Google Translate

donderdag 11 september 2014

Ongewenst - Kristina Ohlsson

Boek details:
Auteur: Kristina Ohlsson
Titel: Ongewenst
Originele titel: Askungar
Vertaling: Edith Sybesma
Verschijningsdatum: mei 2010
Bladzijde: 342 blz
Uitgeverij: The house of books
ISBN: 978-90-443-2812-7

Samenvatting:
In Zweden wordt op een regenachtige zomerse dag een klein meisje uit een overvolle trein ontvoerd. Haar moeder is per ongeluk op het vorige station achtergebleven. De bemanning van de trein was op de hoogte gebracht en zou een oogje op het slapende kind houden. Maar zodra de trein het station van Stockholm inrijdt, is het meisje spoorloos verdwenen.

Inspecteur Alex Recht en zijn team, geholpen door onderzoekster Fredrika Bergman, nemen de zaak op zich. Aanvankelijk lijkt het op een ruzie over de voogdij. Maar als het kind dood wordt gevonden met het woord 'ongewenst' op haar voorhoofd, verandert de zaak in de ergste nachtmerrie van het onderzoeksteam – de jacht op een briljante en meedogenloze moordenaar…


Dit boek heb ik gelezen na een recensie op Uitgelezen. Schrijfster Kristina Ohlsson (1979) werkt als veiligheidsanalist voor de Zweedse politie. Met haar overrompelende debuut Ongewenst bewijst ze dat ze een auteur is om rekening mee te houden. De schrijfster woont in Stockholm. (Bron: Noordse literatuur).

Kristina Ohlsson
Ongewenst is dus het eerste boek van Kristina. Hierna heeft ze nog de boeken Verzwegen, Engelbewaarders, Paradijsoffer en Davidsster geschreven. Een interview met Kristina is hier te vinden.

Het verhaal bestaat uit 3 delen:
Deel 1: Dwaalsporen
Deel 2: Sporen van woede
Deel 3: Sporen van herstel

Het verhaal begint op de derde maandag van juli in de X2000 trein van Göteborg naar Stockholm. In Göteborg heeft een optreden in het Ullevistadion (Ullevi) plaatsgevonden en veel bezoekers zitten in de X2000 trein.

Ullevistadion

X2000
In de trein zitten Lilian Sebastiansson, een meisje van zes jaar en haar moeder Sara, gescheiden van haar man Gabriel. In Flemingsberg stopt de trein vlak voor Stockholm Centraal. Sara blijft hier achter en haar dochter Lilian blijft in de trein en is op Stockholm Centraal spoorloos verdwenen.

Het onderzoeksteam van de Stockholmse politie naar deze zaak bestaat uit hoofdinspecteur Alex Recht, criminologe Fredrika Bergman, Peder Rydh en Ellen Lind. Alex is bijna 55 en werkt al meer dan een kwart eeuw bij de politie. Hij woont samen met zijn vrouw Lena op Resarö. Ze hebben samen twee kinderen. dochter Viktoria en zoon Erik. Fredrika is als burger bij de politie. Ze heeft een minnaar Spencer Lagergren. Ze kenden elkaar toen Fredrika 21 was en Spencer 46. Hoe oud Fredrika in het verhaal is, kon ik niet achterhalen. Peder Rydh is bijna 35 en heeft een broer Jimmy. Jimmy is sinds een ongeluk geestelijk gehandicapt. Peder is getrouwd met Ylva die een postpartumdepressie heeft overgehouden na de bevalling van een tweeling. Ellen Lind is gescheiden en heeft sinds kort een nieuwe vlam Carl. Ze heeft dacht ik twee kinderen.

In het team zijn spanningen vanwege het feit dat Fredrika een burger is en volgens het team daardoor niet goed functioneert. Het politiebureau staat in Kungsholmen en wel in de Kungsholmsgatan.

Politiebureau Kungsholmen
Andere plekken en plaatsen die in het verhaal worden genoemd zijn Skärholmen, Jönköping, Umeå, Smedsuddsbad in Kungsholmen, MidsommarkransenDjursholmÖstermalm en Globen. Globen hebben we afgelopen zomer gezien. Hiervan verschijnt zeker nog een blogpost.

Globen
Zoals de samenvatting al aangeeft wordt Lilian dood gevonden met het woord 'Ongewenst' op haar voorhoofd. Dit zorgt ervoor dat het onderzoek een compleet andere richting op gaat. Het verhaal is daardoor spannend. Ondertussen wordt het leven van Alex, Peder, Fredrika en Ellen uitgebreid beschreven en je kunt merken dat het een voorbereiding is op meer avonturen met het team van Alex Recht. De vervolgboeken ga ik zeker een keer lezen.

Wat me opviel in het boek waren de forenzentreinen. Deze zijn we tegengekomen toen we de trein van Bålsta naar Stockholm namen. Naast de normale trein was er ook een speciale forenzentrein. We hebben in de normale trein gezeten.

De kinderboekenserie Kleine Anna en Lange Oom (Lilla Anna och Långa Farbrorn) wordt genoemd in het boek, maar dan in een geheel andere context. Je gaat er anders tegen aankijken.

Verder vond ik de visie van de jeugd volgens Alex wel aardig: Het leven moest een eeuwigdurende zeiltocht zijn waar je nooit wind tegen had en altijd in de luwte kon blijven. De wereld was een gigantische speeltuin geworden waarin iedereen overal kon spelen. 

Het laatste gedeelte van het boek is het dankwoord van auteur: In augustus 2007 was ze begonnen met dit eerste boek. In januari 2008 was de eerste versie klaar. Het boek is een misdaadroman en een volledig product van de fantasie van Kristina Ohlsson. Ze werkt sinds herfst 2005 bij de politie. In het dankwoord noemt ze ook nog een quote van de schrijver Staffan Malmberg.

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten