Google Translate

donderdag 24 maart 2016

Trapped - Ófærð

Serie details:
Titel: Trapped
Jaar: 2016
Verhaal: Baltasar Kormákur
Acteurs: Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir,Ingvar Eggert Sigurðsson
Duur: 10 afleveringen van 50 minuten
IMDB cijfer: 8,4Samenvatting:
In een afgelegen havenstadje wordt een lijk uit het water gevist. De plaatselijke politie vermoedt dat het lichaam afkomstig is van de ferry die hen verbindt met de buitenwereld. De hevige sneeuwstormen maken het de politieagenten nagenoeg onmogelijk om de moord en daaropvolgende misdaadgolf op te lossen. Ondertussen wordt de angst onder de bevolking steeds groter aangezien niemand het dorp in of uit kan en de moordenaar zich dus nog onder de inwoners moet begeven.

De serie:
Trapped of in het IJslands Ófærð is een IJslandse serie van de hand van Baltasar Kormákur, Van hem heb ik laatst de indrukwekkende film Everest gezien. In de serie kwamen een tweetal bekende acteurs voor, namelijk Ingvar Eggert Sigurðsson (Ásgeir) en Björn Hlynur Haraldsson (Trausti). Ingvar speelde mee in de film Everest en Björn in de serie Hamarinn en Fortitude. In Trapped speelt Björn een verschrikkelijk naar mannetje. Een heel andere rol dan in Hamarinn en Fortitude. De namen van de acteurs doen me denken aan de blogpost die in januari 2016 op NordikLiving stond. Die ging over dat IJslanders geen familienamen hebben. Erg leuk en informatief om dat artikel te lezen.

De serie begint met een scene waarin Hjörtur en zijn vriendin Dagný op de motor in de richting van een verlaten fabriek rijden, waar ze samen drinken, roken en seks hebben. Een brand breekt plotseling uit en Hjörtur probeert tevergeefs Dagný te redden van de vlammen.


De openingsscène begint direct met geweldige muziek. Het nummer is van de IJslandse band Kaleo. Het nummer heet Vor í Vaglaskógi en is hieronder te horen.


Helaas is het gelijk het eerste en het laatste nummer in de serie. Na de openingsscène, die in 2008 plaatsvond, springt de serie zeven jaar verder in de tijd naar vrijdag 6 februari 2015 en maak je kennis met de hoofd van de politie van het plaatsje, Andri Ólafssen. Hij ligt in een scheiding. Ze hebben samen twee dochters. Zijn ex-vrouw komt die dag aan vanuit Reykjavik met haar nieuwe vriend. Andri woont bij zijn schoonouders. Andri is hoofd van de politie die uit drie mensen bestaan. Hijzelf, Ásgeir en Hinrika.

De veerboot van Smyril Line afkomstig van Hirtshals, Denemarken komt aan in het havenplaatsje en tegelijkertijd wordt er een torso in het water gevonden. Het vermoeden rijst dat de torso van de veerboot is geworpen en dat de moordenaar zich op de veerboot bevindt. Op de boot bevindt zich ook Hjörtur, die na een gevangenisstraf terugkeert naar de plek des onheils. De situatie is nog ingewikkelder omdat Dagný de dochter is van de vader van de ex-vrouw van Andri. De politie van het plaatsje bestaat uit drie mensen en die zijn niet gewend om een moord op te lossen. Dat is de reden om een team vanuit Reykjavik te sturen, met als hoofd Trausti. Trausti heeft weer een verleden met Andri en die twee liggen elkaar niet. Het duurt nog even voordat Trausti en Andri elkaar weer opnieuw ontmoeten, want het team kan het plaatsje niet bereiken vanwege heftige sneeuwstormen. Dit betekent dat de bewoners en de moordenaar vastzitten (Trapped) in het plaatsje. Andi, Ásgeir en Hinrika gaan op onderzoek uit. Wat volgt is een zeer boeiend verhaal over de zoektocht naar de moordenaar, de brand van zeven jaar geleden, mensenhandel, de relatie tussen Andri en zijn ex-vrouw Agnes en nog veel meer. Dit alles vindt plaats in het winterse IJsland. Je krijgt het al koud als je er naar kijkt. Geweldige beelden van het landschap. Zeer goed acteerwerk van Andri en vooral van Hinrika. Ik heb genoten van Hinrika en haar man. De setting van Trapped lijkt een beetje op dat van Fortitude waarin ook de politie centraal stond, maar de politie in Trapped is veel geloofwaardiger neergezet. Voor liefhebbers van het hoge noorden is dit een serie om niet te missen.

Wetenswaardigheden:

Recensies:
- Netweather
- The Guardian
- Hollywood Reporter
- The Guardian
- Filmliefhebber
- Scriptgirl

De DVD is eind april 2016 beschikbaar bij Bol.com, maar nu al te bestellen bij de Volkskrant.

3 opmerkingen: