Google Translate

zondag 24 januari 2016

Apan

Filmdetails:
Titel: Apan
Regisseur: Jesper Ganslandt
Jaar: 2009
Verhaal: Jesper Ganslandt
Acteurs: Olle Sarri, Eva Rexed, Françoise Joyce
Duur: 81 minuten
IMDB cijfer: 6,1Samenvatting:
Een man die Krister blijkt te heten, wordt bebloed wakker in een badkamer. Wat is er gebeurd? Van wie is het bloed? Terwijl de man probeert te doen alsof er niets aan de hand is, begeeft hij zich door Stockholm naar zijn werk, met moeite de blinde paniek wegstoppend en wanhopig proberend orde te scheppen in de chaos in zijn hoofd.

De regisseur:
Apan is de tweede film van regisseur Jesper Ganslandt. Het is een compleet andere film dan zijn eerste film Farväl Falkenberg geworden. Ik had zijn eerste film nog niet gezien. Die heb ik gekeken nadat ik Apan heb gezien. In 2012 heeft hij zijn derde film Blondie uitgebracht.

De film:
De film is apart. De gehele film kijk je namelijk mee met Krister, een man die in het begin van de film bebloed wakker wordt in een badkamer. Hij gaat vervolgens naar zijn werk en is blijkbaar rijinstructeur. Wat direct opvalt is het telefoonoortje. Hij heeft die het grootste gedeelte van de film in. Tijdens de rijles flipt Krister en laat de leerlinge verbaasd achter met de mededeling dat ze de weg wel terug weet. Hij gaat tennissen en komt daar in contact met een jongen. Het lijkt er op dat Krister de jongen kent. Vervolgens gaat hij naar de bouwmarkt en haalt allerlei spullen waarvan je waarschijnlijk wel kunt raden wat hij er mee gaat doen. Even later is hij weer thuis en dan kun je als kijker volledig los gaan met theorieën wat er aan de hand kan zijn. Zo gaat het de rest van de film door. Wat had het contact met de jongen bij het tennissen te betekenen? Wat doet hij met de gekochte spullen? Wat is er thuis bij Krister gebeurd? De heftigste scene is met de trein. Waarom doet Krister dat? Allerlei vragen en geen enkele wordt beantwoord. Dat was ook de insteek van de regisseur Jesper Ganslandt. Hij had een scenario in gedachten en heeft dit scenario zover doorgevoerd dat zelfs Olli Sarri (Krister) niet wist wat het verhaal was tijdens het maken van de film. De film is chronologisch opgenomen en hierdoor kwam Olli natuurlijk steeds meer te weten over de inhoud van de film. Resultaat is dat de rol van Krister realistisch is neergezet door Olli.

Als kijker weet je ook niets van het verhaal en naarmate de film vordert, kun je als kijker je eigen gedachten vormen over de inhoud. Wat helpt is de teaser die is uitgebracht voordat de film verscheen. In de teaser zie je Krister samen met zijn vrouw en hun zoon. Het gezicht van Krister aan het einde van de teaser spreekt boekdelen. De teaser is hieronder te bekijken.Ik heb de film bij de VPRO gezien en helaas spelen ze daar de aftiteling niet af. Volgens een website wordt het nummer Too much of Nothing van Bob Dylan tijdens de aftiteling gespeeld. Een gedeelte van het nummer en de tekst is hier te vinden. Een mooie uitvoering van het nummer is hieronder te horen.


Zoals gezegd een aparte film en ik heb mijn gedachten hierover laten gaan en duidelijkheid voor mezelf gekregen wat er gebeurd is.

Interviews:
Op internet zijn een tweetal interviews met Jens Ganslandt en Olli Sarri.

Op NPO een interview met Jesper Ganslandt en Olli Sarri en het onderstaande interview met Jens Ganslandt:

Recensies:
- VPRO Cinema
- Cinemagazine
- K.U.T.film
- Rein Swart
- Moviemeter
- Filmrecensiepagina
- Film1
- The Guardian
- Studiebol
- Eye for film
- Thinking faith
- Svenska Dagbladet
- Not coming
- Filmchaw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten