Google Translate

zondag 2 november 2014

Scandinavië-XL 2014

Vandaag de tweede keer Scandinavië-XL. De blogpost van vorig jaar is hier terug te lezen. Vorig jaar viel het ons wat tegen. Dit jaar toch weer gegaan, vooral omdat er deze keer lezingen waren en natuurlijk een interview met de schrijver Stefan Ahnhem. Deze keer niet in Haarlem, maar in de Loods in Nijkerk. En een loods was het. De planken aan de muur maakten nog een beetje sfeer, maar vorig jaar was het ondanks dat het tegenviel toch sfeervoller en veel warmer :-).

We hebben drie lezingen bijgewoond en wel de volgende:
- Zweedse culturele en culinaire tradities van Tineke Jorissen-Wedzinga
- De bewoners van Lapland, de Samen, ook van Tineke Jorissen-Wedzinga
- Fotolezing over het Zweedse Frostviken in noord Jämtland van Adrie Meijer

Zweedse culturele en culinaire tradities van Tineke Jorissen-Wedzinga

Zweedse culturele en culinaire tradities van Tineke Jorissen-Wedzinga

Spettekaka: Zweedse culturele en culinaire tradities van Tineke Jorissen-Wedzinga

Nordic Delikatesser

Natashaakt

Natashaakt

Driuwhout

Driuwhout

Boekhandel Roodbeen (Natuurlijk een aantal boeken gekocht)

ScandinavieXS
Annelies van ScandinaviëXS was er ook weer met deze keer iets nieuws en wel legoblokken. Een leuk gesprek gehad en ik hoop dat ze het voor elkaar krijgt met Nordik Living. Hopelijk wordt dit nog vervolgd in een toekomstige blogpost.

Tyche van Bommel en Stefan Ahnhem.

Interview Tyche van Bommel en Stefan Ahnhem.
Het interview van Tyche en Stefan neem ik op in de blogpost over het boek Zonder gezicht van Stefan Ahnhem.

Uit 't Noorden.

Knife heaven

Vlechtjes en bretels.

Gerrit Jan Zwier
Ook was Gerrit Jan Zwier weer aanwezig. Ik miste een nieuwe schrijver/schrijfster zoals vorig jaar Gemma Venhuizen. Van Gerrit Jan heb ik alle boeken die interessant zijn al. Iets nieuws zou een aanwinst zijn voor de beurs.

Stefan Ahnhem signeert.

Mandenvlechterij de Kim / Studio Sven Vlechtwerk en sculpturen


Deense DingenLezing: De bewoners van Lapland, de Samen van Tineke Jorissen-Wedzinga

Lezing: De bewoners van Lapland, de Samen van Tineke Jorissen-Wedzinga

Anna Kelhu

Anna Kelhu en Jan Smit
Het optreden van de Finse Anna Kelhu was goed zeg. We hebben ons de hele dag vermaakt dankzij de lezingen, interview en optreden van Anna. De modeshow deze keer gemist omdat we in een lezing zaten. Dit was wel jammer. Ook jammer dat er geen taarten stands waren met heerlijke koekjes zoals vorig jaar. Ik ben benieuwd wat ze er volgend jaar van maken. Wie weet komen we dan weer.

8 opmerkingen:

 1. Erg leuke foto's en verslag! De modeshow hebben wij ook gemist. Volgens mij waren wij op dat moment met iemand in gesprek. Normaal gesproken hadden we wel langer op de markt rond willen struinen, maar omdat ik me grieperig voelde hebben we nog even een poosje in de warme najaarszon doorgebracht. In De Loods was het namelijk niet bepaald warm te noemen. En ja, wij vonden het ook echt een 'loods', helaas niet sfeervol. Dat was wel jammer. Voor de rest hebben we ons prima vermaakt en inderdaad, wie weet volgend jaar weer :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er was zondag erg weinig belangstelling voor het interview met Stefan en voor het optreden van Anna. Het was volgens mij ook niet erg druk die dag. Ik kan het mis hebben. En inderdaad misschien volgend jaar weer.

   Verwijderen
  2. Dat is niet leuk als er bijna geen belangstelling is voor een interview. Zaterdag was het volgens mij ook niet druk. Wij dachten juist dat het dan op zondag veel drukker zou zijn. Misschien dat het mooie weer daar schuldig aan was.

   Verwijderen
  3. Vorig jaar in Haarlem leek het veel drukker. Misschien omdat het toen geen grote loods was. Ik heb in ieder geval weer leuke muziek gehoord en een gesigneerd boek eraan overgehouden :-).

   Verwijderen
 2. Wij hebben heel lang getwijfeld, maar op Zaterdag werk ik en Zondag was ik zo ontzettend moe, dat we toch thuis gebleven zijn. Vooral omdat we het vorig jaar een beetje vonden tegenvallen. Ik moet je heel eerlijk zeggen dat wij de Scandinavische dagen altijd leuker en gezelliger vinden. Daar staan alleen geen kraampjes waar je mooie Scandinavische spullen kunt kopen. Wel lekkere hapjes kunt proeven. (Vinden de kinderen ook altijd erg leuk)

  Kram Anna Marie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jullie vonden het vorig jaar ook wat tegenvallen. Vorig jaar was ook wel dicht in de buurt hè :-).

   Verwijderen
 3. Ik ben zelf ook zondag geweest, opnieuw samen met mijn vader. Wij vonden het juist drukker dan vorig jaar - maar vorig jaar waren we er ook een paar uurtjes eerder. Persoonlijk vond ik de Loods wel prettiger dan de locatie van vorig jaar. En er waren nu ook flink wat mensen in rolstoelen aanwezig, die heb ik vorig jaar niet gezien. Hoe dan ook, wij waren met een uurtje uitgekeken. Locatie was verder ook praktischer, de centrale ligging.

  Gerrit Jan Zwier blijf ik altijd leuk vinden. Ik heb nog getwijfeld een fotoboek van Noorwegen te kopen, maar toch besloten het niet te doen. Misschien dat hij ook nog op de Scandinavië-fair in Doetinchem staat, dan overweeg ik het denk ik toch nog. Maar goed, nog even mijn puntje over Gerrit Jan - hij is altijd zo op zijn gemak en het maakt hem volgens mij ook niet uit of er wel of geen mensen komen. Ik heb hem nou al op een paar markten gezien en vind dat hij er altijd op zijn gemak bij zit.

  Dat niet alle lezingen vol zaten, verbaast mij. Op de site stond in ieder geval dat een heleboel lezingen al volgeboekt waren. Nou ja, misschien volgend jaar weer :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor rolstoelen was het een ideale locatie, daar heb je gelijk in. Gerrit Jan Zwier blijft leuk. Ik lees zijn columns in Nordic altijd. Het zou leuk zijn als er naast Gerrit Jan andere schrijvers/schrijfsters aanwezig zijn met hun boek/boeken wat met Scandinavië/Spitsbergen/IJsland/Groenland te maken hebben. Maar dat is mijn mening :-). Dat de lezingen niet vol zaten, kwam volgens mij voornamelijk doordat er stoelen bij gezet zijn. Het interview met Stefan en het optreden van Anna waren echt slecht bezocht. Dit was wel jammer.

   Verwijderen