Google Translate

zaterdag 6 september 2014

Jägarna

Film details:
Titel: Jägarna
Jaar: 1996
Regisseur: Kjell Sundvall
Verhaal: Kjell Sundvall en Björn Carlström
Acteurs: Rolf Lassgård, Lennart Jähkel en Jarmo Mäkinen
Duur: 113 minuten
IMDB cijfer: 7,1Samenvatting:
Erik, een politieman, uit Stockholm keert na vele jaren terug naar zijn broer in zijn geboorteplaats Norrbotten nu hun ouders zijn overleden. Daar bijt hij zich vast in een lang en slopend onderzoek naar rendieren die door stropers worden gedood. Het is een lucratieve handel en al snel blijkt dat zijn broer Leif er ook bij betrokken is…

Deze film uit 1996 was weer eens een tip in de We want Nordic TV channels in Belgium and the Netherlands Facebook groep. En wat voor een tip. Wat een geweldige film is dit zeg. Het verhaal speelt zich af in de omgeving van Älvsbyn in de provincie Norrbottens län. We zijn zelf nog niet in Älvsbyn geweest, maar de omgeving is zeer herkenbaar. De film begint direct bloederig met het afmaken van een aantal rendieren. Vreemd is wel dat de Sami maar in één scene voorkomen. Je zou verwachten dat ze meer actie ondernemen tegen de stropers.

Rendieren.
De Sami.

De film gaat vervolgens rustig verder en Erik komt na 20 jaar te zijn weggeweest weer terug naar zijn ouderlijk huis. Zijn vader is overleden. Zijn broer heeft altijd thuis gewoond. Erik heeft besloten om de Stockholmse politie te verlaten en heeft zich naar de politie van Älvsbyn laten overplaatsen. Hier wordt hij herenigd met zijn broer die zingt in het plaatselijk kerkkoor. Het opera gezang komt een aantal keer terug in de film. Erik verdiept zich in de stroperij en het gaat van kwaad tot erger. Zo erg zelfs dat je nooit meer naar Lapland wilt gaan :-). Natuurlijk is het allemaal sterk overdreven, maar als je daar niet op let, is het een geweldige film voor Lapland liefhebbers. Je kunt wel zien dat de regisseur Kjell Sundvall in Älvsbyn is opgegroeid.

In 2011 is Jägarna 2 uitgebracht. Hierin speelt Rolf Lassgård opnieuw de rol van Erik Bäckström. Ik ben erg benieuwd naar deel 2. Hieronder nog wat beelden uit de film.

Schitterende omgeving.

Politie van Älvsbyn.

Nog een keer de omgeving.
In de film zit zoals gewoonlijk weer de nodige muziek. Ik heb geprobeerd de Youtube filmpjes bij de muziek te zoeken. Clas Yngström speelt ook in de groep Sky High. Van het nummer Till Havs heb ik een willekeurige uitvoering van Youtube gehaald.


Running In My Walkin´ Shoes - Live @ Living Room, Vällingby - Clas Yngström


Freddie's Shuffle - Clas Yngström & Rigge Blues Band


Flowerchild - Clas Yngström - Live @ Living Room, Vällingby


Evil Eye - Sky High


Till havs - G. Nordqvist


I Can Jive - Jerry Williams


Hier is nog een interessant artikel in het Zweeds te vinden over de film.

Recensies:
- Veronica Magazine
- The Film Review
- Mikes Film Talk
- Moviemeter


4 opmerkingen:

 1. Niet meer naar Lapland willen gaan? Dan moet het wel heel erg zijn wat er in de film gebeurt en ik wil juist zo graag weer eens naar Lapland reizen. Dan nog maar even wachten met de film kijken dus... of met Lapland bezoeken ;-) Maar de omgeving ziet er inderdaad prachtig uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Afgelopen winter in delen op de Zweedse tv geweest. Zeker een schitterende omgeving en de film te spannend en bloederig voor mij, Peter heeft ervan genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zat deel 2 daar ook al bij? De film is inderdaad bloederig.

   Verwijderen