Google Translate

donderdag 15 december 2022

Doelwit Åland - Jaap Jonker

Boek details:
Auteur: Jaap Jonker
Titel: Doelwit Åland
Verschijningsdatum: 2022
Bladzijde: 245
Uitgeverij: LetterRijn 
ISBN: 9789493192515


Flaptekst:
Winter 2018. De Nederlandse hoofdinspecteur Jacob Noordland hoopt op een witte en rustige kerstvakantie op de Finse Åland eilanden, midden in de Oostzee. Het sneeuwt er inderdaad en koud is het ook. De rust is echter ver te zoeken.

Door de contacten met zijn Ålandse collega Eeva Loitonen raakt hij diep betrokken bij een lang voorbereid Russisch plan om deze strategisch gelegen eilanden te annexeren. Dit culmineert in een stormachtige januarinacht vol actie op zee en op land en in een opwindend begin van 2019.

Lukt het Jacob en Eeva, geassisteerd door eenheden van de Finse grenswacht, om te voorkomen dat Åland wederom onder Russisch bestuur komt te staan?

De schrijver:
Auteur Jaap Jonker (1956) heeft gewerkt als stuurman bij de koopvaardij en als operationeel officier bij de Koninklijke Marine. Daarna heeft hij gedurende vele jaren diverse internationale functies bekleed bij een Nederlands defensiebedrijf. Sinds 2022 is hij gepensioneerd.

Doelwit Åland is het eerste boek in de geplande Åland-trilogie. Het vervolg staat op stapel. Jaap woont met vrouw en hond afwisselend in Hengelo en op de Finse Åland eilanden.

In dit interview kom je meer te weten over Jaap Jonker die uit Hengelo komt en al vijfentwintig jaar een paar maanden per jaar op Åland verblijft. In het interview is te lezen dat het boek in 2020 in eigen beheer is uitgebracht. Uitgeverij LetterRijn heeft het boek opnieuw uitgebracht.

Het boek:
Ik mocht het boek lezen voor de ThrillZone leesclub. In de leesclub zijn ook vragen aan de schrijver gesteld. Het verslag is hier terug te lezen. Het boek begint met een kaartje van Zweden, Finland en Rusland met Åland omcirkelt. Het is direct duidelijk dat Åland de locatie is waar het verhaal zich afspeelt. Vervolgens een proloog die zich afspeelt in de jaren 80 in Leningrad bij de KGB-afdeling Oostzee, Eerste Hoofddirectoraat. Gorbatsjov staat in de startblokken om Konstantin Tsjernenko op te volgen. Kolonel Igor Petrov zit met zijn zoon Boris, luitenant bij de KGB, in overleg. Een plan met de naam Oostzeeplan wordt tot uitvoer gebracht die Boris samen met Vladimir Vladimirovitsj moet uitvoeren en het heeft met Åland te maken. Åland hoorde tot 1917, net als de rest van Finland, bij Rusland. Het plan moet ervoor zorgen dat Åland weer eigendom wordt van Rusland. Ze willen ook Gotland en Borgholm in handen krijgen, maar dit plan gaat over Åland. 

Na de proloog wordt er naar het heden gegaan en is het verhaal opgedeeld in twee delen. In het eerste deel "Voorbereidingen" is het dinsdag 18 december 2018. Op Åland maken we kennis met Elena en haar man Anders. Ze voeren een oefening "transformatorhuisje uitschakelen" uit in opdracht van Boris Petrov. Dat is dus de Boris Petrov uit de proloog. Boris is ondertussen zestig jaar geworden. Ondertussen is men nog steeds bezig met het Oostzeeplan. De architect van het plan is nu alweer jaren president van Rusland. In het eerste gedeelte komen de personages redelijk uitgebreid aan bod. Het gezelschap die op Åland hun gedeelte van het Oostzeeplan moeten uitvoeren worden allemaal beschreven. Aan de kant van Rusland worden ook de personages beschreven en de personages van de tegenpartij worden niet vergeten. Al met al heel wat beschrijvingen van personages. En natuurlijk mogen Jacob Noordland, zestig jaar en hoofdinspecteur, zijn vrouw Kerstin en hond Bamse niet ontbreken. Kerstin is geboren en getogen in Zweden maar de liefde heeft haar vijfentwintig jaar geleden naar Nederland gebracht. Ze zijn op wintervakantie op Åland en het is de eerste keer dat ze daar komen. Ze zijn uitgenodigd om twee weken kerstvakantie door te brengen in het buitenhuis van Jacobs Ålandse collega Eeva Loitonen, inspecteur van politie, en haar man Lasse. Jacob heeft Eeva een aantal jaren geleden leren kennen tijdens een Europolactie tegen een internationale bende drugskoeriers die actief was in het hele Oostzeegebied. Die eerdere zaak was een Europolactie in Litouwen. Die actie, inclusief de eerste interactie tussen Jacob en Eeva, heeft de schrijver verwerkt in een kort verhaal. Dat verhaal is echter nog niet gepubliceerd. Dat is wel jammer omdat je nu de achtergrond tussen die twee mist. Eeva Loitonen is inspecteur en sinds twee jaar ook chef van de Misdaad Onderzoek Eenheid, afgekort MOE, bij de Ålandse politie. Ze is vijfenveertig jaar.

Het eerste deel gaat inderdaad over de voorbereiding en duurt vrij lang. Het tweede deel met de titel "Uitvoering" is wat korter en gaat natuurlijk over de uitvoering van Operatie Duisternis. Temnota in het Russisch.

Conclusie:
Hieronder de recensie die ik op Thrillzone heb gezet:

Doelwit Åland, het debuut van Jaap Jonker met een aansprekende cover. Het is een foto van Åland. Het boek begint direct met een pluspunt en is het eerste deel van een trilogie waarin de Nederlandse hoofinspecteur Jacob Noordland de hoofdrol speelt. Het verhaal van Doelwit Åland is gebaseerd op de storm Alfrida die in januari 2019 Zweden, Finland en ook de eilandengroep Åland aandeed. De gevolgen van de storm waren heftig voor Åland. Een idee is ontstaan bij Jaap Jonker die ongeveer vijfentwintig jaar een aantal maanden per jaar op Åland doorbrengt. Het gegeven van de storm gecombineerd met de speciale status van Åland en de ervaring in de scheepvaart en defensie van Jaap Jonker heeft geresulteerd in een verhaal die nu actueel is geworden door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de bijbehorende spanningen voor de landen die grenzen aan Rusland. Dat Rusland interesse heeft in de eilandengroep Åland, het Zweedse Gotland en het Deense Borgholm is begrijpelijk. Van Gotland was het mij bekend, van de interesse in Borgholm en Åland had ik nog niet gehoord. Åland is het gebied waar het verhaal zich afspeelt en al snel is het duidelijk bij de politie van Åland dat er iets niet klopt aan de stroomuitvallen op het eiland. Opeens vindt de politie een patroon en van daaruit probeert men erachter te komen wat het is. De Nederlandse hoofdinspecteur Jacob Noordland, zijn vrouw Kerstin en hun hond Bamse zijn op dat moment aangekomen op Åland om de wintervakantie daar door te brengen. Ze zijn op bezoek op uitnodiging van inspecteur en goede vriendin Eeva Loitonen. Eeva Loitonen leidt het onderzoek naar de mysterieuze stroomuitvallen en Jacob wordt door Eeva in het onderzoek betrokken. Het aandeel van Jakob aan het onderzoek is direct doorslaggevend voor het vervolg. Hij weet namelijk op een vrij simpele manier erachter te komen uit welke buurten de daders moeten komen. Deze informatie brengt het onderzoek van de IT specialisten Kjell en Pernilla in een stroomversnelling en plots komen daar de daders tevoorschijn. De politie van Åland heeft geen enkel idee wat ze met die informatie moeten doen.

Ondertussen weten we als lezer wel wat de bedoelingen van de Russen zijn. Wat volgt is een onderzoek waarbij Åland alles uit de kast haalt om te weten te komen wat de plannen zijn en hoe ze die kunnen voorkomen. Omdat Åland een gedemilitariseerd gebied is moeten de Ålanders met hun beperkte middelen het zelf oplossen. De vraag is of ze het wel zelf kunnen oplossen.

Het is al vrij snel duidelijk dat Jacob en zijn Zweedse vrouw Kerstin gebaseerd zijn op Jaap Jonker en zijn vrouw die van Ålandse afkomst is. Helaas komen we niet veel te weten over het verleden van Jacob. Het belangrijkste onderdeel van het verhaal is het plan van de Russen en het onderzoek van de politie van Åland om het plan te voorkomen. De rest is ondergeschikt. De kennis en ervaring van Jaap is terug te lezen in het verhaal die bij vlagen wel erg technisch wordt met allerlei termen uit de zeevaart en het leger. Er wordt langzaam maar zeker naar het einde gewerkt en ik zat constant te wachten op de invloed van de storm en het was nogal een anticlimax dat die verwachting niet uitkwam. Al met al een leuk concept waar veel meer in zat.

Wat mij nog verder opviel is dat Doelwit Åland een Scandinavische thriller wordt genoemd. Dat voelde niet zo. Men denkt dat als een thriller in Scandinavië plaatsvindt het dan een Scandinavische thriller genoemd kan worden. Ik lees alleen maar boeken die wat met Scandinavië te maken hebben en bij dit boek mis ik de Scandinavische sfeer.  

Wetenswaardigheden:
Het verhaal speelt zich af op Åland. Er worden wat interessante plekken aangehaald.

2 opmerkingen: