Google Translate

zaterdag 20 september 2014

Tyskungen - Fjällbackamorden

Film details:
Titel: Tyskungen
Jaar: 2013
Regisseur: Per Hanefjord
Verhaal: Maria Karlsson (screenplay), Camilla Läckberg (boek)
Acteurs: Claudia Galli, Richard Ulfsäter, Eva Fritjofson
Duur: 105 minuten
IMDB cijfer: 5,8Samenvatting:
De succesvolle schrijfster Erika Falck verliest beide ouders bij een auto-ongeluk. Niet lang daarna staat er een vreemde man in haar huiskamer die beweert haar halfbroer te zijn. Hij zou in de oorlog verwekt zijn. Erika wil niets van de man weten, maar als zij een paar maanden later hoort dat de man vermoord is, voelt zij zich toch schuldig.

Om meer over hem en haar moeder te weten te komen gaat zij in de spullen van haar moeder snuffelen. Zij vindt een merkwaardig oorlogskruis en komt in oude fotoboeken gezichten tegen van mensen die zij niet kent. Erika probeert alle oude vrienden van haar moeder op te zoeken om meer te weten te komen over haar oorlogsverleden. Al snel merkt ze dat haar moeder veel duistere geheimen voor haar verborgen hield.


Fjällbackamorden is een serie van in totaal twaalf televisiefilms, die gebaseerd zijn op de personages uit de boeken van Camilla Läckberg en zich afspelen in het Zweedse plaatsje Fjällbacka. De eerste serie van zes afleveringen werd opgenomen in 2011. Tyskungen is de eerste aflevering van de tweede serie afleveringen die in 2013 is opgenomen. De acteurs van de eerste serie zijn niet te zien in de tweede serie. In beide series speelt het echtpaar Erika Falck (schrijfster is van misdaadverhalen) en Patrik Hedström (politie-inspecteur) de hoofdrol. In de eerste serie speelde Patrik de hoofdrol en hielp zijn vrouw hem met het oplossen van moorden. In de tweede serie is Erika degene die de moorden oplost en Patrik helpt haar nu als politieagent in uniform.

Ik heb nog geen boeken of verfilmingen van Camilla Läckberg gelezen. Dit is de eerste film die ik gezien heb. De boeken komen vast wel een keer aan de beurt om te lezen. Helaas heb ik de films niet gezien voordat we op vakantie gingen. We zaten dit jaar namelijk redelijk dicht bij Fjällbacka in de buurt. We zijn er helaas niet geweest. Komen we weer een keer in de buurt, dan brengen we zeker een bezoek aan het plaatsje.

Nu over Tyskungen zelf. Het is een mooie film met genoeg vaart. Het begin is direct al heftig met het auto-ongeluk van de ouders van Erika. Erika en Patrik gaan na het ongeluk in het ouderlijk huis wonen en zoals de samenvatting al zei, ontmoet Erika haar halfbroer Göran Berger in haar huiskamer. Na de moord van haar halfbroer komt Erika al vrij snel terecht in het vroegere leven van haar moeder Elsy Moström via dagboeken en fotoboeken. We zien terugblikken naar het leven van Elsy in de Tweede Wereldoorlog en komen meer te weten over de halfbroer van Erika. Het is wel opletten omdat er redelijk wat personages tijdens de film naar voren komen. Ik heb me weer eens laten verrassen met het einde. Al met al een goede film en natuurlijk een mooie beelden van Fjällbacka. Ik heb ergens gelezen dat het boek afwijkt van de film. Dit maakt me nieuwsgierig naar het boek.

De tweede serie Fjällbackamorden is vanaf zaterdag 20 september 2014 wekelijks te zien op Canvas.

Meer info over Camilla Läckberg en de serie is te vinden op deze blogpost van Stralend Schrijven.

Recensies:
- Cinemagazine
- Moviemeter
- Veronica Magazine
- Film1

4 opmerkingen:

 1. Klinkt goed! Ik ben nu wel nieuwsgierig naar de film geworden. Wij zijn jaren geleden ook heel dicht in de buurt van Fjällbacka geweest. We stonden op een camping in Hamburgsund en hebben een paar keer Grebbestad bezocht omdat het een leuk plaatsje was. Maar Fjällbacka zijn we op de een of andere manier steeds aan voorbij gereden. Best wel vreemd. Iets om te onthouden dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer dat jullie niet in Fjällbacka zijn geweest. Wij zijn er wel geweest, maar hebben de kerk niet bezocht en die speelt ook een belangrijke rol in één van de films. De serie heb ik op de Duitse tv gezien en toen had ik al een aantal afleveringen op de Zweedse tv (via internet) gezien. Leuk dat we nu ook via Canvas en met ondertiteling kunnen kijken. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fjällbacka staat vanaf nu op ons lijstje, Willy, mochten wij daar weer eens in de buurt komen. En de kerk moeten we dan ook meteen maar bezoeken :-)

   Verwijderen