Google Translate

maandag 14 september 2020

Fartblinda - Blinded

Seriedetails:
Titel: Fartblinda - Blinded
Jaar: 2019
Verhaal: Jesper Harrie (8 episodes, 2019), Carolina Neurath (8 episodes, 2019), Jonas Bonnier (2 episodes, 2019), Maria Karlsson (2 episodes, 2019)
Regisseurs: Jens Jonsson (5 episodes, 2019), Johan Lundin (3 episodes, 2019)
Acteurs: Julia Ragnarsson, Matias Varela, Claes Månsson
Afleveringen: 8 van 45 minuten
IMDB cijfer: 7,0Samenvatting:
De ambitieuze economiejournalist Bea Farkas heeft zichzelf beloofd werk en privé gescheiden te houden. Wanneer ze echter verliefd wordt op de charmante bankdirecteur Peder Rooth lukt het haar niet deze belofte in stand te houden. Plotseling krijgt ze een tip dat zijn bank een groot geheim verbergt en dat Peder daar alles mee te maken heeft. Wat heeft haar minnaar te verbergen?

De serie:
Een Zweedse serie over het bankwezen. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Carolina Neurath. Carolina Neurath is een naam die ik nog niet eerder heb gehoord en dat kan kloppen omdat geen enkel boek van haar naar het Engels of naar het Nederlands is vertaald. Volgens Wikipedia kondigde ze in mei 2016 aan dat ze vier maanden pauze heeft genomen van haar werk bij Svenska Dagbladet om het script te schrijven voor een tv-serie gebaseerd op haar eerste roman, Fartblinda, en om te werken aan een vervolg op dat boek. Op 10 mei 2017 werd aangekondigd dat Carolina Neurath Svenska Dagbladet heeft verlaten en is begonnen als gastvrouw van Sveriges Television's nieuwe onderneming Morgonstudion. Leuk detail: Carolina Neurath heeft in 2014 de rol gespeeld van prinses Arianna Ad'Lah in de Star Wars fan film Star Wars: Threads of Destiny.

Wat direct opvalt aan de serie is de titelsong. Een soort James Bond nummer met als eerste zin There may be trouble ahead. Hoe toepasselijk. Het nummer heet Let's Face the Music and Dance en is best wel bekend. Deze versie van het nummer is gemaakt door Grant en Peter Kvint en is hieronder te beluisteren.


Het verhaal draait om de Stockholmse bank ST Bank en de journalist Bea Farkas. Er zijn twee verhaallijnen namelijk de verhaallijn tussen de CEO van ST Bank, Peder Rooth, en zijn geheime relatie met Bea Farkas en de verhaallijn over de problemen die de bank heeft. De verhaallijn over de problemen bij de bank zijn gebaseerd op de problemen die de HQ Bank had in 2010 en waar het boek van Carolina Neurath over ging. In acht afleveringen is te zien hoe de bank steeds verder in de problemen komt en welke invloed dit heeft op het management en het bankpersoneel. 

Conclusie:
Een soort thriller in de bankwereld. Geen idee wat ik mij er bij moest voorstellen en of het wel zou boeien. De bankwereld is namelijk niet een thema wat mij persoonlijk interesseert en dan ook nog gebaseerd op een Zweedse bank waarvan ik de geschiedenis niet ken. Ik snap de verhaallijn over de Bea - Peder relatie volkomen. Dit maakt het verhaal aantrekkelijk voor kijkers die ook niets met het bankwezen hebben. Toch is het de makers gelukt om een spannend verhaal neer te zetten. Het verhaal zit goed in elkaar en is boeiend. De acteurs spelen hun rol geweldig. De serie is nu nog te zien op NPO en al sinds januari 2020 op NPO Plus.

In de serie en vooral aan het einde van de serie wordt het bedrijf Kritan genoemd en dit bedrijf speelt een hoofdrol in het tweede boek van Carolina Neurath, Gränslösa, Ik vermoed dan ook dat er een tweede seizoen aankomt gebaseerd op het Gränslösa boek.

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten