Google Translate

donderdag 8 december 2022

Antamåla Rör

Antamåla Rör ligt ten zuiden van Vissefjärda nabij het gehucht Eremitemåla in het zuiden van de gemeente Emmaboda. Dit natuurmonument is een uiterst zeldzame vorm van gletsjermorene, aangezien het uitsluitend uit grote rotsblokken bestaat. Terwijl stuwwallen meestal bestaan ​​uit een mengsel van rotsachtig materiaal van alle groottes, van grote rotsblokken tot grind en zand, is Antamåla Rör totaal anders. De morene, die 150 meter lang, 50 meter breed en tot 11 meter hoog is, bestaat uitsluitend uit grote ronde rotsblokken zonder afzettingen van kleine stukjes materiaal.

De rotsblokken in Antamåla Rör, die voornamelijk uit graniet bestaan, hebben een gemiddelde grootte van een meter in doorsnee, waarbij de grootste exemplaren een doorsnee van wel drie meter kunnen bereiken. Het totale volume van de grote "stapel stenen" wordt geschat op tussen de 12.000 en 15.000 kubieke meter.

Småland heeft een folkloristische verklaring voor de oorsprong van Antemåla Rör. Een reuzin, die gestoord was door het geluid van de klokken in de Vissefjärda-kerk, verzamelde grote stenen in haar schort om ze naar de kerk te gooien. Omdat bekend is dat reuzen bijziend zijn en zelden hun doel raken, gaf ze haar plan na verschillende mislukte pogingen op en maakte op deze plek boos haar schort leeg. Een ander verhaal meldt dat het schort van de reuzin op deze locatie was gescheurd.

Nog meer informatie over Antamåla Rör is hier te vinden. Het is in ieder geval een indrukwekkend natuurmonument die niet zou misstaan in de film Troll. De weg er naar toe was trouwens weer op zijn Zweeds.


2 opmerkingen:

 1. Die volksverhalen zijn altijd leuk om te weten.
  De weg ernaartoe op zijn Zweeds. Dat klinkt als geen of slechte bewegwijzering of een slecht begaanbaar of helemaal geen pad. Komt ons bekend voor 😅

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een zandweg door niemandsland en afwachten wat je tegen gaat komen. Geweldig.

   Verwijderen