Google Translate

vrijdag 22 januari 2016

Het noordelijk gevoel - Gerrit Jan Zwier

Boek details:
Auteur: Gerrit Jan Zwier
Titel: Het noordelijk gevoel
Verschijningsdatum: 1998
Bladzijde: 195
Uitgeverij: Atlas
ISBN: 9789045017471


Samenvatting:
Met een beschouwende, geestige en scherpe pen beschrijft Gerrit Jan Zwier in Het noordelijk gevoel zijn reizen door Canada, Groenland, IJsland, de Faerøer, de Lofoten en Lapland. Zijn verhalen over toendra's en ijsberen, over de jacht op walvissen en zeehonden, over romantisch reizigers en markante noorderlingen vormen een indringend portret van het leven op de noordelijke buitenposten.

Het boek:
Het boek bestaat uit acht hoofdstukken waarin Gerrit Jan Zwier het noordelijk gevoel probeert te beschrijven door middel van zijn reizen naar Vlieland, Groenland, IJsland, Canada, de Faerøer, de Lofoten en Lapland. In de inleiding springt het hart van Gerrit Jan Zwier op als hij in een verhaal van Bruce Chatwin de volgende zin leest: 'Hier genoten wij het avondmaal van gravlax, gerookte rendierfilet en bergbraambessen bij het flakkerend licht van de witte nachten dat tussen de berken door scheen.'

Hoofdstuk 1: Vlieland
Het eerste hoofdstuk begint met het noorden van Nederland, namelijk Vlieland. Er staan een paar leuke uitspraken en wetenswaardigheden in dit hoofdstuk zoals:
Hoofdstuk 2: Groenland
Hoofdstuk 3: Het wilde westen van Denemarken.
Dit hoofdstuk gaat verder over Groenland. Na in het vorige hoofdstuk de oostkust te hebben gehad, volgt nu de westkust van Groenland.
Hoofdstuk 4: Kampvuren langs de poolcirkel
  • Inuit in Canada.
  • Kerk in Iqaluit heeft de vorm van een iglo.
  • Eskimo, rauw-vlees-eter. Het woord bedacht door de Cree. Interessant is dat Buffy Sainte-Marie een Cree singer-songwriter is.
  • Nunavut (Ons Land).
  • Angakok (sjamaan). Zie ook hoofdstuk 3.
  • Schrijver Farley Mowat.
  • Amauti. Parka met een buidel op de rug.
Hoofdstuk 5: Aan de rand van IJsland
Hoofdstuk 6: Land in de schemer
Hoofdstuk 7: Lapland en verder
Hoofdstuk 8: De witte toendra
Dit hoofdstuk gaat over Fins-Lapland in de winter. Het blijkt dat Gerrit Jan Zwier absoluut geen wintersport liefhebber is. Leuk om te lezen en herkenbaar.

Conclusie:
Dit was weer een heerlijk boek van Gerrit Jan Zwier met mooie verhalen en veel wetenswaardigheden. Ik heb in deze blogpost vrij veel wetenswaardigheden opgesomd, maar er zitten nog veel meer wetenswaardigheden in het boek. Gerrit Jan Zwier weet het mooi te verpakken en hierdoor reist de lezer mee door de noordelijke contreien om van het noordelijk gevoel te genieten. Ik ben weer een aantal titels van boeken rijker en ben een aantal dagen in het hoge noorden geweest.

Recensies:
- De Volkskrant
Gelders archief

2 opmerkingen: