Google Translate

donderdag 20 november 2014

Walhalla saga I: Strijd om Stenvik - Snorri Kristjansson

Boek details:
Auteur: S. Kristjansson
Titel: Walhalla saga I: Strijd om Stenvik
Originele titel: Swords of Good Men
Vertaling: Peter de Rijk
Verschijningsdatum: september 2014
Bladzijde: 336
Uitgeverij: Karakter Uitgevers (nog bedankt voor het recensie exemplaar)
ISBN: 9789045204871


Snorri Kristjansson (geboren 1974 te Reykjavík, IJsland) is een van oorsprong IJslandse schrijver. Zijn familie verhuisde naar Noorwegen in 1983 waar hij zeven jaar heeft gewoond. Sinds 2005 woont Kristjansson in Londen. Strijd om Stenvik, een Vikingen roman, is zijn eerste roman uitgebracht in 2013. Dit is het eerste deel van de Walhalla Saga. Het tweede deel van de saga heet Blood Will Follow. De Nederlandse vertaling is Bloed zal vloeien en komt in 2015 uit. Het derde deel Path of the Gods is nog in de maak. Snorri studeerde af met een BA Engels aan de Universiteit van IJsland in 2010. Zijn proefschrift ging over het bewerken van een roman, ondersteund door twee 300 pagina's manuscripten die uiteindelijk zou resulteren in Swords of Good Men. (Bron: Wikipedia), Meer informatie over Snorri Kristjansson is te vinden op zijn website, Facebook, Twitter en blog. Een interview met Snorri is hier te vinden.


Samenvatting:
Strijd om Stenvik is het eerste deel in de Walhalla Saga, een rauw en intrigerend avontuur dat zich afspeelt in het Noorwegen van de Vikingen. Kristjansson vervlecht op behendige en ingenieuze wijze Noorse mythologie met geschiedenis tot een fascinerende thriller. Na een lange en hachelijke reis is Stenvik de laatste stop voor Ulfar Thormodsson. Hij reist met zijn neef van adel mee om ervoor te zorgen dat hem niks overkomt. Maar Ulfar verlangt er meer dan wat dan ook naar om naar huis terug te keren. Er schuilen echter gevaren in de koude en beruchte stad Stenvik, en voordat hij er erg in heeft moet de jonge en onstuimige Ulfar problemen het hoofd bieden waar hij niet op had gerekend. Na er voet aan wal te hebben gezet, ontmoet Ulfar de mooie en melancholische Lilja en raakt door haar betoverd. Stenvik is ook de woonplaats van hoefsmid Audun Arinbjarnarson, die erg op zichzelf is en wiens verleden duistere geheimen herbergt. Hij is ruim een jaar hoefsmid in Stenvik; niemand weet waar hij vandaan komt, en dat wil Audun graag zo houden. Maar de goden hebben andere plannen met Audun en Ulfar. Terwijl onzichtbare krachten het stadje bewerken, trekt het leger van een jonge koning richting Stenvik met het doel om de inwoners met het zwaard op de keel of de bijl op de borst aan de Witte Heer te onderwerpen. Maar aan de horizon vaart een andere, nog geheimzinnigere vijand.

Kaart van de omgeving van Stenvik afkomstig uit het boek.
Het verhaal begint met een proloog. De proloog speelt zich af in Stenvik, west-Noorwegen in september 996. Ulfar Thormodsson en zijn neef Geiri Alfgeirsson, zoon van Alfgeir Bjorne zijn bijna twee jaar onderweg en zitten op een boot van een koopman als passagiers. De reis ging van Svealand naar Holmsgard, van Hedeby naar Aldeigjuborg en halverwege naar Smolensk en terug. Ze komen uit Hedeby, Svealand en zijn Zweden. Geiri is 3 maand ouder dan Ulfar. Ulfar moest met Geiri op reis omdat hij had gevochten met Karle, de neef van de koningin. De arm van Karle was daarbij gebroken.

Ze zijn aangekomen in de oude stad van Stenvik en zijn op zoek naar Sigurd Aegisson. Sigurd is het stamhoofd van Stenvik. De verdediging van de nieuwe stad Stenvik lijkt op die van Trelleborg. De stad ligt op een heuvel en rondom de stad zijn grote wallen. De stad is moeilijk aan te vallen. In de stad komen Ulfar en Geiri in contact met Audun Arinbjarnarson, een blonde gedrongen smid die in het verhaal vergeleken wordt met de mythische smid Wieland. Ze maken ook kennis met Valgard die de gewonden verzorgt. Direct in het begin van het verhaal is te merken dat Valgard plannen voor de toekomst heeft. De reden hiervan worden verderop in het verhaal goed duidelijk en zijn plannen hebben nogal een invloed op het verhaal. Naast hoofdman Sigurd zijn Harald Jormundsson en Sven de leiders van Stenvik. De vrouw van Harald is Lilia en zij heeft een betoverende invloed op Ulfar nadat Ulfar haar aan de kade had zien staan. De scene tussen Ulfar en Sven als ze het spel tafl spelen, is belangrijk voor het vervolg van het verhaal.
Tafl

Het leven in Stenvik staat centraal en wordt constant onderbroken door de gebeurtenissen die rondom Stenvik plaatsvinden. In de omgeving van Stenvik vinden er namelijk allerlei activiteiten plaats. Vanuit Vingulmark, oost-Noorwegen trekt koning Olav Tryggvason op naar Stenvik. Koning Olav is aanhanger van de Witte Heer ook wel Christus genoemd in het verhaal. Het is de bedoeling van koning Olav om alle Odin, Thor, Freya en Loki aanhangers te bekeren tot het geloof van de Witte Heer en willen ze dit niet dan loopt het niet goed af met de heidenen. Het leger van koning Olav verovert de dorpen die ze op hun pad tegenkomen en nemen bij elk dorp twintig man mee om hun leger te versterken.

Ten noorden van Stenvik zijn Ragnar, de verkenner en Oraekja bezig om te infiltreren in Stenvik. Ragnar en Oraekja horen bij Skargrim. Skargrim is een Viking hoofdman die onder invloed van Skuld een leger verzamelt om Stenvik aan te vallen. Skuld is een vrouw die plotseling was opgedoken bij Skargrim. Ze heeft magische krachten. Skuld is de zus van Urd en Verdandi, een van de drie schikgodinnen, de Spinsters. Skargrim heeft van Skuld het dagelijkse bevel over alle mannen overgedragen gekregen. Bij het leger van Skargrim / Skuld sluiten de legers van de hoofdmannen Ingi, Egill Jotunn en zijn laatste twintig woestelingen (De Twintig), Thrainn Thrandilsson en Hrafn aan. Ze verzamelen zich in Wyrmsey en vallen van daaruit Stenvik aan.
Standbeeld van Skuld, foto genomen tijdens de onthulling.

Het verhaal rond de strijd om Stenvik is erg goed geschreven. Het is een echt Vikingenverhaal, dus liefhebbers van Vikingen komen ruimschoots aan hun trekken. Ik dus ook. Men adverteert er ook mee dat het boek de liefhebbers van de serie Vikings (blogposten seizoen 1 en seizoen 2) zal aanspreken. Het geweld wordt niet geschuwd en is nadrukkelijk aanwezig. Het mooie is dat Kristjansson de werkelijkheid heeft samengevoegd met fictie en hier een geweldig verhaal van heeft gemaakt. Het was interessant om uit te zoeken wat nu werkelijkheid en fictie was. Er stonden zeker weer een aantal nieuwe feiten in die ik nog niet wist. Ik ben erg benieuwd naar het tweede deel en vooral ook naar het derde deel waar nu nog aan gewerkt wordt. Nog even wachten totdat de vertaling klaar is. Voor Vikingliefhebbers is dit boek een must have.

Een aantal wetenswaardigheden uit het boek volgen hieronder:
 • Miklagard.
 • Raukvin, Oost-Noorwegen.
 • Jorn Ornolfsson, prins van de Dales, en zijn metgezellen Havar, Birkir en Runar worden door de koning vooruitgestuurd om Stenvik voor te bereiden op de aanval. Ze haten de koning.
 • In het verhaal wordt in hels naam gebruikt in plaats van in hemelsnaam.
 • Thora, plaatsvervanger van Skargrim, klein vrouwtje met veel lawaai. Haar schreeuwende zinnen zijn heerlijk grof.
 • Grandal, Hardanger heide.
 • Langhuizen van de hoofdmannen. Doet me denken aan de langhuizen in de film The 13th Warrior.
 • Håkon Jarl.
 • Stenvik heeft 500 krijgers en daarnaast nog 700 man die te oud of te jong zijn. Skargrim heeft tussen de 1800 en 2000 man.
 • Einherji, de zielen van de doden die in het lichaam van een willig offer ten strijde trekken.
 • In Stenvik worden de zwakkeren door sterke mannen geholpen het pad naar Hnipisbjarg op Muninsfjell te volgen. De sterke mannen kwamen alleen terug. De zwakkeren werden van de klif gegooid. Dit gebeurde eigenlijk ook met de ouderen in het boek Padjelanta.
Langhuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten