Google Translate

maandag 10 april 2017

Broderskab

Filmdetails:
Titel: Broderskab / Brotherhood
Regisseur: Nicolo Donato
Jaar: 2009
Verhaal: Rasmus Birch, Nicolo Donato
Acteurs: Thure Lindhardt, David Dencik, Nicolas Bro
Duur: 97 minuten
IMDB cijfer: 7,0Samenvatting:
Teleurgesteld in zijn superieuren verlaat Lars het leger, waarna hij noodgedwongen bij zijn ouders moet intrekken. Wanneer hij bij toeval in een rechts-extremistische vergadering belandt is dat het begin van een nieuw leven. Hoewel Lars vrijwel alles aan de neonazi’s afkeurt, grijpt hij de kans om via hun agressieve bezigheden zijn frustraties kwijt te raken. Hij wordt onder de hoede van oudgediende Jimmy geplaatst en terwijl Lars gestaag stijgt in de fascistische rangen, ontstaat er een onverwachte aantrekkingskracht tussen Lars en Jimmy. Dit druist in tegen alle leerstellingen van de fascistische groep en de onwillige geliefden moeten zich staande zien te houden tussen onwrikbare regels en een onmogelijke liefde.

De film:
Een film uit 2009 en is helaas nog steeds actueel in verband met de haat ten opzichte van homo's en vluchtelingen. De film gaat als een razende door het verhaal. Lars verlaat het leger en laat duidelijk zien waarom. Vervolgens belandt Lars al heel snel in een Deense neonazi groep. Die groep is direct aan het begin van de film al in actie te zien en laat ook duidelijk zien waar ze voor staan. Er wordt zeer snel gewerkt aan waar het eigenlijk om gaat en dat is de homoseksualiteit in een extreme groepering. Dit is erg goed in beeld gebracht en het beeld van diehard neonazi Jimmy zie je in de loop van de film compleet veranderen.

Conclusie: 
Het verhaal is niet nieuw. Het lijkt op een kruising tussen Brokeback Mountain en American History X maar dan in een Deense uitvoering. In de recensies las ik dat er wat meer rauwheid in de film had mogen zitten. Gelukkig hebben ze dat achterwege gelaten. De eerste scene van de neonazi groep is al voldoende om aan te geven waar het bij hun om draait. Deze scene samen met de leider Tykke (gespeeld door Nicolas Bro) is al eng genoeg. De rol van Tykke wordt erg goed en overtuigend gespeeld door Nicolas Bro. Hij speelde ook al in de serie 1864 een bijzondere rol en doet dat in Broderskab ook. Daarnaast geeft de film een klein beetje inzicht in het neonazi skinhead milieu. Het einde zag ik trouwens totaal niet aankomen. Goede film die zoals gezegd nog steeds erg actueel is. De film is in zijn geheel op Youtube te bekijken. Ik heb de film hieronder opgenomen in de post.


Wetenswaardigheden:
Alleen muziek deze keer.

Den danske sang er en ung blond pige (Nielsen/Hoffmann)


Black Dust - Claus Hempler


Blitz - Tons
Over Tons kon ik weinig informatie vinden. Wel de band waar de gitarist Jens Peter Storm eerder in speelde, Dominus. Leuk detail is dat de zanger en gitarist van Dominus, Michael Poulsen, de band Volbeat heeft opgericht.


Recensies:
- Moviemeter
- Cinemagazine
- The Candler Blog
- Film1
- Moviescene
- Fokblog
- Filmtotaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten