Google Translate

dinsdag 7 juli 2020

More Kastell - Moredalen

Op de Instagram van Liefs uit Zweden zag ik recent foto's van More Kastell voorbij komen en dit deed mij denken aan een aantal jaren geleden toen wij daar ook waren. Het was een hele reis er naar toe en tja wat moet je verwachten van een rots die men More Kastell heeft genoemd. Toen we er waren de bordjes bekeken en vervolgens langs het ravijn gelopen op zoek naar de rotsformatie. Geen enkel idee waar het stond en dus ook niet gevonden. Op een gegeven moment geprobeerd af te dalen naar het dal maar dat leek bijna halverwege toch geen goed idee te zijn. Ondanks dat we More Kastell niet gezien hebben toch informatie over opgezocht. De onderstaande informatie is afkomstig van de Visit Hultsfred website

Moredalen is een rotsachtige kloof op de grens tussen de gemeenten Hultsfred en Högsbys. De Moredalen vallei is acht kilometer lang, een scheurformatie die werd verbreed en verdiept door de watermassa's die ontstonden toen het binnenlandse ijs 12000 jaar geleden smolt. Moredalen staat bekend om zijn rijke plantenwereld van mossen en korstmossen. Als je afdaalt in het ravijn, voelt het alsof je in een vochtige kelder komt. De koele omgeving verschilt van het droge dennenbos boven. Op de bodem van de vallei loopt een waterstroom genaamd lille Morån. In het midden van de smalle ravijn heeft een meer dan 25 meter hoge klif, More Kastell, de krachten van erosie getrotseerd en is blijven staan. Een bezoek aan het ravijn is niet geheel ongevaarlijk, het is belangrijk om de kinderen in de heuvels goed in de gaten te houden. Een bezoek hier gaat altijd op eigen risico en dat klopt, voor je het weet lig je in het ravijn. 

Routebeschrijving: Het is het handigst om met de auto vanuit Virserum te reizen en de weg naar Fågelfors te volgen. Vanaf het Virserum is het ongeveer 25 km naar de kloof.

Hieronder de foto's van de wandeling. Het ravijn is in ieder geval indrukwekkend.
2 opmerkingen: