Google Translate

donderdag 9 juli 2020

Emil Karlsen


Vrijdag 19 juni 2020 was een interessante dag wat betreft ontdekken van nieuwe muziek. Naast Manin Jeanine ook nog eens voor het eerst Emil Karlsen gehoord met het onderstaande nummer:


Het nummer een aantal keren beluisterd en het werd steeds beter. Hierdoor ben ik wat meer informatie over Emil Karlsen gaan zoeken. Emil Karlsen (geboren in 1997) is een Noorse zanger en gitarist die in Tromsø woont. Hij speelt en zingt in de poprockband Resirkulert. Emil Karlsen is opgegroeid in Oteren in de gemeente Storfjord. (Bron: Wikipedia).

Naast de muziek is Emil ook bezig met filmen en tekenen. Daarnaast is hij begonnen met het leren maken van Gákti, een traditionele kleding gedragen door de Sámi. Hij is een zee Sámi en heeft de afgelopen jaren de kunst van joik geleerd. In 2018 maakte hij een joik met zijn grootvader waarmee hij optrad op het Northern Lights Festival en later opgenomen en uitgebracht werd. Zijn manier van joiken komt uit het Karesuando-gebied. Op de vraag wat het doel van zijn muziek is, antwoordt Emil dat het is om vreugde te verspreiden en mensen gelukkig te maken. (Bron: Riddu Riđđu).
 
Het nummer "Vuoi, Biret-Máret, Vuoi" in het begin van de post is een nummer van Nils Aslak Valkeapää. In het nummer speelt Emil op een fluit. Hij maakte de fluit zelf, tijdens een workshop met een fluitmaker van de Ojibwe-stam in North Dakota. Een zogenaamde "Love Flute". De legende gaat dat wanneer je hun fluit speelt, de uitverkorene de muziek van alleen je fluit zou horen, ongeacht hoeveel mensen tegelijkertijd speelden, en ongeacht hoe ver weg iemand was.

Emil speelt zoals eerder gezegd ook in de band Resirkulert. Het nummer Áddjá is hieronder te horen:


Volgens dit artikel heeft Emil 25000 NOK beurs gekregen om zich verder te ontwikkelen in de muziek. Dat lukt hem aardig zoals te horen is in deze stream waarin hij een uur lang zingt en gitaar en fluit speelt. Hij komt pas in beeld in de twaalfde minuut en ondertussen ken ik alle nummers al want ik heb sinds 22 juni elke werkdag een aantal keren het concert opgezet. Ik werk nog steeds sinds halverwege maart thuis. Moet zeggen dat het wel relaxt werkt met de muziek van Emil op de koptelefoon. Helaas kan ik de video niet in deze post opnemen, dit is uitgeschakeld door de eigenaar van de video en kan alleen maar via Youtube zelf beluistert en bekeken worden. Als je een liefhebber bent van Sami muziek dan zeker even luisteren. Lekker gemoedelijk en rustig. 


Hieronder is het origineel van Vuoi, Biret-Máret, Vuoi! door Nils-Aslak Valkeapää te horen:

3 opmerkingen: