Google Translate

donderdag 13 april 2017

Blind

Filmdetails:
Titel: Blind
Regisseur: Eskil Vogt
Jaar: 2014
Verhaal: Eskil Vogt
Acteurs: Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Vera Vitali
Duur: 96 minuten
IMDB cijfer: 6,9Samenvatting:
Blind is een donker en speels verhaal over eenzaamheid en isolatie. Ingrid (30) is recentelijk blind geworden. Ze sluit zichzelf op in het nieuwe appartement waar ze net woont met haar man. Na een tijdje merkt ze de aanwezigheid van haar man op in de flat, die geacht wordt op zijn werk te zijn. Een eenzame buurman begint met het observeren van een andere buurtbewoner. Op een onverwachte manier blijken de verhalen deel uit te maken van een groter geheel.

De film:
Blind is de debuutfilm van Eskil Vogt. De film gaat over de blinde vrouw Ingrid. Ze woont in Oslo en is getrouwd met Morten. Het is een van de drie verhaallijnen. De tweede verhaallijn gaat over Einar. Einar is verslaafd aan porno dat wel heel expliciet in beeld wordt gebracht. In de aftiteling is te zien van welke sites het materiaal komt. De derde verhaallijn gaat over Elin. Een Zweedse die in Oslo woont. Wat hebben de drie verhaallijnen met elkaar te maken en wat is de relatie? Langzamerhand komen de verhaallijnen bij elkaar en op een gegeven moment wordt het duidelijk hoe het zit. Tot dat moment is de film boeiend, maar na dat moment ben ik de draad kwijtgeraakt en ging het alle kanten op. Persoonlijk vond ik dit erg jammer omdat het best wel een interessante film is. Het geeft in ieder geval een kijkje in het leven van iemand die blind is en van iemand die eenzaam is. Na het lezen van de recensies blijkt dat er meer mensen zijn die vooral moeite hadden met het laatste stuk. Natuurlijk zijn er ook recensies die heel goed kunnen aangeven waar de film allemaal om draait. Mijn advies is dan ook om als je de film hebt gezien en er geen goed gevoel bij hebt om de recensies onderaan de post te lezen.

Conclusie:
Zoals gezegd een goede film tot aan het moment dat het duidelijk wordt waar het om draait. Er zitten een aantal sterke scenes tussen zoals het moment dat Einar de film Mask kijkt in de bioscoop en hoe de mensen reageren op Einar na de aanslag van Anders Breivik op 22-07-2011. Daarnaast is de soundtrack erg goed, maar daarover meer bij de wetenswaardigheden.

Wetenswaardigheden:

  • In de aftiteling blijkt dat de componist Henk Hofstede is. Bij de meesten wel bekend als zanger/muzikant van de band De Nits.
  • Het karakter Ingrid is geïnspireerd op de roman Forestillingen van Terje Holtet Larsen.

Meer muziek van:

Sunny - Leonard Nimoy

Kool Thing - Sonic Youth

Into the Fog - Jens Carelius
Dit nummer kon ik niet op Youtube vinden. Daarom is het nummer The Visit te horen.

Het nummer Into the Fog is hier te beluisteren.
The White Birch van Lantern met Ellen Dorrit Petersen.
Recensies:
- Variety
- Telegraaf
- Cinemagazine
- Nu.nl
- Filmpjekijken
- Moviemeter
- Filmtotaal
- Sweet Movies

Geen opmerkingen:

Een reactie posten