Google Translate

zaterdag 29 april 2017

Van vakantie tot emigratie - Heiko Leugs

Boek details:
Auteur: Heiko Leugs
Titel: Van vakantie tot emigratie (ebook)
Verschijningsdatum: 2014
Bladzijde: 96
Uitgeverij: Van Dorp Uitgevers
ISBN: 9789461851222


Flaptekst:
Een weekje vakantie in Zweden kreeg voor Heiko en Joke Leugs verstrekkende gevolgen. De rust en de ruimte, de vele meren en de ontelbare bossen van dit mooie Scandinavische land lokten het tweetal daarna voortdurend. De idyllische plattelandsdorpjes met de vrolijk gekleurde houten huizen in de provincie Småland gaven iedere vakantie een gevoel van “thuiskomen”. Om deze reden besloot het stel dat hun geliefde vakantieland hun nieuwe thuisland zou worden.

In dit boek beschrijft Heiko de avonturen en het proces die hij en zijn vrouw meemaakten, geïllustreerd met foto’s en compleet met handige tips en informatie.


De auteur:
Heiko Leugs woont samen met zijn vrouw Joke in Blijham, Groningen en heeft in 2014 een emigratieboek geschreven over Zweden. Er zijn meerdere emigratieboeken verschenen over Zweden, maar deze beschrijft niet de emigratie maar meer het proces voor de emigratie.

Emigratieboeken lees ik graag en ik ben altijd benieuwd wie achter het verhaal zit. Heiko Leugs dus. Zijn verhaal is op de Onstwedde website te vinden. Meer informatie over Heiko en Joke is te vinden op hun eigen website Heiko-Joke. Sinds 2012 houden ze daar hun laten en doen bij. Leuk is dat ze in het boek emigratieplannen hadden en deze nu werkelijkheid zijn geworden in maart 2017. In 2014 hebben ze het fritidshus Rolsberg gekocht en in maart 2017 hebben ze hun huis in Blijham eindelijk verkocht zodat de emigratie kan plaatsvinden. Binnenkort een tweede emigratieboek?

Het boek:
Het boek heeft deze keer een wat andere indeling dan normaal. Het verhaal is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken:

- Voorwoord
- De voorbereidingen
- Hoe het allemaal begon
- De eerste keer naar Zweden!
- Vakantie 2010
- Terug in Nederland
- Huizen en regio's bekijken
- Epiloog


Heiko en Joke zijn vele jaren achtereen een tot drie keer per jaar op vakantie geweest naar Zweden in alle seizoenen. Ze zijn besmet geraakt met het Zweden virus door hun oud-buren. Die hebben zich namelijk daar permanent gevestigd na zestien jaar op vakantie te zijn geweest in Zuid-Zweden. Volgens Heiko mist de voorgeschiedenis van de emigratie in de al bestaande emigratieboeken. Dit boek moet daar verandering in brengen.

In het begin boekten ze hun huisjes via Novasol. Het is ondertussen al de vijftiende of zestiende keer dat ze naar Zweden gaan en hun bestemming is steevast Småland. In het begin van het boek kun je lezen dat ze in 1996 zijn verhuist naar Onstwedde in Groningen. Ze kwamen uit Hoogezand-Sappemeer. In 2011 zijn Heiko en Joke in Blijham gaan wonen, De buren bouwden een Zweeds huis naast hun en hadden een huis in Hullaryd. Zo is het balletje gaan rollen.

In het hoofdstuk Vakantie 2010 is er weer een huisje geboekt via Novasol. Deze keer een vakantiewoning in het dorpje Skede, ongeveer 15 minuten rijden van Vetlanda. In dit hoofdstuk is het dagboek van Heiko te lezen. De boottochten met de prijzen worden genoemd. In 2010 was je voor een gezin met twee kinderen op het traject Kiel - Göteborg ruim 900 euro voor retourtje kwijt. Hun favoriete route is Puttgarden - Rødby en een retourtje Helsingør - Helsingborg. Prijs 225 euro (2010) voor één personenauto en twee personen. Zo is ook te lezen dat Skåne niet hun favoriete provincie is. Te vlak en te weinig bos. Daarin deel ik niet hun mening. Wat ik wel deel is het aantal foto's aan het einde van de vakantie. Ruim 2500 foto's van een week. Wij maken er wat minder, maar komen toch redelijk in de buurt. In die week vakantie zijn ze op zoek gegaan naar potentiële huizen in onder andere Skirö, Aneby en Grimstorp. Ook de woningsite www.hemnet.se wordt geraadpleegd.

De wensen voor het huis: een woning på landet. Platteland. In een niet te groot dorp. Wel in de buurt van een grotere plaats met voldoende winkels en medische zorg. Maximaal half uur rijden. Met bos en meertje op loopafstand. Niet te ver van een goed bereidbare asfaltweg die 's winters ook gestrooid / geschoven wordt. Huis mag wel aan een zandpad maar maximaal een kilometer vanaf een goede asfaltweg. Minimaal zes kamers: keuken, woonkamer, kantoor en drie slaapkamers en graag een beneden. Minimaal 5000 m2 grond in verband met het bijbouwen van een gastenverblijf. Verder moet het huis in goede staat zijn, minimaal dubbelglas, houtgestookte tegelkachel in de kamer, nette en ruime douche met wc boven en een wc beneden, ruime eetkeuken, mooie entree met afdakje, en dan graag ook een veranda en een kelder.

