Google Translate

woensdag 5 maart 2014

Silvermuseet - Arjeplog

Silvermuseet is een museum in het centrum van Arjeplog vlakbij de kerk van Arjeplog. Het museum werd geopend in 1965 en is opgericht door Lappendokter Einar Wallquist. Een beknopte biografie over hem is te lezen op de Silvermuseet website. We waren te laat in Arjeplog aangekomen en het museum zat helaas al dicht. Ik had er graag even binnen willen kijken.

Silvermuseet

Einar Wallquist

Silvermuseet
Achter het Silvermuseet stond een interessant kunstwerk.Ik kon er helemaal niets over vinden op internet. Uiteindelijk een mail gestuurd naar het toeristenbureau van Arjeplog, wat in hetzelfde gebouw zit als Silvermuseet en kreeg de volgende dag een berichtje terug van Cecilia Been, medewerkster van Silvermuseet. Hieronder het antwoord van haar:

The “sculpture” - or whatever you should call it – on your photo, was designed in the early 1970s by the founder of the Silvermuseum, dr Einar Wallquist. It was created by a local smith, ‘Smed-Karlsson’, and serves as a decoration on the shore of lake Hornavan. Some of the figures originate from the Sami shaman drum, others are more fanciful.

If you want to read about Sami mythology, and especially the drum, there are several books in English and German on the subject, such as:
Studies in Lapp Shamanism, by L. Bäckman and Å. Hultkrantz, 1978
Die lappische Zaubertrommel by E. Manker, 1950
The Sami Shaman Drum, edited by T. Ahlbäck, 1991

De officiële website van Silvermuseet is hier te vinden. Een aantal foto's is op de SwedishLapland website te vinden. Vlakbij het kustwerk en achter het Silvermuseet stonden nog een paar oude hutten. Mochten we weer een keer in de buurt zijn, dan gaan we zeker even een kijkje nemen in het museum.

2 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me zeker de moeite waard: wat een bijzonder object staat er bij! Het lijkt wel of er een mannetje uitgebeeld wordt, die op reis is... Dit vraagt om een uitgebreidere toelichting. En dan nog de mooie hutten/huizen erbij... Interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Irene, de ontwerper Einar Wallquist is er helaas niet meer. Ik heb zelf zeker een paar uur gezocht of ik iets over het voorwerp kon vinden. Helemaal niets. De boeken die Cecilia noemt, zijn slecht verkrijgbaar. Een aantal figuren zijn gebaseerd op de figuren op de Sami trommels, van de andere figuren vermoed ik dat alleen Einar het wist. De hutten zijn hetzelfde als in Lappstaden te Arvidsjaur. Lappstaden komt een een andere blogpost aan bod.

   Interessant is het zeker. Het blijft een indrukwekkend gebied.

   Verwijderen