Google Translate

zondag 13 maart 2022

Against the ice

Filmdetails:
Titel: Against the ice
Jaar: 2022
Regisseur: Peter Flinth
Verhaal: Nikolaj Coster-Waldau, Joe Derrick en Ejnar Mikkelsen
Acteurs: Nikolaj Coster-Waldau en Joe Cole
Duur: 102 minuten
IMDB cijfer: 6,5



Samenvatting van Moviemeter:
In 1909 leidt Ejnar Mikkelsen een expeditie naar Groenland. Hij wil de bewering ontkrachten van de Verenigde Staten dat Groenland uit twee delen bestaat. Met de onervaren Iver Iversen verlaat hij onderweg het schip, dat met de resterende crewleden achterblijft, en vervolgt hij zijn reis per slee. De heren stuiten op bewijs dat Groenland uit één deel bestaat, maar worden op hun terugreis met hongersnood en moeheid geconfronteerd. Daarnaast is er geen spoor te vinden van de crew en ligt hun schip ingesloten.

De film:
Op Netflix is sinds begin deze maand de film Against the ice te zien. De film is gebaseerd op het boek Two against the ice van de Deense poolreiziger Ejnar Mikkelsen. In 1909 is hij een expeditie naar Groenland gestart. Twee jaar ervoor was er door Ludvig Mylius-Erichsen de Denemarken Expeditie georganiseerd met als doel om te bewijzen dat Groenland uit één deel bestaat en niet uit twee delen. Het Peary kanaal zou Groenland doorkruisen zodat Pearyland een eiland is. De expeditieleden keerden niet terug en vervolgens is de Alabama expeditie gestart om naar overlevenden te zoeken en om Groenland verder in kaart te brengen. De film begint op het moment dat kapitein Ejnar Mikkelsen en luitenant Jörgensen terugkeren bij het schip Alabama die bij het eiland Shannon, Groenland ligt. Ze hebben een lichaam gevonden met informatie over de locatie van de cairn waarin de informatie aanwezig is van de Denemarken Expeditie. Een cairn is een stapel stenen zoals hieronder te zien is. Binnenin is de informatie opgeborgen.


Mikkelsen wil weer op expeditie om de cairn te vinden. Hij heeft een vrijwilliger nodig. De tenen van de luitenant zijn namelijk bevroren bij de vorige tocht. Uiteindelijk gaat monteur Iver Iversen mee. Iver Iversen heeft totaal geen ervaring met poolreizen, hij is zelfs geen officieel bemanningslid. De vorige monteur was een alcoholist en werd ontslagen. Iver heeft zijn plaats ingenomen. De acteur Joe Cole die de rol van Iver speelt, heeft zelf ook geen ervaring met reizen in het poolgebied. Dat was een vereiste van de filmmakers. Zo wordt zijn rol geloofwaardiger gespeeld. Wat volgt is een sledetocht waarin de twee mannen op zoek gaan naar de cairn en vervolgens terugkeren naar het Alabama schip. Op de onderstaande kaart van Groenland is ongeveer te zien hoe ver dit geweest moest zijn. 


Conclusie:
Een stuk historie waarvan ik nog niets wist. Alleen daarom al is de film zeer geslaagd. De beelden zijn prachtig. De film is opgenomen in IJsland en volgens mij is er ook een gedeelte in Groenland opgenomen. De omstandigheden in IJsland waren wat milder dan die in Groenland. En dan de barre tocht in een periode dat men het land nog moest ontdekken en de wereldkaarten naar aanleiding daarvan veranderd moesten worden. Naast de ontberingen speelt psychologie een belangrijke rol. Vooral in het laatste gedeelte van de film komt dit goed naar voren. Erg leuk is de opmerking van Ejnar dat hij mee kon met de ballon expeditie van de Zweed S.A. Andrée. Het boek over die ballonvaart heb ik gelezen en die blogpost is hier te lezen. Gelijk even die blogpost aangepast omdat ondertussen de film over de ballon expeditie van Youtube is verwijderd.

Waar ik altijd wel benieuwd naar ben is het waarheidsgehalte van de film ten opzichte van de werkelijkheid. Het originele boek Two against the ice uit 1915 is hier in zijn geheel te downloaden. Hopelijk lukt het mij een keer om dat boek te lezen. In dit artikel van History vs Hollywood is de film vergeleken met de werkelijkheid en dit artikel is ontzettend interessant om te lezen. Er zit namelijk best wel veel overeenkomsten met de werkelijkheid in de film. Natuurlijk is het een en ander gedramatiseerd en het is onmogelijk om de volledige expeditie vast te leggen in een film van nog geen twee uur, maar ze hebben het erg goed gedaan. Persoonlijk vind ik de film om die reden erg goed en ik ben weer veel wijzer geworden over het in kaart brengen van Groenland. Het is wel jammer dat men in de film Engels spreekt en geen Deens. 

Meer weten over Ejnar Mikkelsen? Op Wikipedia en Historiek staat meer informatie over zijn persoonlijke leven. In dit PDF bestand is het artikel "The misery of Peary’s elusive channel" uit The Arctic Journal te lezen met daarin het verhaal van de expeditie en voorzien van zwartwit foto's. Hieronder nog een Facebook post opgenomen over met foto's van de gerestaureerde Alabama hut.

4 opmerkingen:

  1. Ik zag de naam Mikkelsen staan en dat ijzige portret op de foto en de trailer en het eerste wat bij mij opkwam was de film Arctic. Maar dat is een andere Mikkelsen :-) En Arctic heb je al een keer een blog over geschreven, zag ik. Maar dit is zeker interessant, vooral omdat het echt gebeurd is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In Denemarken zijn er veel Mikkelsen. Gisteravond nog de film Svart Krabba gezien. Ook zo'n film in het ijskoude noorden. Brrrr.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb de blog erover gelezen. Als je naar zo'n film kijkt en al die sneeuw en dat ijs ziet, dan krijg je het gewoon koud.

      Verwijderen
    2. Vooral als er ook allemaal lichamen in het ijs liggen.

      Verwijderen