dat aan het meer Lake Superior staat, vindt.

Tijdens het onderzoek kom je meer te weten over het leven van Lance. Hij heeft een twee jaar jongere broer Andy Hansen en een neef Rick Hansen. Rick was de zoon van Eddy Hansen, de broer van Lance' vader Oscar. Eddy en Oscar waren zoons van timmerman Isak Hansen, die in 1929 uit Noorwegen was geëmigreerd naar Minnesota. Omdat Lance de archieven van de Cook County Historical Society in zijn bezit heeft, kan hij tot ver terug in de geschiedenis van zijn voorouders. De geschiedenis van Cook County gaat terug tot 1891 toen de eerste krant van Cook County uitkwam. De politierapporten en rechtbankverslagen gingen terug tot 1881. Zo stuit hij op de verdwijning van Ojibway indiaan Swamper Caribou in 1892 en de komst van de Noor Thormod Olsen in Minnesota die een nacht in 1892 nauwelijks overleefde. Wat dit heeft te maken met de moord bij het Baraga's Cross wordt duidelijk in de trilogie. Dit is ook gelijk een introductie van de Ojibway indianen. De link tussen de Ojibway indianen en Lance is dat hij op zijn 37e was getrouwd met het Ojibway-meisje Mary Dupree. Ze hebben samen een zoon van zeven jaar, Jimmy. Sinds drie jaar zijn Lance en Mary gescheiden.

De FBI, in de vorm van Bob Lecuyer, wordt samen met de Noorse specialist Eirik Nyland ingezet op de zaak. Lance kan dan weer terug naar zijn werk als bossmeris. De moord en de verdwijning in het verleden laat hem echter niet los en hij begint een eigen onderzoek met verstrekkende gevolgen.

Conclusie:
Ik vroeg me af of ik het verhaal wel interessant zou vinden. Minnesota is niet echt een gebied waar mijn interesse ligt. Ik had de reeks in de boekenkast liggen en ben er toch aan begonnen. Het eerste deel is vlot geschreven en het is te merken dat Vidar Sundstøl de omgeving goed kent. Bij het uitzoeken van deze blogpost blijkt dat alle genoemde plaatsen en plekken bestaan. Hij heeft toch een Noorse draai aan het verhaal gegeven door de moord op een Noor te laten plaatsvinden. Dan wordt ook duidelijk dat de The North Shore bestaat uit nakomelingen van emigranten uit voornamelijk Noorwegen. Dat er rond 1900 Scandinaviërs in grote getale emigreerden naar Amerika was mij al bekend vanwege het boek Als de vorst haar geesel zwaait van Bernard Nordh. In Land van dromen zie je eigenlijk wat er van de emigranten is terechtgekomen. Gelukkig wordt niet alleen het heden behandeld, maar komt het verleden door de verdwijning van Swamper Caribou uitgebreid aan bod. De geschiedenis van de omgeving wordt in een aantal bladzijden verteld. De Ojibway indianen waren de oorspronkelijke bewoners, maar wonen tegenwoordig in een reservaat. De relatie tussen de blanken en de indianen wordt treffend verwoord in de zin "Indianen zijn een verslagen cultuur en daarom kunnen blanken indianen respecteren". Al deze ingrediënten maakt het een goed boek, Zijn er ook minpunten? Eigenlijk is er maar een minpunt en dat is het einde. Er volgen nog twee delen en je weet daarom dat het einde niet het einde is.

Wetenswaardigheden:
Recensies:
- KRO Boekenclub
- Sonja leest en schrijft
- Nienke van IJsselmuiden
- Minnpost
- Washington Post
- Nu.nl
- Seattle Pi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten