Google Translate

donderdag 3 september 2020

Vennebjerg kirke en Klangshøj

Een interessante kerk is de Vennebjerg kirke. De kerk is gebouwd ten oosten van Klangshøj, dat 69 m boven zeeniveau uitsteekt. Klangshøj is een grafheuvel uit de Vikingtijd of een heuvel die in dezelfde periode in verband werd gebracht met een religieuze sekte. De grafheuvel is gedateerd via C14. Een uitgebreid verslag over de grafheuvel is hier te vinden. De heuvel is nooit opgegraven en wordt algemeen beschouwd als een grafheuvel uit de bronstijd. Boorproeven in de heuvel in de zomer van 2013 hebben echter uitgewezen dat deze beduidend jonger is en dat de vier meter diepe, kunstmatige laag voor het eerst is toegevoegd rond het jaar 1000 na Christus. De grafheuvel maakt de kerk bijzonder. Geweldig om het te zien. Op de heuvel zelf heb je ook een fantastisch uitzicht.

Wat opviel aan de kerk is dat de kerkklok niet meer in de toren hing. Oorspronkelijk hing de kerkklok wel in de kerktoren, maar die werd echter door een blikseminslag zo onstabiel dat hij het gewicht van de klok niet meer kon dragen. De klok werd verplaatst en opgehangen in de klokkentoren ten oosten van de kerk. De klok werd in 1448 gegoten. Nadat de klok naar de klokkentoren was verplaatst, werden de gaten in de kerktoren dichtgemetseld.

Helaas zat de kerk dicht maar volgens deze website hangt er een schip in de kerk met de opmerkelijke naam Odin. Op dezelfde website zijn foto's van de binnenkant te zien.

Tip voor degenen die naar de Rudebjerg Knude fyr gaan, bezoek de Vennebjerg kerk ook. De afstand vanaf de vuurtoren is niet groot.


Rondom de kerk is de Kirkesti. Het pad stelt niet veel voor. 
2 opmerkingen: