Google Translate

zondag 5 juli 2020

Rebecka Martinsson seizoen 2

Serie details:
Titel: Rebecka Martinsson seizoen 2
Verhaal: Åsa Larsson (novels)
Regisseur: Fredrik Edfeldt
Jaar: 2020
Acteurs: Thomas Oredsson, Sascha Zacharias, Eva Melander
Duur: 8 afleveringen (45 minuten per aflevering)
IMDB cijfer: 7,1Samenvatting:
Enkele jaren zijn verstreken en Rebecka (Sascha Zacharias) blijft twijfelen of ze de juiste beslissing nam toen ze haar carrière als advocate in Stockholm opgaf om in Kiruna te blijven. In het afgelegen, spectaculaire landschap van Noord-Zweden komen er vier nieuwe zaken op haar pad die emotioneel en professioneel veel van haar vergen. Een onderzoek naar de dood van een jonge man door een overdosis drugs; het ontrafelen van een oude familieruzie die gewelddadig wordt; het heropenen van een 16 jaar oude ‘cold case’; en een vrouw en kind die dood worden aangetroffen in een auto – was het een ongeluk of een misdaad?

De serie:
Het tweede seizoen van Rebecka Martinsson. Over het eerste seizoen was ik best wel positief. Ik was erg benieuwd hoe het tweede seizoen eruit zou zien. De nieuwe verhalen kunnen niet meer gebaseerd zijn op de boeken van Åsa Larsson. Die verhalen zijn in het eerste seizoen al verfilmd. Nieuwe verhalen dus. Daarnaast ook een nieuwe actrice die de rol van Rebecka Martinsson speelt. De rest van de cast heeft wel in het eerste seizoen gespeeld. Toch nog iets vertrouwds. Ook spelen de verhalen zich nog steeds af in de omgeving van Kiruna. 

Als eerste de nieuwe verhalen. Ik was erg benieuwd hoe die ontstaan zijn en volgens dit artikel hebben Karin Arrhenius en Oskar Söderlund de scenario's geschreven voor het tweede seizoen. Åsa Larsson maakte ook deel uit van de scriptgroep voor de nieuwe verhalen. Als tweede waarom een nieuwe actrice voor de hoofdrol? Ook dat is te lezen in het eerder genoemde artikel. Het was niet mogelijk voor Ida Engvoll (Rebecka Martinsson in het eerste seizoen) om het tweede seizoen te spelen. Ze heeft wel bijgedragen in de opstartfase van het tweede seizoen. Sascha Zacharias (Rebecka Martinsson in het tweede seizoen) zegt in een reactie:

'Het voelt eervol om de kans te krijgen om de rol van Rebecka Martinsson te spelen. De serie is volkomen uniek en wat ik het meest waardeer is de nabijheid van het natuurlijke, wat in alles te zien is, maar ook de relaties, dieren en natuur die we zien in "Rebecka Martinsson". Het is een serie die ik thuis wil zitten kijken en genieten van een avond, waarin je jezelf kunt relateren aan wat er in de kleine gemeenschap gebeurt. "

Als derde was ik benieuwd of ik antwoord zou krijgen op de vraag die ik mijzelf stelde in de conclusie over het eerste seizoen. Is Krister een Sami? In het tweede seizoen komt hier een antwoord op. Ook op mijn opmerking dat er in het eerste seizoen weinig Samische invloeden waren is niet meer van toepassing. In het tweede seizoen gaat er zelfs een verhaal volledig over de Sami. 

Het tweede seizoen is een direct vervolg op het eerste seizoen. In acht afleveringen worden net als in het eerste seizoen vier misdaadverhalen verteld. De personages worden verder uitgewerkt en je komt als kijker meer te weten over waarom Rebecka zo in de knoop met zichzelf zit. De persoonlijke strijd van Rebecka heeft grote invloed op haar relatie met Krister. De onwikkelingen van de collega's van Rebecka worden ook niet vergeten en de uitwerking ervan is soms best wel heftig.

Conclusie:
Zoals gezegd was ik heel erg benieuwd naar het tweede seizoen en ik moet zeggen dat het tweede seizoen veel beter is uitgewerkt dan het eerste seizoen. De loom- en traagheid zitten er gelukkig nog steeds in. Sascha Zacharias doet het zeer goed als Rebecka. Beter nog dan Ida Engvoll. De personages ontwikkelen zich ontzettend goed en het is een genot om ze te volgen. De misdaadverhalen zijn ondergeschikt aan de persoonlijke ontwikkelingen. Dit is helemaal het geval in de laatste aflevering die op zich een goede afsluiter vormt zodat er geen derde seizoen meer hoeft te komen. De stem van Sven-Erik Stålnacke deed mij trouwens constant denken aan Rolf Lassgård.

De eerste en de laatste afleveringen zijn de beste. De laatste omdat het een mooie afsluiting van het seizoen is en de eerste natuurlijk omdat dit verhaal over de Sami gaat. Toch nog even gezocht of er acteurs meedoen die van Samische afkomst zijn en dit bleek het geval. Henrik Gustafsson uit Kiruna en Caroline Johansson Kuhmunen. Laatsgenoemde zingt ook nog eens. 


Het tweede seizoen is een aanrader. Stilte, knulligheid, schitterende natuur, eenzaamheid, afgelegen, nuchter, eenvoudig en simpel. Een schitterend beeld van Lapland. Een van de beste series die ik gezien heb.

Recensies:
- Nordisk Film & TV Fonds

2 opmerkingen:

  1. Seizoen 1 hebben we niet gezien. Wij kijken nu seizoen 2. Jammer dat het maar 4 verhalen zijn. Ben ik net gewend aan de acteurs en is het al weer afgelopen. Op N-flix kijken we nu het tweede seizoen van Karppi.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zag gisteren inderdaad dat het tweede seizoen van Karppi beschikbaar is. Dat wordt de volgende serie :-).

      Verwijderen