Google Translate

maandag 18 januari 2016

Uno

Filmdetails:
Titel: Uno
Regisseur: Aksel Hennie, John Andreas Andersen
Jaar: 2004
Verhaal: Aksel Hennie
Acteurs: Aksel Hennie, Nicolai Cleve Broch, Bjørn Floberg, Ahmed Zeyan
Duur: 103 minuten
IMDB cijfer: 6,9


Samenvatting:
David (Aksel Hennie) is een zachtaardige jongen van 25 jaar, die met zijn familie in het centrum van Oslo woont. Zijn jongere broer heeft het Down-syndroom en zijn vader is ernstig ziek. Om de problemen thuis te ontvluchten traint David vaak in de sportschool, waar hij ook werkt. Daar ontmoet hij Morten en Jarle, twee bodybuilders die zich ook bezig houden met criminele praktijken. Tegen beter weten in sluit hij zich bij hen aan, totdat hij op een dag de groepscode overtreedt.

De schrijver en regisseur:
Het verhaal is geschreven door acteur Aksel Hennie. Hij heeft tevens de film geregisseerd en speelt de hoofdrol. Ik had hem al zien spelen in de films Hodejegerne en Pioneer. Aksel Hennie is geboren en getogen in Lambertseter, Oslo. In zijn late tienerjaren werd hij gearresteerd voor graffiti en werd een outcast in de gemeenschap voor het bekennen aan de politie. Dit persoonlijk verhaal vormt een groot deel van de achtergrond voor de film Uno.

De film:
Uno heb ik gekeken naar aanleiding van de film Uro. Uno draait om David. Hij is samen met zijn beste vriend Morten instructeur bij Jarle's sportzaal. Jarle en zijn zoon Lars zijn criminelen. David en Morten zitten er ook diep in. David en Morten oftewel Aksel Hennie en Nicolai Cleve Broch zijn in het echt ook vrienden. In het eerste gedeelte van de film krijg je inzicht in het leven van David. Zijn vader is terminaal ziek en zijn broertje heeft het Down-syndroom. Op het moment dat David naar het ziekenhuis wil, valt de politie in bij de sportzaal en wordt hij samen met de anderen opgepakt en vanaf dat moment gaat zijn leven veranderen. Hij verraadt Lars en vanaf dat moment is hij een outcast.

De titel van de film verwijst naar het kaartspel Uno. David speelt dit kaartspel met zijn broertje Kjetil. De kaarten vormen een rode draad door de film. Op de officiële website van Uno is meer informatie te vinden over Uno. Hieronder de scene waarin David het spel Uno uitlegt aan Kjetil.


In de film zit een vreemde scene. Het gaat om de scene tussen de Pakistaan Khuram (Ahmed Zeyan) en David. Khuram laat David een zelfgemaakt nummer horen. Heel apart om te zien en te horen. Het nummer wat Khuram laat horen heet Punjabi Music van Mr Hamilton. Ik kon geen informatie vinden over dit nummer en wie Mr Hamilton is. Het nummer kon ik wel op Spotify vinden en is hier te beluisteren.

Muziek speelt in deze film een belangrijke rol en vooral het nummer Ghost of a Shark van Tom McCrea is indrukwekkend. Wat een goed nummer zeg. Het nummer is hieronder te horen.

Tom McCrea - Ghost of a Shark

De soundtrack bevat nog een aantal nummers meer van Tom McCrea. Ik kon helaas geen goede versie vinden op Youtube. De soundtrack is hier terug te vinden. Andere nummers van de soundtrack zijn hieronder te horen.

Simon Divine - Living Dangerously

Warlocks - Nobody knows

Paperboys - One Day


Een aantal andere nummers zijn op Spotify te beluisteren.

Conclusie:
Een sombere film over het leven van een jongere in Oslo. Interessant dat Aksel Hennie het verhaal heeft geschreven met zijn persoonlijke ervaringen erin verweven. Het nummer Ghost of a Shark past perfect in het verhaal. In de film spelen een aantal acteurs die alleen in deze film hebben gespeeld en eigenlijk geen acteurs zijn zoals Kjetil en Lars. Khuram hoort daar ook bij, hij heeft na Uno alleen nog in de film Uro gespeeld. Meer informatie over de acteurs is te vinden op de Uno website onder het kopje Skuespillare. Een goede film.

Recensies:
- Moviemeter
- World Cinema
- The Fresh films
- Three movie buffs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten