Google Translate

zondag 30 november 2014

Nomad - Jeroen Toirkens

Boek details:
Titel: Nomad
Essay: Jelle Brandt Corstius
Foto's: Jeroen Toirkens
Jaartal: 2011
Bladzijde: 207 blz
Uitgeverij: Uitgeverij Lannoo
ISBN: 9789020995985


Samenvatting:
Fotograaf Jeroen Toirkens documenteert al sinds 1999 de rauwe werkelijkheid van de laatst levende nomaden op het noordelijk halfrond. Door globalisering, droogte, armoede en klimaatverandering is het voor deze volken steeds moeilijker om vast te houden aan hun traditionele manier van leven. Toirkens' sprekende foto's en een doorleefd essay van Jelle Brandt Corstius geven een indringend beeld van twaalf reizen naar de meest afgelegen gebieden op aarde.

Foto van Jeroen Toirkens.
Deze blogpost is eerder verschenen op 13 oktober 2014. Ik heb de blogpost opnieuw gepubliceerd. Ik kreeg afgelopen week namelijk eindelijk de foto's van uitgeverij Lannoo. Ik heb een aantal van deze foto's opgenomen.

Jeroen Toirkens heeft twaalf jaar lang een zoektocht gemaakt naar de laatst overgebleven nomaden op het noordelijk halfrond. Het project heeft uiteindelijk geresulteerd in het fotoboek Nomad. Het boek is ingedeeld in de onderstaande hoofdstukken:
- Asia
- Dukha
- Arctic
- Inuit
- Essay (een essay van Jelle Brandt Corstius)
- Map of human Migration
- Index van alle foto's
- Dankwoord van Jeroen Toikens

Foto van Jeroen Toirkens.
Het project heeft twaalf jaar geduurd en je kunt in het dankwoord van Jeroen en de essay van Jelle (beiden in het Engels en Nederlands te lezen) verwijzingen terugvinden naar het boek Solitude van Jeroen Toirkens en Petra Sjouwerman en het essay Arctisch Dagboek van Jelle Brandt Corstius. Het essay van Jelle is een goed idee geweest zodat je wat meer achtergrondinformatie krijgt over in ieder geval de reizen die Jeroen samen met Jelle heeft uitgevoerd. Het essay is geschreven tijdens hun verblijf bij de Inupiat te Barrow in Alaska. Het levert onder andere een inkijk in het verleden van Jeroen op en de verhalen die hij en Jelle beleefd hebben waarin onder andere alcohol, naast de klimaatverandering, een grote invloed heeft op de nomaden. Het essay begint met de mededeling dat de reizen met Jeroen vooral uit wachten bestaat. Het wachten in Barrow was dan ook op de vangst van een walvis wat uiteindelijk toch gelukt is en in het essay wordt er uitvoerig over geschreven.

Foto van Jeroen Toirkens.
Aan het einde van het boek is de Map of human Migration te zien met hierop uitleg over de verschillende nomaden die gefotografeerd zijn door Jeroen. De gefotografeerde nomaden zijn:
Yörük
Kirgiezen
Khalkh
Kazakh
Dukha
Sami
Nenets
Inuit

De index van alle foto's is een belangrijke toevoeging aan het fotoboek. Je krijgt dan wat meer informatie over de desbetreffende foto en dat is wel handig. Je voelt namelijk dat er een verhaal achter de foto zit en de index zorgt ervoor dat je iets meer informatie krijgt. Gelukkig is het verhaal achter de foto's duidelijker gemaakt door het Youtube kanaal van Nomadslife. Wat een geweldige toevoeging op het boek is dit. Ik heb de afspeellijst van 39 video's hieronder opgenomen.


Ook leuk is het om Jeroen zelf te horen vertellen in dit interview. Verder is er meer informatie over het project te vinden op de Nomads Life website met onder andere een overzicht van plaatsen waar Jeroen is geweest.

Foto van Jeroen Toirkens.
Het fotoboek is bij Bol.com niet meer leverbaar. Bij Lannoo nog wel. Bij de recensiewebsites zijn nog een aantal extra foto's te zien.

Een mooi fotoboek over de nomaden die zich niet druk maken over een trein die twee minuten te laat komt, maar proberen te overleven en zich aan te passen.








Recensies:
Foto van Jeroen Toirkens.
- De Zwerver
- Focusmedia
- De Leeswolf
- De Nieuwe Boekerij
- JJ Pollet
- Apowl
- I am Expat (met een film)
- Digifotopro
- Tumblr (met een aantal foto's uit het boek)
- VervePhoto



Geen opmerkingen:

Een reactie posten