Titel: Der kommer en dag
Regisseur: Jesper W. Nielsen
Jaar: 2016
Verhaal: Søren Sveistrup
Acteurs: Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Harald Kaiser Hermann
Duur: 110 minuten
IMDB cijfer: 7,7
Samenvatting:
Er wordt dagelijks gedemonstreerd tegen de oorlog in Vietnam, de media berichten over de strijd om de eerste man op de maan en in heel Europa komt een nieuwe jeugdcultuur op. Voor Erik en zijn met een klompvoet geboren jongere broertje Elmer zijn dromen over vrijheid en blijheid ver weg. Wanneer hun alleenstaande moeder ernstig ziek wordt, stuurt de staat hen naar een jongensinternaat. Aan het hoofd staat de rechtlijnige directeur Heck (Lars Mikkelsen), die zijn ouderwetse opvoedingsmethodes met harde hand toepast. Hij gebruikt de jongens als goedkope werkkrachten en houdt ze in het gareel met lijfstraffen, vernederingen en medicijnen. Ook de andere werknemers van het internaat houden zich strikt aan het hardvochtige regime, met uitzondering van de nieuwe lerares (Sofie Gråbøl). Elmer droomt over het astronautenbestaan en vertelt zijn zelfbedachte verhalen ook aan de anderen, waarmee hij iedereen hoop geeft in de uitzichtloze situatie. Slechts bewapend met hun levendige verbeeldingskracht en een flinke dosis durf, zoeken Elmer en Erik een uitweg.
Bioscoop:
Deze film hebben we in de bioscoop gezien. Reden hiervoor is dat ik twee vrijkaartjes heb gewonnen bij een winactie op de Nordic Vibes website. Omdat de kaartjes wat later kwamen dan bedoeld, was het niet meer mogelijk om de film in Zwolle te bekijken.
Gelukkig kwamen de kaartjes eind vorige week. De film draaide nog in een aantal grote steden. Vorige week was het ook boekenweek. Bij de afsluiting van de boekenweek op zondag 2 april was het mogelijk om met het boekenweekgeschenk gratis met de trein te reizen, dus het idee ontstond om een aantal boeken te halen en vervolgens met het boekenweekgeschenk naar Groningen te reizen om de film daar te bekijken. Het heeft een aantal zeer leuke nieuwe boeken opgeleverd waarvan Saga's van de Westfjorden van Marcel Otten er een was die ik al een tijdje op mijn lijstje had staan. De boeken stonden in de uitverkoop bakken. Bij deze wil ik dan Jeanine van Nordic Vibes bedanken voor de kaartjes.
De film:
Nu dan de film. We gaan bijna nooit naar een bioscoop maar ik moet zeggen dat de film des te indrukwekkender over komt op het grote doek. De blogposten van Nordic Vibes en Stralend Schrijven geven een perfecte beschrijving van de film. Ik wil in deze blogpost eigenlijk wel weten hoe de film is ontstaan. Het draait in de film om de Gudbjerg school. Hier komen de probleemjongeren terecht die niet in de maatschappij kunnen functioneren, In de film wordt het verhaal van de broers Erik en Elmer gevolgd. Elmer, de jongste, wil astronaut worden en heeft een klompvoet. Hun moeder kan eigenlijk niet voor de twee zorgen en moet veel werken om genoeg geld te verdienen. Helaas voor Erik en Elmer houdt hun moeder het niet vol en worden ze geplaatst in Gudbjerg. Het wordt al snel duidelijk dat in Gudbjerg met harde hand wordt geregeerd en later blijkt ook nog met wat anders als de naam Aksel voor het eerst valt. De baas van Gudbjerg is Frederik Heck. Elmer is de dromer die zijn droom als astronaut maar niet wil opgeven. Tot zo ver de film, maar hoe zit het met de werkelijkheid? Er bestaat in het echt ook een Gudbjerg school. De historie van die school is hier te lezen. Gudbjerg in de film is voornamelijk gebaseerd op het Godhavn instituut. Het instituut bestaat heden ten dage nog steeds. In de jaren zestig zwaaide Christian Bek de scepter over Godhavn. In de film lijkt de naam van Heck wel heel erg veel op Bek. Bij het zoeken naar informatie over Godhavn blijkt dat de film nog erg mild was ten opzichte van wat er werkelijk gebeurd is. Op zich logisch, want de werkelijkheid kun je eigenlijk niet op film vastleggen. Het ware verhaal van de jongens Ove Hansen, Poul Erik Rasmussen en Arne Roel Jørgensen is te lezen op de website van Livsstil. Op de website van Ekstrabladet is het verhaal van leraar Jørgen Hansen te lezen. De jongens van Godhavn hebben elkaar op latere leeftijd teruggevonden en de Facebook groep Foreningen Godhavnsdrengene opgericht. In de groep is ook het rapport in het Deens over Godhavn te vinden. De mannen hebben meegeholpen om input te leveren aan de film en ze hebben het resultaat uiteindelijk ook bekeken. Hoe ze terugkijken op de film is te lezen in dit artikel.
Over Godhavn is ook een boek verschenen, nameljk Drengen fra Godhavn van Ole Tornbjerg. Het boek is helaas niet vertaald. Meer informatie over het boek is te vinden op de Politiken en de Politikensforlag websites.
Conclusie:
Weer een Deense film die je flink raakt waarin zoals bij Deense films gewoonlijk is, goed wordt geacteerd. Het astronautenverhaal van Elmer is zeer kunstig verwerkt in de film die op waargebeurde verhalen gebaseerd is. Ik vraag me wel eens af hoe mensen zo kunnen worden. Zal dat wel nooit begrijpen.
Recensies:
- Moviemeter
- Cinemagazine
- Directors Note
- Filmtotaal
- Film Vandaag
Het echte leven is soms harder dan een groep schrijvers samen kan bedenken. Je kunt je niet voorstellen dat sommige dingen echt gebeuren/gebeurd zijn. Indrukwekkend artikel over de mannen die meewerkten voor de film.
BeantwoordenVerwijderenLogisch dat ze het niet erger kunnen maken. De film moet ook nog een boodschap kunnen overbrengen en dat lukt niet als het allemaal te erg uit ziet. Wel een voordeel dat je Deens kent :-). Moest het met Google Translate doen.
VerwijderenLijkt me een indrukwekkende film!
BeantwoordenVerwijderen(draait t nog steeds in Groningen?)
Zaterdag 8 april 17:00 uur in zaal twee, Groninger forum. Wij zaten in zaal drie met in totaal vijf personen. Het zal wel de laatste voorstelling zijn.
VerwijderenIndrukwekkende film die je niet snel zult vergeten.
BeantwoordenVerwijderen