Google Translate

zaterdag 13 september 2014

Skyview - Globen

In Stockholm staat de Ericsson globe, ook wel bekend als Globen. In de Globen worden ijshockeywedstrijden en concerten gehouden. Het gebouw werd geopend op 19 februari 1989. Architect van zowel de arena als het aanpalende hotel, de kantoren en het winkelcentrum was Berg Arkitektkontor uit Stockholm. Globen is het grootste bolvormige gebouw ter wereld. De diameter is 110 meter en de hoogte 85 meter. Het gebouw bestaat voornamelijk uit staal, beton en glas. Er is plaats voor ruim 16.000 mensen. (Bron Wikipedia).

Skyview Globen.
Om meer mensen te trekken naar Globen is in 2004 het idee ontstaan voor Skyview. Begin 2010 is het project gerealiseerd en Skyview is sinds die tijd een feit. Skyview bestaat uit twee gondels die je naar de top van de Globen brengt, zo'n 130 meter in de hoogte. Skyview is te bereiken met de metro via halte Globen. Skyview is gratis voor Stockholm card houders. Hou er wel rekening mee dat je met de Stockholm card niet van te voren kunt boeken. Je kunt dan pas boeken als je er bent. Dit kan betekenen dat je pas over twee uur of later erin kunt. Betalende mensen gaan voor. De attractie duurt 20 minuten. De eerste tien minuten krijg je een film zien met informatie over de bouw van Skyview enzovoorts. De andere tien minuten is de rit in Skyview zelf. Je zit met 15 mensen in een gondeltje. Volgens Wikipedia is er in het bestaan van Skyview drie keer een gondel blijven steken.  

Halte Globen.


Tele2 arena.
We konden er pas twee uur later in, dus zijn we maar even het winkelcentrum Globen in geweest. Wat opviel is dat de prijzen in dit winkelcentrum hoger lagen dan in het centrum van Stockholm.
Winkelcentrum Globen.


Na twee uur eindelijk in de gondel.


Tele2 Arena.Op de top van Globen.

En na 10 minuten sluit het dak boven de gondel weer.
We waren 's morgens als eerste naar Globen gegaan en toen we uit de gondel kwamen, bleek het een goed idee te zijn geweest. Het was nu veel drukker bij de entree dan 's morgens. Je mag dan hopen dat je er die dag nog in kunt. Leuk om een keer te doen en je hebt een mooi uitzicht op Stockholm, maar het kost je wel bijna een halve dag waarin je geen andere dingen kunt bezoeken.

Op Youtube zijn veel filmpjes te vinden over Skyview. Hieronder een filmpje wat een goed beeld geeft van Skyview.

2 opmerkingen: