Google Translate

vrijdag 25 september 2020

Advokaten - The Lawyer seizoen 2

Seriedetails:
Titel: Advokaten - Lawyer
Regisseurs: Pontus Klänge en Geir Henning Hopland
Jaar: 2020
Concept: Jens Lapidus, Hans Rosenfeldt en Michael Hjorth
Acteurs: Alexander Karim, Malin Buska, Thomas Bo Larsen
Duur: 10 afleveringen van 45 minuten
IMDB cijfer: 7,0



Samenvatting:
Franks leven is compleet veranderd sinds hij en zijn zus de dood van hun ouders onderzochten. Het lijkt erop dat de gangsterbaas Waldman verantwoordelijk was voor de autobom die hun dood tot gevolg had. Nu zij hem en zijn dochter Therese in de gevangenis hebben kunnen krijgen, zijn hun levens compleet overhoop gegooid en ze proberen weer orde te scheppen. Waldman vormt echter nog steeds een bedreiging voor hen en Frank voelt zich gedeeltelijk schuldig vanwege Thereses dood, maar het lijkt erop dat de zaken toch anders liggen. Frank wil de hulp van Waldman en de twee aartsvijanden moeten wel samenwerken om Thereses moordenaar te kunnen vinden.

De serie:
Het tweede seizoen van Advokaten. Over het eerste seizoen had ik geschreven dat het te lang duurde met tien afleveringen en dat het verhaal ongeloofwaardig was. Het tweede seizoen bestaat weer uit tien afleveringen. De makers hebben een verrassend uitgangspunt genomen. Het is zeven maanden later en Frank is weer op vrije voeten na zijn straf te hebben uitgezeten. Hij is zelfs weer advocaat en goede vrienden met zijn baas uit het eerste seizoen, Svend-Erik Wisén. Waldman zit in de gevangenis en kan het bloed van Frank wel drinken. Frank voelt zich schuldig over het feit dat Therese, de dochter van Waldman, zelfmoord heeft gepleegd in de gevangenis in het eerste seizoen. Hij duikt erin en ergens vind hij iets wat aan kan tonen dat Therese geen zelfmoord heeft gepleegd maar vermoord is. Dit gegeven zet een hele rits aan gebeurtenissen in werking en is de rode draad van het tweede seizoen. Veel bekenden uit het eerste seizoen komen weer terug en ik moet zeggen dat het verhaal erg goed in elkaar zit ondanks dat het nog steeds erg ongeloofwaardis is. Thomas Waldman die in het eerste seizoen bijna dood ging en nu weer maar dan vanwege de kogels in zijn lichaam die hij aan het einde van het eerste seizoen opliep. Vreemd. Ook vreemd dat hij bijna niet kan lopen en bewegen maar wel ergens halverwege een erg lang sprintje trekt. Daarnaast heeft Waldman eigenlijk weinig mensen meer over. Dit hoeft geen probleem te zijn want in Innan vi dör was de Mimica familie ook niet bijster groot maar wel machtig. Maar zoals gezegd zit het verhaal erg goed in elkaar en moet je constant opletten om niets te missen. 

Conclusie:
Net als het eerste seizoen erg ongeloofwaardig maar het verhaal is deze keer veel beter dan het eerste seizoen. De tien afleveringen zaten deze keer niet dwars en de spanning zat er goed in. Frank is deze keer rustiger dan het eerste seizoen en dat maakt hem wat geloofwaardiger. Zijn zus Sara wordt veel beter uitgewerkt in dit seizoen en het verhaal sluit naadloos aan op het eerste seizoen. In de laatste aflevering zie ik ook al weer een opening voor een derde seizoen. Wat ons eigenlijk opviel is dat Malin Buska, die de rol van Sara Khalil speelt, een Samisch uiterlijk heeft. Ze is geboren en opgegroeid in Övertorneå en studeerde in Luleå. Övertorneå is een plaats in de provincie Norrbotten en is ingeklemd tussen de Torne en de heuvel Isovaara; midden in het dorp ligt nog een andere heuvel: Särkivaara. Het dorp heette oorspronkelijk Matarenki (Fins) of Matarengi (Meänkieli); een deel van het dorp heeft nog steeds de Samische naam. Dat deel ligt ten oosten van de Riksväg 99. Ten westen van die weg ligt de woonwijk Turovaara, in 1997 nog zelfstandig. Het dorp werd gesticht vanuit Tornio, door mensen die de Torne optrokken. In de 1607 werd de eerste kerk gebouwd. In 1779 kwam een eerste "wegverbinding" tot stand. In 1809 toen het 96 inwoners verdeeld over beide oevers had, werden het Finse en Zweedse deel uit elkaar gehaald omdat door de vrede tussen Zweden en Rusland de grens kwam te liggen in de Torne zelf. Op 15 december 1914 krijgt het dorp een treinverbinding uit Haparanda en het station kreeg toen al de naam Övertorneå mee. In verschillende artikelen die ik gezocht en gelezen heb op internet kom ik vrij weinig informatie tegen dat Malin Buska een Samische afkomst heeft. Wel kent ze de talen Fins en Meänkieli. Interessant is deze post.

De serie is te zien op NPO Start.

Recensie:

2 opmerkingen: