Google Translate

maandag 5 december 2022

Troll

Filmdetails:
Titel: Troll
Regisseur: Roar Uthaug
Verhaal: Espen Aukan, Roar Uthaug 
Jaar: 2022
Acteurs: Ine Marie WilmannKim FalckMads Sjøgård Pettersen
Duur: 101 minuten
IMDB cijfer: 5,9



Samenvatting:
Wanneer een ontploffing in de Noorse bergen een oude trol ontwaakt, stelt de overheid de onverschrokken paleontoloog Nora aan om te voorkomen dat de trol een dodelijke ravage aanricht.

De film:
Op Netflix is sinds begin deze maand de film Troll te zien. Voordat de film uit is gekomen waren er al wat aankondigingen te lezen over de film. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. De titel van de film zegt al genoeg, het gaat over een trol. De trailer laat daar ook geen twijfel meer over bestaan. De vraag is hoe de trol in beeld gebracht wordt. Zou het een verbeterde versie van de film Trolljegeren zijn? Als ik de post over Trolljegeren weer lees dan kloppen de feiten over trollen met de feiten in de film. Het einde, die ik niet had zien aankomen, is daar een mooi voorbeeld van. Het verhaal zelf stelt vrij weinig voor. Het draait om vader en dochter Tidemann. Vader is een trollenexpert maar is er knettergek van geworden. Dochter gaat al een tijdje niet meer om met haar vader en zoekt naar dinosaurussen. In Noorwegen boort men een tunnel door de bergen van Dovre en bij een ontploffing ontwaakt een trol. Interessant is dat er demonstranten aanwezig zijn bij de werkzaamheden aan de tunnel. Helaas komt dit niet meer terug in de film. Nora Tidemann gaat samen met haar vader, Andreas Isaksen en kapitein Kristoffer Holm de trol te lijf.

Conclusie:
De film lijkt totaal niet op de Trolljegeren film. Regisseur Roar Uthaug had ook de film Bølgen gemaakt en dat was al een spektakelfilm. Troll lijkt er wel wat op alleen is het nog meer spektakel. Ik had af en toe wel het gevoel naar een Amerikaanse rampenfim te kijken. Gelukkig maakten de beelden van Noorwegen veel goed. Voor het verhaal hoef je de film niet te kijken. Voor de trol wel. Die ziet er geweldig uit. Vooral de scenè dat de trol opgaat in de omgeving is er één om nooit meer te vergeten. Het eerste gedeelte van de film is gelijk het beste deel. De snelheid zit er goed in, misschien wel te goed. Het zou mooier zijn als men hier wat meer tijd voor genomen had en wat minder voor de spektaculaire scenès in het tweede deel van de film. Het eerste gedeelte blijft wat mysterieus en je ziet de mooie landschappen van Noorwegen. 

Wat ik mis in de film is de muziek. Een toepasselijk nummer voor de film had het nummer The Beast van Troll kunnen zijn.



In dit interview met onder andere regisseur Roar Uthaug is te lezen dat Einar Martinsen de trol heeft ontworpen. Op zijn website zijn de alleraardigste omgevingen en creaties te bewonderen.

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten