Google Translate

maandag 17 april 2017

En ganske snill mann

Filmdetails:
Titel: En ganske snill mann / A Somewhat Gentle Man
Regisseur: Hans Petter Moland
Jaar: 2010
Verhaal: Kim Fupz Aakeson (screenplay)
Acteurs: Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Jorunn Kjellsby
Duur: 113 minuten
IMDB cijfer: 7,0Samenvatting:
Ulrik heeft twaalf jaar in de gevangenis gezeten wegens moord. Hij moet nu weer leren om te gaan met zijn oude criminele bende, die hem erop wijst dat hij zaken met Kenny af te handelen heeft. Kenny wordt namelijk verantwoordelijk gehouden voor Ulrik's gevangenisstraf en Ulrik begint hem te bespioneren. Ulrik legt ook weer contact met zijn ex-vrouw en hun zoon, maar die ontvangen hem niet met open armen.

De film:
Stellan Skarsgård speelt de rol van Ulrik, een moordenaar die aan het begin van de film wordt vrijgelaten. De vraag is of hij de fout weer in gaat of zijn leven betert, Het is een soort komedie, maar dan anders. Eigenlijk lijkt het wel heel erg veel op de film Kraftidioten waar Stellan Skarsgård ook de hoofdrol in speelde. De humor in En ganske snill mann vond ik zelf ook heel veel lijken op de humor in de film Mies vailla menneisyyttä - The Man Without a Past. Ik hou wel van dit soort humor. Naast humor zit er ook tragiek in de film. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat ik met plezier naar de film gekeken heb. Het verhaal stelt weinig voor, maar de uitvoering is perfect. Ulrik is inderdaad een soort gentleman en doet het erg goed bij de vrouwen. Stellan speelt zijn rol fantastisch. Zijn baas Sven (Bjørn Sundquist) is een genot om naar te luisteren. Daarnaast nog een paar leuke bijrollen voor Aksel Hennie, Henrik Mestad en Anders Baasmo Christiansen.

Wetenswaardigheden:
Alleen maar muziek deze keer. 

Cuban Sugar The Klazz Brothers


I Fought The Law - Sonny Curtis (The Crickets)

I fall to Pieces - Patsy Cline


The love you save - Joe Tex

Time the Avenger - The Pretenders

Engler i sneen - Jonas Fjeld & Lynni Treekrem

Thumbelina - The Pretenders

De band Jupiters met het nummer Jenter is een leuke. Het lijkt erop dat de band niet bestaat en alleen in de film die naam heeft. De muziek en de tekst is volgens de aftiteling geschreven door Jo Nesbø. Zie de afbeelding hieronder:


In de film zie je geen Jo Nesbø in de band spelen. Op het Jupiters bord staat wel een website naar www.jupiters.no, maar die verwijst nergens naar.


Uiteindelijk toch de originele uitvoering gevonden en wel die van Di Derre. En wie zingt en speelt in Di Derre? Jawel, Jo Nesbø en zijn broer Knut.


Nei så tjukk du har blitt - Ole Ivars

Ungkar med dobbelseng - Vassendgutane

Recensies:
- Cine Magazine
- Smells like teen spirit
- Telegraaf
- Film1
- Fokblog
- Filmtotaal
- Moviemeter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten