Google Translate

zaterdag 2 januari 2016

Villmark 2

Filmdetails:
Titel: Villmark 2:
Regisseur: Pål Øie
Jaar: 2015
Verhaal: Pål Øie
Acteurs: Anders Baasmo Christiansen, Baard OweMads Sjøgård Pettersen
Duur: 93 minuten
IMDB cijfer: 5,0Samenvatting:
Geïsoleerd in de beboste bergen staat een oud vervallen sanatorium. De bejaarde conciërge is er nog steeds om te zorgen dat niemand het gevaarlijke gebouw betreedt. Vijf werknemers hebben de opdracht om gevaarlijk afval uit het immense pand te verwijderen voordat het wordt gesloopt. Meer dan 300 kamers en kilometers pijpleiding moeten worden gecontroleerd in drie dagen tijd. Ze realiseren zich echter al snel dat het werk meer inhoudt dan een zoektocht naar asbest en kwik als ze het angstaanjagende verleden van het gebouw ontdekken.

De film:
Twaalf jaar na het verschijnen van de film Villmark is het tweede deel uitgebracht. Het tweede deel heeft weinig met het eerste deel te maken en kan bekeken worden zonder het eerste deel te bekijken. Wel lijkt het tentje en de plek wat je ziet in Villmark 2 er ook al in het eerste deel stond. Op zich kan dat kloppen, want het eerste deel is vlakbij het sanatorium opgenomen. Tijdens het maken van het eerste deel ontstond bij regisseur Pål Øie namelijk het idee voor dit vervolg vanwege het sanatorium. Twaalf jaar later is er dan eindelijk het vervolg. Verder is het modelvliegtuigje uit het eerste deel weer te zien in het tweede deel en is het verhaal licht gebaseerd op de verhaallijn van Villmark 1. Helaas is vervolg wat minder dan het eerste deel. Het gegeven is wel interessant. Een oud sanatorium in niemandsland wat gecontroleerd moet worden op gevaarlijk afval voordat het wordt gesloopt. Hoewel de film voornamelijk is opgenomen in Boedapest, zijn de scenes in het sanatorium daadwerkelijk in een bestaand sanatorium opgenomen. Het sanatorium heet in het echt Harastølen en staat in Sogn og Fjordane. Het sanatorium werd geopend op 2 november 1902 en werd gebruikt voor tuberculose, als psychiatrische ziekenhuis en later voor asielopvang. Sinds twintig jaar wordt het sanatorium niet meer gebruikt en staat het leeg. De geschiedenis van het sanatorium in de film komt best wel overeen met het echte verleden en dit maakt de film enigszins realistisch. Hoe is het eigenlijk met het Harastølen gebouw? Hier ben ik best wel benieuwd naar. Eigenlijk zou ik de plek wel willen bezoeken om er eens rond te kijken. Gelukkig zijn er anderen die dit al gedaan hebben en er zijn een aantal filmpjes over het gebouw te zien. Ik heb er hieronder twee opgenomen.

Meer informatie over Harastølen is te vinden op de onderstaande websites:
- Facebook
Riving av Harastølen aktuelt
Harastølen forfell grunna hærverk
Politikarar vil rive Harastølen
- Twitter

Het verhaal zelf stelt weinig voor. De horror stelt gelukkig ook niet zo veel voor. De film moet het meer van de spanning hebben. Het sanatorium speelt de hoofdrol en niet het bos en daarom vind ik deze film persoonlijk wat minder dan het eerste deel. Dat het sanatorium echt bestaat is wel geweldig. Mochten we ooit een keer in de buurt komen van Sogn og Fjordane, dan hou ik dit gebouw, mocht het nog niet zijn afgebroken, zeker in gedachten.

Recensies:
- Moviemeter
- Soundtrack review
- Letterboxd
- Film magasinet
- Interview met de regisseur
- Nordic Fantasy preview
- Nordic Fantasy
- Silje Torland

2 opmerkingen:

  1. Vanuit Zweden wensen wij jullie ook een heel gelukkig 2016 toe, en als jullie in de buurt zijn, de koffie staat klaar
    Groetjes Joke

    BeantwoordenVerwijderen