Google Translate

maandag 10 januari 2022

Kastanjemanden

Serie details:
Titel: Kastanjemanden
Jaar: 2021
Duur: 6 afleveringen van 55 minuten
IMDB cijfer: 7,7

Kastanjemanden


Samenvatting:
Kastanjemanden begint met de ontdekking van de moord op een heel gezin op een afgelegen boerderij in 1987 op Møn. Meer dan dertig jaar later, in het huidige Kopenhagen, wordt een jonge vrouw vermoord teruggevonden in een speeltuin met een ontbrekende hand. Rechercheur Naia Thulin wordt toegewezen aan de zaak. Met haar onwillige nieuwe partner, Mark Hess, zien ze een klein beeldje gemaakt van kastanjes naast het lichaam liggen. Al snel wordt er een mysterieus bewijsstuk ontdekt op de kastanjeman - de vingerafdruk van een vermist meisje, de dochter van politicus Rosa Hartung.

De serie:
Op Netflix is de Kastanjemanden serie te zien. De serie is gebaseerd op het boek Oktober van Søren Sveistrup. Het boek staat in de boekenkast maar helaas weer eens niet gelezen. Het boek had lovende kritieken. Nu dus de serie die gemaakt is door Netflix. Het verhaal speelt zich af in Denemarken en begint met een moord op een gezin in 1987 op Møn. Er wordt dan snel overgegaan naar het heden en er wordt geen tijd verspilt. Je maakt kennis met rechercheur Naia Thulin. Naia wil eigenlijk overgeplaatst worden naar een andere afdeling zodat ze meer tijd overhoudt voor haar dochter. Natuurlijk loopt het allemaal weer anders dan verwacht en ze moet deze moord nog onderzoeken. Ze krijgt hulp van tijdelijk partner Mark Hess die niet veel interesse heeft in de zaak en meer met zichzelf bezig is. Bij het lijk blijkt een kastanjemannetje te liggen met een bijzondere vingerafdruk. De vingerafdruk is van een meisje die een jaar eerder vermist is en uiteindelijk vermoord. Het is de dochter van minister Rosa Hartung. Hoe gaat dit verhaal over de kastanjeman aflopen?

Conclusie: 
Weer een heerlijke serie uit Denemarken. Zes afleveringen, dus niet te lang. Men gebruikt de tijd erg goed. Elke handeling zorgt voor meer informatie in het moordonderzoek. Zeer doeltreffend en efficiënt. Een verhaal waar je je hoofd bij moet houden. Spannend, triest, duister en hard. Het politieke gedeelte had van mij niet gehoeven maar geeft wel een draai aan het verhaal. Verrrassing voor mij was Mark Hess. Ik vond hem erg lijken op Edward Snowden, maar het is de acteur Mikkel Boe Følsgaard die in de serie The Rain de rol van Martin speelde. Ik herkende hem niet terug in Kastanjemanden

Op internet een beetje gezocht naar recensies over het boek en het lijkt erop dat de serie het boek nauwgezet volgt. Wie weet lees ik het boek nog een keer. Voorlopig niet omdat het nu bekend is wat er gebeurd is. De serie is in ieder geval erg geslaagd en een aanrader. 

6 opmerkingen: