Google Translate

donderdag 20 maart 2014

Baldersnäs (deel 1)

Deze keer een onderwerp verdeeld over twee blogposten. Baldernäs is een schiereiland in Bengtsfors, Dalsland en ligt in het zuidelijke deel van het meer Laxsjön. Op het schiereiland staat een herenhuis uit 1912 met bijbehorende tuinen en park. Je kunt in het herenhuis overnachten. Meer informatie is te vinden op de website van Baldersnäs. De geschiedenis van Baldersnäs is op dezelfde website na te lezen. Ik heb de Engelstalige versie hieronder opgenomen. De grot (cave) hebben we trouwens niet gezien.

Baldersnäs is a peninsula in Laxsjön, across from Billingsfors in Bengtsfors municipality, Dalsland, with walking trails and a cave. Since 1975, Baldersnäs is accessible to the public and the peninsula is a nature reserve.

Baldersnäs was rebuilt at a Manor in 1796 by factory owner Carl Fredrik Uggla. It was owned in 1850 by his nephew, Carl Fredrik Wærn Elder, who died there 1858. After this the property became Baldersnäs company, which mainly belonged to the family Wærn. The main building was built in 1910 by then-owner Rudolf Lilljeqvist. He and later his family owned Baldersnäs until 1975 when the Mansion was owned by the municipality. 
Today Baldersnäs mansion is owned by Anders Kihlberg.

Op Flickr staan een aantal mooie foto's van Baldersnäs en deze blogpost bevat een groot aantal foto's en tekeningen van vroeger en kun je wat meer te weten komen over de familie Wærn.

Zodra je het schiereiland opkomt, staan er een drietal leuke winkeltjes. Het is de moeite waard om die te bekijken. Wij hebben het wel gedaan.

Dit was wel bijzonder. Een oude vrouw met haar hond maakte foto's van de omgeving en kleurde de zwart-wit foto's in met potloden.


Het resultaat was mooi. We hebben drie kaarten gehaald.
Naast de winkeltjes staan er nog meer gebouwen. Er is zelfs een Naturum aanwezig zoals op de onderstaande wegwijzer te zien is. Deze was helaas gesloten.


Een greep uit een aantal gebouwen.
Smedja
Hieronder het herenhuis waar Baldersnäs om bekend is. Het zag er luxe uit. Op Zoover is Baldersnäs niet populair. Op deze website zijn een aantal foto's van de binnenkant te zien.

De voorkant van het herenhuis.

De achterkant van het herenhuis.

De tuinen achter het herenhuis.

De tuinen achter het herenhuis.
Er waren nog meer tuinen aanwezig. Al met al een best optrekje. In de volgende blogpost zijn foto's van het natuurreservaat en het meer te zien.

4 opmerkingen:

 1. Prachtig Hans!
  Ik ben benieuwd naar deel 2.
  Fijn weekend!

  Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er leuk uit. En wat zien de winkeltjes er gezellig uit! Het huis is ook werkelijk prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen