Google Translate

vrijdag 28 april 2017

Katarinahissen - Gondolen, Stockholm

Na een paar keer Stockholm zijn we eindelijk op de Katarinahissen geweest. Katarinahissen is een openbare lift in Slussen gebied van Södermalm in Stockholm. De lift verbindt de Katarinavägen bij Slussen via twee voetgangersbruggen met het Mosebacke plein. De lift is ontworpen door Eskil Sundahl en Olof Thunström en werd ingehuldigd in 1936. Helaas is de lift sinds 2010 gesloten omdat de betrouwbaarheid niet meer gegarandeerd kon worden. Slussen wordt op dit moment volledig gerenoveerd en de lift natuurlijk ook. De verwachting is dat de lift in 2019 weer operationeel is. Je kunt de voetgangersbrug die leidt naar Katarinahissen wel bereiken via het Mosebacke plein of via de lift in het Gondolen restaurant. We zijn via de Gondolen lift omhoog gegaan en hebben Katarinahissen via het Mosebacke plein weer verlaten.

De lift van 1936 was niet de eerste lift. Daarvoor was er ook een lift aanwezig. Die was ontworpen door architect Knut Seve Lindmark. De lift werd gebouwd in 1881-1883. Oorspronkelijk zorgde een stoommachine voor de aandrijving van de lift. In 1915 werd de aandrijving elektrisch. Interessant is dat de lift toen werd gezien als iets voor de rijken. De armen konden een ritje niet betalen en moesten naar Södermalm klimmen. De ritprijs naar de top was 5 öre en naar beneden 3 öre. Ondanks de prijs gingen er toch zo'n 1500 mensen per maand met de lift.

Vanaf Katarinahissen heb je een geweldig uitzicht over Stockholm.Katarinahissen zelf ziet er niet meer zo best uit. Wel leuk om nu nog de oude liftdeuren te kunnen zien. Een tip uit het 100% Stockholm boek is de Stomatol reclame. Zonder die tip had ik het reclamebord niet gezien.Het Stomatol reclamebord hing vroeger bij de lift zelf, maar staat nu ergens anders. Het reclamebord is een van de eerste animatie reclameborden in Zweden. Hieronder een oud reclamefilmpje van Stomatol en daaronder twee filmpjes met de Stomatol animatie.
Stomatol is niet de enige met een reclamebord:


Verlaat je Katarinahissen via de Mosebacke uitgang dan kun je de historie van Slussen zien en lezen op een aantal informatieborden.


Meer informatie over Katarinahissen en Gondolen is te vinden op:
- Stockholm Tourist.
- Stockholm on a shoestring.
- Visit Stockholm.
- Schwedenstube.

4 opmerkingen:

 1. Wij zijn er nooit op geweest. Je hebt zo wel een prachtig uitzicht. Ik zag op de webbkameror dat ze bij Slussen behoorlijk bezig zijn met de wegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is er een enorme bouwput :-). In 2019 moet het gereed zijn en de lift ook. Nog even geduld.

   Verwijderen
 2. Weer wat geleerd, wij zijn er dus ook niet geweest, heb wel de bouwput gezien, maar had geen idee dat het om deze lift ging. Terug naar Stockholm na 2019 dus, want dat wil ik wel zien. Bedankt voor de tip en de mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De verbouwing heeft niet alleen met de lift te maken, maar is er wel een onderdeel van.

   Verwijderen