Google Translate

woensdag 22 juli 2020

Málmhaus - Metalhead

Filmdetails:
Titel: Málmhaus - Metalhead
Regisseur: Ragnar Bragason
Jaar: 2013
Verhaal: Ragnar Bragason
Acteurs: Thora Bjorg Helga, Ingvar Sigurdsson, Halldóra Geirharðsdóttir
Duur: 97 minuten
IMDB cijfer: 7,1Samenvatting:
Hera is als jong meisje getuige van het dodelijk ongeval van haar broer Baldur, een langharige liefhebber van heavy metal. En dat is iets waaraan ze nooit zal kunnen wennen. Ze besluit te gaan leven naar zijn beeld en gelijkenis: prompt begint ze zijn kleren te dragen en luistert ze zoals hem naar de oorverdovende muziek en gaat die ook zelf spelen. Dit is een uiting van haar verdriet, haar woede en een herinnering aan haar ouders dat ze niet echt zijn omgegaan met hun verlies.

De film:
Na het zien van de serie Fangar en het schrijven van de post hierover kwam ik de film Málmhaus tegen. Hoofdrolspeelster Thora Bjorg Helga uit Fangar speelt in Málmhaus ook de hoofdrol. Het verhaal van Málmhaus is net als Fangar geschreven en geregisseerd door Ragnar Bragason. De IJslandse titel Málmhaus betekent Metalhead en dat is gelijk de Engelstalige titel van de film. De film begint gelijk heftig door het ongeval van de zestienjarige Baldur. Baldur wordt trouwens gespeeld door Óskar Logi Ágústsson, de oprichter, zanger en gitarist van de band The Vintage Caravan. Het gezin moet met het verlies leren leven en ze doen dit ieder op hun eigen manier. Hera, het jongere zusje van Baldur, doet dit door de identiteit van haar broer over te nemen door net als Baldur naar metal te luisteren en zich ook te gedragen als een metalhead. Ze wil elke keer vertrekken maar blijft toch op het platteland bij haar ouders wonen. Ze maakt het zichzelf en daarmee ook haar ouders ontzettend moeilijk. 

Conclusie:
Een zeer sterke film over wat een ongelukkig voorval allemaal kan veroorzaken. Hoe houden de overgebleven gezinsleden zich na het gebeuren? Dit wordt mooi weergegeven in de anderhalf durende film. Metal is de rode draad in het verhaal. Baldur hieldt van metalbands zoals Iron Maiden, Savatage, Judas Priest, Lizzy Borden, Riot, Diamond Head en Teaze. In de film wordt er een sprong in de tijd gemaakt van de jonge Hera naar een oudere Hera en ze gaat het pad van de black metal op na het zien van een nieuwsbericht over de kerkbranden in Noorwegen waarin bands als Mayhem, Hades en Darkthrone worden genoemd. Tijdens het nieuwsbericht is het nummer Í Helli Loka van Sólstafir te horen. Het nummer is afkomstig van hun eerste demo Í Norðri uit 1995. Ik was eigenlijk best wel verrast door het nummer. Een totaal andere stijl dan hun latere nummers.


Als kers op de taart maakt Hera in de film een demotape genaamd Svarthamar. Het demonummer is hieronder te horen. Heel apart om een actrice zo te horen zingen. 


Leuk is ook om te zien hoe Hera het nummer heeft opgenomen. Dat is hieronder te zien:


Van het demonummer is ook een andere versie beschikbaar. Deze versie is ook in de film te horen. 


Zoals gezegd een geweldige film. Bij vlagen herkenbaar met mijn eigen jeugd. Niet dat er iemand is gestorven maar meer het leven van een metalhead. Verder een genot om de LP's te zien, de posters, de T-shirts en de muziek te horen. Sodom, Venom, Judas Priest, Iron Maiden en vele anderen. Het blijkt trouwens dat de film na zeven jaar nog steeds populair is. 

De soundtrack is van Pétur Ben en is hier in zijn geheel te beluisteren. Van de film is helaas geen goede DVD te vinden. Op Amazon is er wel een Duits ondertitelde DVD. De film is ook te streamen via Amazon.


Wetenswaardigheden:
Interview Ragnar Bragason & Helga Þorbjörg:


Naast metal muziek is ook nog een nummer van Geirmundur Valtýsson te horen. 


Het nummer Victim of Changes van Judas Priest van het album Sad Wings of Destiny.


De film is in zijn geheel te zien op Youtube met Engelstalige ondertiteling.


Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten