Google Translate

donderdag 16 juli 2020

Karppi / Deadwind seizoen 2

Seriedetails:
Titel: Karppi / Deadwind seizoen 2
Jaar: 2020
Regisseur: Rike Jokela
Verhaal: Rike Jokela, Kirsi PorkkaJari Olavi Rantala en Harri Virtanen
Acteurs: Pihla Viitala, Lauri TilkanenMimosa Willamo
Duur: 8 afleveringen van 45 minuten
IMDB cijfer: 7,2
Samenvatting:
Er worden 2 lijken gevonden. De lijken worden aangetroffen in een tunnel die zich onder de Finse Golf bevindt en nog steeds in volle aanbouw is. Opvallend, één van de lichamen wordt gevonden aan de kant van de Finse hoofdstad Helsinki terwijl de andere wordt aangetroffen aan de kant van Tallinn, de hoofdstad van Estland. Niet alleen Karppi, maar ook haar partner Sakari Nurmi gaan samen op onderzoek uit en zullen proberen om deze bizarre misdaad op te lossen.

De serie:
Het tweede seizoen van Karppi is te zien op Netflix. Op het eerste seizoen was mijn commentaar dat de twaalf afleveringen teveel waren en wat blijkt? Het tweede seizoen heeft acht afleveringen. Ik moet zeggen dat ik hier wel erg blij mee ben. Seizoen twee gaat verder met Sofia Karppi en Sakari Nurmi. Een nieuw verhaal waarin de toekomstige tunnel tussen Helsinki en Tallinn een belangrijke rol speelt. De 100 km lange tunnel die wel de Talsinki tunnel wordt genoemd is een tunnel die in 2026 in gebruik genomen wordt. De tunnel moet de veerboot tussen Finland en Estland vervangen. Het idee stamt al uit 1993 en het is niet moeilijk voor te stellen welke belangen er mee gemoeid zijn. Die belangen van onder andere de burgemeester van Helsinki vormen een verhaallijn. Daarnaast worden er twee lijken aangetroffen. Een aan de kant van Helsinki en een aan de kant van Tallinn. Karppi en Nurmi onderzoeken de moorden en komen in een draaikolk van problemen terecht. Tegelijkertijd heeft Karppi net als in het eerste seizoen nog steeds problemen met haar gezin. Stiefdochter Henna heeft dit seizoen een grotere rol dan in het vorige seizoen. 

Conclusie:
Het verhaal is net als in het eerste seizoen weer koud, somber en donker. Doordat er vier afleveringen minder zijn gaat het verhaal als een speer. Er wordt weinig tijd verspild aan onnodigheden en alles gaat rechtdoorzee. Het geeft de cultuur van Finland volgens mij goed weer. Tijdens het kijken moest ik vaak denken aan de films van Aki Kaurismäki. Geweldig. Het verhaal is dit keer zeer goed en de plotwendingen vliegen om de oren. Tot aan het eind was het spannend en gelukkig niet zo vergezocht als in het eerste seizoen. Karppi en Nurmi zijn een genot om naar te kijken. Op naar het volgende seizoen die er aan zit te komen. Kiitos.

Recensies:
- AD

4 opmerkingen:

 1. Ik ben het met je eens. Seizoen 1 vond ik goed maar het duurde te lang. Seizoen 2 heeft veel meer vaart. Ook een beter verhaal in vergelijking met seizoen 1.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Joop, ik ben benieuwd of het derde seizoen dat niveau kan behouden.

   Verwijderen
 2. Met veel plezier naar gekeken. Van mij mag er een derde seizoen volgen.

  BeantwoordenVerwijderen