Google Translate

zondag 31 januari 2016

Kraftidioten

Film details:
Titel: Kraftidioten
Jaar: 2014
Regisseur: Hans Petter Moland
Verhaal: Kim Fupz Aakeson
Acteurs: Stellan Skarsgård, Pål Sverre Hagen, Bruno Ganz, Birgitte Hjort Sørensen
Duur: 116 minuten
IMDB cijfer: 7,2Samenvatting:
Nils bestuurt een sneeuwruimer en leidt een zorgeloos leven in het winterparadijs Beitostølen. De plotse dood van zijn zoon plaatst hem echter in het midden van een drugsoorlog tussen de Noorse maffia en de Serviërs. In die wereld is hij slechts een beginner - gewapend met zware machines en beginnersgeluk.

De film:
De film speelt zich af in Beitostølen, een wintersportdorp in de provincie Oppland. De film is ook daadwerkelijk daar opgenomen. Dit is te lezen in dit artikel. Nils Dickman is de sneeuwruimer en runt samen met zijn vrouw het sneeuwruimbedrijf. Hij is burger van het jaar en doet zijn werk met plezier totdat zijn zoon dood wordt gevonden. Volgens de politie is zijn zoon aan een overdosis gestorven, maar Nils gelooft dit niet. Het gaat niet goed met zijn vrouw en gaandeweg gaat het steeds slechter met ze. Nils komt er al vrij snel achter dat zijn zoon vermoord is en gaat op zoek naar wraak door een voor een de drugscriminelen te vermoorden. Nils komt zo bij elke moord een stap dichterbij de hoogste baas, de Graaf. De Graaf denkt dat de Serviërs, waarmee ze een verbond hebben, zich niet aan de afspraak hebben gehouden en vermoorden de zoon van een Serviër. De Serviërs op hun beurt laten dit niet zomaar gebeuren en zoeken wraak. De zoon van de Graaf speelt hierin een belangrijke rol. De Serviërs worden geleid door Papa en zo speelt de relatie vader-zoon een belangrijke rol in de film.

Kraftidioten is een zwarte komedie met vrij veel geweld. Ik vond de nadruk meer op geweld liggen. De humor is subtiel aanwezig. De Graaf is degene met de meeste humor, maar kan ook gewelddadig zijn, zoals de uithaal naar zijn ex-vrouw Marit. Die vond ik zelf wel heftig overkomen. De film zit verder goed in elkaar. Er wordt goed gespeeld. De treurigheid druipt van Nils (Stellan Skarsgård) af. Pål Sverre Hagen als de Graaf is goed op dreef en Bruno Ganz als Papa is geweldig om te zien. De beelden van vooral de sneeuwruimer zijn fantastisch. Hieronder een paar scenes uit de film.
Jotunheimvegen.
Niet alleen de beelden zijn fantastisch. De muziek is ook nog eens klasse. Onderhoudend en goed passend bij de sfeer van de film. Helaas kon ik de soundtrack van de film niet vinden. Na wat zoeken ben ik toch wat nummers tegengekomen. Het nummer Floden van Bjørn Eidsvåg wordt in de auto met twee criminelen gezongen. Hieronder de uitvoering van Bjørn Eidsvåg.


Het eindnummer is instrumentaal en klinkt goed. Het nummer heet It all ends here en is gemaakt door Kaspar Kaae. Kaspar zingt in de band Cody en produceert soundtracks. Op zijn eigen website is veel van zijn muziek te horen..Hieronder het nummer It all ends here.


Bij het zoeken kwam naar informatie over Kaspar Kaae kwam ik het onderstaande Youtube filmpje tegen waarin Signe Vange samen met Kaspar het nummer Shelter vertolkt.


Een uitgebreide analyse van de film te lezen op de Montage website. In dit Noorse artikel worden alle aspecten van de film uitgebreid doorgenomen.

Goede film met zwarte humor en waarin goed gespeeld. De beelden en de bijpassende muziek maken de film af.

Recensies:
- FilmTotaal
- Moviemeter
- Cinemagazine
- Nu.nl
- Hollywood Reporter
- In de bioscoop
- NWTV
- Filmpje kijken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten