Google Translate

zaterdag 5 september 2020

Mårup Kirke

De Mårup kerk was een kerk in de Mårup-parochie in de gemeente Hjørring. De kerk stond op Lønstrup Klint, een ca. 15 km lange kusthelling tussen Lønstrup en Løkken. De kerk is gebouwd in de 13e eeuw. Op 24 maart 2008 werd de kerk voor het laatst gebruikt voor de eredienst op Tweede Paasdag. 

De kerk van Mårup werd in 1987 gebruikt als locatie tijdens het filmen van Gabriel Axels Oscarwinnende film Babettes Gæstebud, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Karen Blixen. De film nog niet gezien. Gaat er hopelijk wel van komen.

Het scheepsanker voor de kerk is afkomstig van het Engelse fregat "The Crescent", dat op weg naar Göteborg met voorraden voor de Engelse vloot op 6 december 1808 bij Mårup zonk. Bij de schipbreuk stierven 226 bemanningsleden, en ze werden allemaal begraven in een massagraf op de begraafplaats. Zeven officieren en 55 matrozen hebben het overleefd.

Naast "The Crescent", zonken twee andere Engelse schepen - "St. George" en "Defense" - enkele jaren later verder langs de westkust. Het Engelse Ministerie van de Marine plaatste daarom in 1895 een gedenkplaat in de Mårup-kerk boven de drie gezonken schepen.

Toen de kerk van Lønstrup in 1928 werd gebouwd, werd de kerk van Mårup niet meer als parochiekerk gebruikt. Het werd toen gehandhaafd als beschermd monument door het Deense natuuragentschap. De zee vrat zich echter in de klif en kwam zo geleidelijk dichter bij de kerk, waardoor de angst ontstond dat de kerk vanaf de 70 meter hoge klif in zee zou storten.

Na een aantal jaren van discussies over het lot van de kerk en pogingen om de kerk veilig te stellen, besloot de eigenaar van de kerk, het Deense natuuragentschap, op 27 november 2007 tot een geleidelijke ontmanteling van de kerk. In 2008 werd het loden dak van de kerk en de bovenkant van de muren verwijderd. In de daaropvolgende jaren, tot 18 september 2015, toen de laatste steen van de fundering van de kerk werd afgebroken, werd de kerk zorgvuldig afgebroken onder deskundige begeleiding van experts van het Nationaal Museum.

Tijdens de eerste jaren van de ontmanteling werd al het materiaal van de kerk opgeslagen in een pakhuis in Hjørring, met het oog op het schenken van het materiaal aan een mogelijke wederopbouw op een veilige locatie als lokale donateurs een dergelijk project zouden financieren.

In het najaar van 2015 werd onder het altaar een kindergraf gevonden, nadat de kerk volledig was verwijderd. Het was waarschijnlijk een kind van een rijke familie.

De kerk is verdwenen. Het anker en de begraafplaats zijn nog wel aanwezig. Als je goed kijkt zie je nog wat resten van de fundering van de kerk. Het is nu een plek die laat zien wat de kracht van de zee is.Hieronder een foto van de kerk toen deze er nog stond.

Maarup Kirke - Loenstrup ubt.jpeg

2 opmerkingen:

  1. Zo jammer dat het kerkje niet kon gered worden. Wij hebben het nog bezocht in 2007. Van daar ook zicht op de vuurtoren Rubjerg Knudde, die wel gered is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de post gelezen. Wie weet bouwen ze de kerk ooit nog eens op een andere plek. Ze hebben alles bewaard.

      Verwijderen