Google Translate

zondag 1 november 2015

Scandinavië-XL indoor editie 2015

Dit weekend is het weer Scandinavië-XL weekend. Dit evenement, wat tegenwoordig een indoor en een outdoor editie heeft, wordt voor de derde keer gehouden en net als vorig jaar weer in De Loods in Nijkerk. De blogpost over de eerste indoor editie is hier te vinden. De blogpost over de tweede indoor editie is hier terug te vinden. De outdoor editie vond plaats in april 2015 en de blogpost over die editie is hier te vinden.

Net als vorig jaar is er deze keer ook een Scandinavische schrijver aanwezig. Vorig jaar was dat Stefan Ahnhem en dit jaar is Mats Olsson aanwezig. Hij heeft onlangs zijn debuut Op straffe des doods uitgebracht.

Gelukkig is de opzet van vorig jaar verder uitgewerkt en zijn er weer veel activiteiten te beleven op zaterdag en zondag. Veel lezingen, workshops en stands. We zijn gisteren geweest en de voornaamste reden hiervoor was het interview met Mats Olsson. Een interessant interview. Mats Olsson woont in New York. Het verhaal speelt zich af in Skåne. Het belangrijkste was wel dat er een tweede en derde deel aankomt met journalist Harry Svensson in de hoofdrol. Helemaal leuk was dat ik winnaar was van zijn boek. Ik weet wel welk boek ik straks ga lezen :-).

Mats Olsson (links) 
Ik vond Mats Olsson trouwens wel wat weghebben van de darter Phil Taylor.

Mats Olsson (links)
Op de beurs waren zo'n 200 foto's te zien die je kon insturen. Ik heb er zelf ook drie ingestuurd en ze hingen er inderdaad. Het thema was Scandinavische huizen. Er zaten mooie foto's tussen. Zondag wordt de winnaar bekend.Een van de foto's die ik had ingestuurd.
Zweeds-Nederlandse vereniging. Hier nog een aantal boeken gekocht.


Buro Zweeds leren.
Northern Delight.
Modeshow.
De lezingen waren deze keer weer erg interessant. We hebben de onderstaande lezingen gevolgd:
 • Het noorderlicht door Marjan Spijkers van Fru Amundsen. Machtig interessant om nu eindelijk eens te horen hoe het noorderlicht ontstaat en hoe men er vroeger over dacht. Het verhaal over Birkeland was mij bijvoorbeeld nog niet bekend. Weer wat geleerd.
 • Zweeds, inleiding in de Zweedse taal door Adrie Meijer. Interessant en hier ook wat dingen bij geleerd. Helaas liep de lezing uit zodat we het eerste gedeelte van het interview met Mats Olsson hebben gemist.
 • Zomervakanties IJsland door Scanbrit. Leuk om eens wat te zien en te horen over IJsland. Het is een land waar we denk ik niet komen. Volgens Scanbrit is het land per boot te bereiken, maar dit duurt een aantal dagen. Het is goedkoper om met het vliegtuig te gaan en dat is iets wat we niet gaan doen. Op IJsland zelf is het goed te doen met een gewone huurauto. Je kunt dan de rondweg volgen en veel dingen bekijken. De hooglanden zijn alleen met een 4x4 auto te bereiken. De huur van een 4x4 is natuurlijk duurder dan een gewone huurauto.  
 • Emigranten verhalen. Drie verhalen zouden het zijn. Helaas had Mark uit Trylsil, Noorwegen afgezegd. Remco, die sinds 2013 in Rømskog woont met vrouw en kinderen, had een leuke presentatie. Ze zijn ooit een blog gestart, maar helaas is de laatste blogpost alweer bijna een jaar oud. Remco was ook met een stand van Rømskog op de beurs aanwezig om de gemeente bij emigranten op de kaart te zetten. De andere spreekster was José. José woont samen met haar man en zoon al sinds 2007 in Hárnosänd, Zweden. De lezing ging de mist in omdat de presentatie niet afgespeeld kon worden. José heeft er toch nog een leuke presentatie van kunnen maken. Ze zijn eigenlijk spontaan naar Zweden geëmigreerd en hebben daar de camping Antjärns Camping & Stugby overgenomen. De camping hebben ze niet meer. Ze runnen nu het speelpark Röverbyn Skuleberget. Als ik het goed heb begrepen, moeten ze daar weg en gaan ze het speelpark verplaatsen naar een andere plek. We hebben nog een tijdje met ze gesproken na de lezing. Leuke en aardige mensen. Dat was gelijk het pluspunt van deze lezing. Ze werden gegeven door gewone mensen met een nuchtere kijk op de emigratie.
Lezing IJsland door Scanbrit.
Lezing Emigranten verhalen.

Gerrit Jan Zwier.

Expositie van Estlandse mittens.
Holmstock Travel.
We hebben nog een tijd met Patrick Kadel van Holmstock Travel gepraat over het aanbod wat hij had. Een week Stockholm voor €333,-. Je moet dan 3 weken afnemen voor €999,- en je kunt dan in vijf jaar die drie weken opnemen. Best wel interessant, dus kregen we wat meer informatie over het aanbod. Het aanbod geldt alleen dit jaar nog en er zijn maximaal 85 vouchers beschikbaar. Hij gaf aan dat die 85 vouchers ook het grootste nadeel was. Je moet die vijf jaar dus vullen met 85 anderen en je kunt dan niet altijd je eigen keuze invullen. Ik heb er nog even over nagedacht en 85 vouchers zijn in totaal 260 weken die geboekt moeten worden. In vijf jaar zitten 255 weken, dus moet eigenlijk elke week ingevuld worden. We hadden zelf het idee in gedachten dat we een week Stockholm in de zomervakantie zouden boeken en de rest van de rondreis rond deze periode plannen. We vermoeden zelf dat het niet mogelijk is om dit te boeken. Patrick gaf aan dat waarschijnlijk in de loop der jaren meerdere locaties beschikbaar komen zodat je de vouchers ook voor die locaties kunt gebruiken. Dit zou het probleem wel oplossen dat die vijf jaar volledig geboekt moeten worden. We gaan het niet doen, maar het concept spreekt me wel aan. Ik ga in ieder geval Holmstock Travel volgen op Facebook en hun blog om te kijken hoe het zich ontwikkeld. Patrick Kadel runt trouwens ook Knife-Heaven shop.

We hebben ons weer de hele dag vermaakt en deze keer was het met de lezingen beter geregeld dan vorig jaar. De lezingen werden nu in een apart gebouw gehouden. Ook de Arla tas met twee potten Skyr (honing) en een fles chocomelk was een aangename afsluiter. Natuurlijk zijn we niet weg gegaan zonder boeken. Een viertal Zweedse boeken en twee boeken die ik graag wou hebben, namelijk Thuis in Noorwegen van Jeannet Appelo en Zweedse Buren van Lineke Breukel. En natuurlijk het gesigneerde boek van Mats Olsson.

De boeken.
Wil je er vandaag nog heen, kijk dan even op de website van Scandinavië-XL en de blogpost van Stralend Schrijven voor meer informatie. Sandra van Stralend Schrijven was ook aanwezig op Scandinavië-XL en we hebben elkaar even gesproken. 

6 opmerkingen:

 1. Besloten dit jaar niet te gaan. Ik vond het de voorgaande jaren behoorlijk tegenvallen. Graag was ik toen naar lezingen gegaan, maar dit was allemaal nogal onduidelijk en mijn vader en ik konden de plek van de lezingen niet eens vinden. Ook zag ik veel kraampjes die ik ook al op andere plekken had gezien, waardoor er voor mij weinig nieuws te zien was.

  Wie weet ga ik volgend jaar weer, of bezoek ik de buiteneditie. Ik ben er al wel achter dat ik er in ieder geval niet ieder jaar moet komen :o)

  Als ik even in mag gaan op die reis naar IJsland: zelf ben ik daar ook voor aan het kijken geweest. Men zegt inderdaad dat vliegen goedkoper is, maar wanneer je drie of vier weken op IJsland rond wilt reizen, dan scheelt het niet veel of je met het vliegtuig en een huurauto gaat, of met de boot en je eigen auto. De bootreis duurt drie of vier dagen heen en hetzelfde terug. Wanneer je dat zou willen, zou je dus minstens vier weken er voor uit moeten trekken. Daarbij wordt ook altijd gepromoot met die rondreizen in twee weken over heel IJsland, maar mij is al vertelt dat je dan echt iedere dag een hele poos in de auto zit, aangezien de wegen soms nog wel eens te wensen overlaten en de snelheid niet veel hoger ligt dan 50 km/h. Tel dat op bij de bezichtigingen die je zou willen doen en je hebt wel wat meer nodig dan twee weken :o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Dat was precies wat er verteld werd. Scanbrit heeft ook een rondreis waar je niet elke dag hoeft te reizen. Je blijft dan een paar dagen op 1 plek en kunt dan die omgeving bekijken. Ze zeiden wel dat je zeker langer dan 3 weken op IJsland moet zijn om met de boot te gaan. Je zit dan wel weer met je eigen auto die alleen op de ringweg kan rijden. Ach, ik lees wel de boeken die over IJsland gaan en ben er op die manier toch bij :-).

   De lezingen waren dit keer beter geregeld. Er werd zelfs gecontroleerd of je wel gereserveerd had voor de lezing.

   De stands zijn inderdaad vaak dezelfde. Dat heb je met een thema als Scandinavië :-).

   Verwijderen
 2. Jammer genoeg konden wij er dit jaar niet bij zijn, maar via jouw blogpost genieten we toch een beetje mee van de Scandinavische sferen. Gisteren al een dag op pad geweest, daarna is het steevast 1 of 2 dagen bijkomen. Ja, die conditie, hè... Anders waren wij ook wel weer even in Nijkerk gaan kijken

  Maar wat leuk dat je een boek gewonnen hebt! Gefeliciteerd! En dat jullie foto's er hingen. Ook leuk om je eigen foto's daar tegen te komen.

  Wij zijn vorig jaar naar de lezing over IJsland geweest. Was mooi om te zien en te horen. En ook al een keer een lezing over het noorderlicht bijgewoond, maar dat was tijdens een dag van Voigt Travel. Dat is inderdaad interessant om daar alles over te horen en natuurlijk prachtige foto's te zien.

  2 potten skyr. Lekker! Wij eten dat meestal in het weekend, gewoon als extraatje bij het ontbijt. Schijnt boordevol goede bestanddelen te zitten. Al hebben we tegenwoordig geen idee meer wat nog wel of niet gezond is... :-p

  Maar het is in ieder geval leuk om jouw verslag te lezen :-)  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jammer dat jullie niet konden. Inderdaad super dat ik het boek van Mats Olsson heb gewonnen. Ik zou het boek toch gekocht hebben, dus nu kon ik de twee emigratieboeken erbij halen :-). En in totaal 4 potten Skyr en ook nog een Zweden special van Vertrek. Genoeg te lezen dus de komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja dat lees ik dus nu pas, had me ook wel leuk geleken!!
  En een foto van een mooi huis had ik ook wel gehad! Heb je nog wat gehoord over je foto's???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er werd voldoende reclame gemaakt op vooral Facebook :-). Het was ook wel druk. Om de lezingen te volgen moet je kaarten in de voorverkoop halen. Er waren namelijk maar 120 plaatsen beschikbaar en de lezingen zitten al vrij snel vol. Het was leuk om de foto's van anderen te zien. Ik zag al wel dat de huisjes van Trondheim een aantal keren voorbij kwamen. Er is nog geen winnaar bekend volgens mij.

   Verwijderen