In het hoofdstuk Terug in Nederland staat het doel vast: emigreren naar Zweden. Ze bekijken een paar afleveringen van Ik vertrek en Het roer om. Daarnaast hadden ze veel aan de website www.emigreren-naar-Zweden.com en de gelijknamige Facebook pagina en aan Placement.

In het hoofdstuk Huizen en regio's bekijken gaan Heiko en Joke in juni 2012 voor het eerst met een camper naar Zweden om een groter gebied te kunnen bekijken. Is Småland wel de provincie waar ze willen wonen of is Dalarna of Värmland ook wat? In drie weken willen ze vijftien huizen bekijken, onder andere in Gustavsfors, Älmhult, Alvesta, Aseda en Kopparberg,

In de epiloog blijkt dat ze nog niet geëmigreerd zijn. Småland is wel de plek waar ze willen wonen. Voorwaarde is de verkoop van hun huis in Nederland. Ze wonen in Nederland buiten het dorp op een ruime kavel van 5700 m2.

Conclusie:
Heel herkenbaar boek. De keuze voor de overtocht, het boeken van huisjes, het verliefd worden op Zweden, de wens om er uiteindelijk te wonen, de eerste Zweedse woorden en nog meer. Leuk om te lezen hoewel er niet echt een lijn in zat. Tevens zaten er een aantal storende fouten in. Het grootste minpunt is dat de prijs voor de papieren versie wel erg hoog is. De ebook versie is gelukkig beter geprijsd. Het leuke is dat Heiko en Joke in maart 2017 definitief gaan emigreren. Het is ze dus uiteindelijk gelukt.

Wetenswaardigheden:
 • Avonturenbedrijf EM Venture in Emhult.
 • Ädelfors, Smålands Klondike. De eerste plaats in Zweden waar goud werd gevonden.
 • Er wordt een oude stoelenfabriekshal in Skirö bekeken.
 • Favoriete plek. De Fornborg net buiten Hullaryd. De beschrijving van Fornborg lijkt wel heel veel op de Fornborg die we in Borkulle hebben gezien,
 • Stalpet.
 • Twee echte snelwegen (4 baans) de E4 en de E6. Ruime tweebaanswegen met een extra vluchtstrook. Die wegen zijn genummerd met een getal bestaande uit twee cijfers. De wegen met drie cijfers zijn ook asfaltwegen maar dan zonder de vluchtstrook. En dan zijn er nog de grusvägen.
 • De Skurugata kloof in Eksjö,
 • Camping Gräsmark, Gerund door Nederlanders. Ze hebben een blog.

8 opmerkingen:

 1. Leuk verslag Hans. In Småland zou ik mij ook wel thuis voelen.
  Zijn ze gepensioneerd, of gaan ze ook werken in Zweden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens het boek willen ze een bed & breakfast beginnen. Ze zijn nog niet gepensioneerd. Op hun blog kun je ze volgen.

   Verwijderen
  2. Hallo, bij toeval ontdekten wij vandaag deze blog en zie ik mijn boek hier besproken. Leuk! Ten aanzien van de vraag van Willy: Mijn vrouw heeft een WIA uitkering en zodoende hebben we een basis qua inkomsten. Ik werk af en toe via een uitzendburo voor senioren. Van het Bed&Breakfast idee zijn we afgestapt. Boek 2 komt volgende week uit en beschrijft het vervolg op boek 1 tot en met de eerste weken na de daadwerkelijke emigratie.

   Verwijderen
  3. Hallo Heiko, leuk dat je reageert en vooral de aankondiging van het tweede boek. Ga ik zeker lezen.

   Verwijderen
 2. Bijzonder dat dit proces nu eens beschreven wordt en het lijkt me zeker de moeite waard om te lezen als je zelf ook dit soort plannen hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg mooi wonen daar en het is ook nog eens veilig! Een vriendin van mij die komt uit het noorden van Zweden,Fjällbonäs, Norrbottens Län. De foto's die ze laat zien is van ongekende puurheid. De luchtkwaliteit van de omgeving is zo goed te zien. Heb helaas nog alleen in Finland mogen meemaken, maar wellicht gauw een keer proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg mooi wonen daar en het is ook nog eens veilig! Een vriendin van mij die komt uit het noorden van Zweden,Fjällbonäs, Norrbottens Län. De foto's die ze laat zien is van ongekende puurheid. De luchtkwaliteit van de omgeving is zo goed te zien. Heb helaas nog alleen in Finland mogen meemaken, maar wellicht gauw een keer proberen.

  BeantwoordenVerwijderen