Google Translate

dinsdag 20 mei 2014

De Waarschuwer - Karin Fossum

Boek details:
Auteur: Karin Fossum
Titel: De Waarschuwer
Originele titel: Varsleren
Vertaling: Annemarie Smit
Verschijningsdatum: September 2010
Bladzijde: 272 blz
Uitgeverij: WPG Uitgevers BE - Algemeen
eBook uitgave


Samenvatting:
Wanneer een jong echtpaar hun baby doordrenkt met bloed in de kinderwagen vindt, is dit het begin van een reeks afschuwelijke, misselijkmakende gebeurtenissen die de inwoners van een Noors stadje treft.


Dit is het eerste boek wat ik gelezen heb van Karin Fossum. Karin Fossum is geboren op 6 november 1954 in Sandefjord in Noorwegen. Hier woont ze nog steeds met haar twee dochters. In 1995 schreef ze het eerste boek Eva's Oog met inspecteur Konrad Sejer. De Waarschuwer is het elfde boek met inspecteur Sejer. Meer informatie over Karin Fossum is te lezen op Wikipedia en op deze website. Ondanks dat dit het elfde verhaal is met inspecteur Sejer heb je niet echt het idee dat je de vorige verhalen gelezen moet hebben. Een mooi overzicht van de boeken van Karin Fossum is hier te vinden.

Het verhaal begint met een kinderwagen met daarin het meisje Margrete van acht maanden oud. Ze is de dochter van Karsten en Lily Sundelin. Karsten is eerder getrouwd geweest. Ze wonen in Bjerketun. De wijk ligt vier kilometer van het centrum van Bjerkås. Bjerkås telt ongeveer 5000 inwoners. Lily vindt het meisje buiten in de kinderwagen doordrenkt van bloed. Konrad en zijn jongere collega Jacob Skarre onderzoeken de zaak. Dit is het begin van een aantal pesterijen uitgevoerd door de zeventienjarige Johnny Beskow afkomstig uit de wijk Askeland. Johnny Beskow en zijn onafscheidelijke Suzuki Estilete en zijn cavia Bleeding Heart. 

Suzuki Estilete
Zijn moeder Trude Beskow heeft een arbeidsongeschiktheidsuitkering van 4720 kronen. Voor Johnny krijgt ze nog eens 1800 kronen. Trude is meestal in beschonken staat. Henry Beskow is de vader van Trude en de opa van Johnny. Johnny zorgt goed voor zijn opa. Het verhaal wisselt het leven van Johnny af met het leven van zijn slachtoffers na zijn pesterijen:
  • de zeventig jarige Gunilla Mork uit Kirkeby, 
  • Astrid en Helge Landmark uit Sandberg, 
  • Else Meiner uit Bjornstad, 
  • Evelyn Mold en haar dochter,
  • Björn Schillinger, woont in een huis op Sagatoppen en bezit zeven Amerikaanse Eskimohonden,
  • Hans en Wilma Bosch en hun achtjarige zoon Theo. De familie Bosch zijn Nederlanders die al 15 jaar in Noorwegen wonen. Ze hebben een grote blokhut gebouwd op weg naar Saga. De held van Theo is Optimus Prime van de Transformers en avonturier Lars Monsen. De website van Lars is hier te vinden.
Lars Monsen

Amerikaanse Eskimohond
In het verhaal zet inspecteur Sejer misschien een CD op van Monica Zetterlund of Laila Dalseth. Weten we gelijk de muzieksmaak van de inspecteur.


Het verhaal is zoals in de recensies al geschreven wordt, geen thriller. Het verhaal leest gemakkelijk vanwege de voornamelijk korte zinnen. Het einde dat ingezet wordt met de achtjarige Theo is wel vreemd en het lijkt erop dat er nog een hoofdstuk mist. Het verhaal eindigt namelijk abrupt en heeft daarom een open einde. Interessant verhaal over de gevolgen die pesterijen kunnen hebben op mensen. Dit is zeker niet het laatste boek dat ik van Karin Fossum heb gelezen.

Een zin uit het verhaal die bleef hangen was de volgende:

Karsten tegen Lily: Vroeger had je genoeg aan de kracht die in de zon en in de wind en in het water zat. Nu verteren we de aarde.

Recensies:
Recensie Vrouwenthrillers
Recensie Bib Maaseik
Recensies CrimeZone
Recensie Misdaadromans
Recensie SeventyEight
Recensie Dizzie
Recensie Karla Leest
Recensie VTM
Recensie Cultuurbewust
Recensie Ciao
Recensie Trouw

Het boek is onder andere te bestellen bij Bol.com.

2 opmerkingen: