Google Translate

zaterdag 1 maart 2014

Eeuwige zomer - Mireille Cottenjé

Boek details:
Titel: Eeuwige zomer
Auteur: Mireille Cottenjé
Jaartal: 1969
Bladzijde: 140 blz
Uitgeverij: Manteau Antwerpen
ISBN: 9022308944


De omslag is een bronzen figuur van Roland Monteyne (privé bezit). Meer van zijn werk is te zien op de Artnet website. Het beeld op de omslag kan ik niet vinden. Op internet bij een andere druk van Eeuwige zomer wordt er geschreven over Het verborgen gelaat van de tijd (1979).

Samenvatting:
Guya en Lex gaan op trektocht in Lapland, om te ontsnappen aan de frustrerende westerse beschaving en te kunnen 'liefhebben in vrijheid'. In een knappe compositie wordt de lezer door flashbacks geconfronteerd met de tegenstellingen tussen het zuivere Lapland en het banale Vlaanderen, tussen de artistieke aantrekkelijke minnaar Lex en de burgerlijke, saaie echtgenoot Peter. Maar na de redeloze liefde en de seksuele roes ziet Guya Lex als een kleine jongen die maar niet volwassen wordt, en zich graag als een macho en heerser gedraagt. Een man die angst heeft om lief te hebben en daardoor een soort dekhengst wordt.

Mireille Cottenjé
Het boek Eeuwige zomer was het tweede boek van de Vlaamse schrijfster Mireille Cottenjé. Ze is geboren in Moeskroen op 18 november 1933 en is gestorven in Brugge op 9 januari 2006. Het boek Eeuwige zomer was me al wat vaker opgevallen en na lange tijd toch maar aangeschaft. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Mireille zelf. Mireille vond dat zij binnen haar huwelijk voldoende vrijheid miste en ging alleen wonen in 1973 maar scheidde zelf nooit. Haar nieuwe liefde werd de Vlaamse misdaadschrijver Jef Geeraerts met wie ze een reis naar Lapland ondernam, waarvan ze verslag deed in dit boek (Bron: Wikipedia). Volgens de Rosa website heeft Jef Geeraerts zijn versie van de reis door Lapland in zijn boek Indian Summer verwerkt. Het boek Indian Summer is te bestellen bij Bol.com, Jef en Mireille zijn uit elkaar gegaan vanwege te weinig ruimte door Jef. Een uitgebreide biografie over Mireille Cottenjé is te vinden op de Schrijversgewijs website. Een uitgebreid interview met haar is te lezen op de website van Ronny de Schepper.

Eeuwige zomer is opgedragen aan Albert van Hoeck. Het verhaal begint direct in Lapland. Guya, vrouw van Peter (12 jaar getrouwd), is hier samen met muziekkunstenaar Lex (Alexander). Peter en Lex zijn twee tegenpolen. Peter is het smeulend berkebastvuurtje en Lex is de bosbrand tijdens een hete droge zomer. Een andere vergelijking is dat Peter de rustige en brede stroom die traag zijn weg baant door de vlakte is en Lex de grillige bergrivier, nu eens diep, dan ondiep, nu breed, dan weer snel, nu eens kalm en bevaarbaar, dan woest en verslindend, alles om zich heen vernielend. Het verschil tussen beide mannen is enorm. Guya is al twee maanden met Lex in Lapland. Voor Lapland waren ze bijna een jaar samen. In Lapland lopen ze zo'n 30 tot 40 km per dag. Ze zijn in ieder geval in Noors Lapland (antimuggenspul in een Lappenwinkeltje te Kautokeino gehaald en Glittertand in het Jotunheimen gebied beklommen) en in Zweeds Lapland. Op hun tocht naar de Kebnekaise heeft Lez de helft van een rendierengewei gevonden. De andere helft heeft Guya gevonden en Guya noemt dit de Guyalex. In Lapland vinden de flashbacks plaats naar het recente verleden. De ontmoeting tussen Guya en Lex. Lex in de Fiat 600 en hoe de relatie tussen Guya, Lex en Peter is verlopen tot aan de reis naar Lapland.

Fiat 600
De titel van het boek verwijst naar de nachtzon, de eeuwige zomer in Lapland. In Lapland barst de bom na een onenigheid. Wat volgt is een spannend verhaal in Lapland. De rugzak van Lex zit nog vol met eten. Cornedbeef, witte bonen, gedroogd rendierenvlees, tubes gesuikerde melk en honing, rozijnen, tarwemeel, suiker, thee, koffie, ovomaltine, havermout, blikjes zalm en aardappelpuree in poeder. De rugzak van Guya bevat wat melkpoeder, restje knackebröd, vier pakjes druivesuiker, lucifers, medicijntasje, sokken, slipjes, wollen trui, windjack, zeep, tandenborstel, paar sandalen en 2 slaapzakken. In de omgeving waar ze zitten is helemaal niemand. Ze hebben in 6 of 7 dagen maar één Lap ontmoet. We krijgen een goed beeld van Lex te zien. Het is in ieder geval zo dat Guya nooit meer in Lapland, het land van de eeuwige zomer en eeuwige liefde, komt.

Het boek laat een interessant verhaal zien. Het einde van het boek laat meer van Lex en Lapland zien. Dit stuk was best wel spannend en als ik de achtergrondinformatie van Mireille lees, ben ik wel nieuwsgierig naar Indian Summer van Jef Geeraert. Hoe autobiografisch was het verhaal tussen Guya en Lex?

Eeuwige zomer is te bestellen bij Bol.com. Een boekverslag is te lezen op de Zoekboekverslag website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten