Google Translate

dinsdag 12 mei 2015

Bijt! - Hilde Hagerup

Boek details:
Auteur: Hilde Hagerup
Titel: Bijt!
Originele titel: Bittet
Vertaling: Eva Gerlach
Verschijningsdatum: 2009
Bladzijde: 134
Uitgeverij: Querido
ISBN: 978-90-451-0977-0


De auteur:
Hilde Hagerup (geboren op 26 februari 1976 te Tromsø, Noorwegen) is de dochter van de bekende Noorse jeugdboekenschrijver Klaus Hagerup. Ook haar oma, Inger Hagerup, is in Noorwegen een gevierd auteur van romans, gedichten en essays. (Bron: Leesplein). Ze schrijft jeugdboeken. Bijt is het eerste boek dat ik van haar heb gelezen.

Hilde Hagerup

Samenvatting boek:
Jonas heeft jarenlang uitgekeken naar de dag dat zijn moeder uit de gevangenis zal komen. Maar nu het bijna zover is, ziet hij er steeds meer tegenop. Ze zal ontdekken dat de verhalen die hij haar al die jaren verteld heeft, niet waar zijn. Dat hij helemaal niet populair is. Dat het slecht gaat op school. En dat zijn vriendin Bobby niet bestaat… Wanhopig zet Jonas alles op alles om zijn situatie te veranderen en toch een goede indruk op zijn moeder te maken. Maar hoe hij ook zijn best doet en van zich af bijt, het werkt alleen maar averechts. Wanneer er een nieuw meisje in de klas komt, lijken zijn kansen te keren. Is zij echt het meisje van zijn dromen? En zal zijn moeder hem begrijpen?

Het boek:
De ebook versie van dit boek heb ik gelezen. Helaas zijn de notities die ik bij dit boek gemaakt had, verloren gegaan omdat de ereader is gevallen. De ereader is zodanig kapot dat het ding het helemaal niet meer doet en daardoor alle notities kwijt ben. Dit is de reden van deze korte blogpost.

Ik had moeite om in het verhaal te komen. Uiteindelijk is het toch gelukt om het boek uit te lezen. De moeder van de 14 jarige Jonas zit een gevangenisstraf van zes jaar uit en Jonas moet het zien te redden met zijn vader. Die relatie tussen vader en zoon is niet al te best. Zijn moeder komt binnenkort vrij en de aanloop er naar toe wordt beschreven. Door middel van flashbacks kom je meer te weten over het leven van Jonas en hoe het zo gekomen is. De belevenissen van Jonas gaan gepaard met veel gevloek en gescheld. Hierdoor had ik niet echt het gevoel een jeugdboek te lezen. Een hard en triest verhaal over een gestoorde tiener. Interessant om even lotgenoot te zijn van Jonas.

Er zijn nog twee andere boeken van haar vertaald. Die hoop ik ooit nog eens te lezen.

Recensies:

4 opmerkingen:

 1. Dat is balen dat de e-reader het niet meer doet. Zonde! Niet meer te repareren?
  Voortaan toch ook nog maar notities met pen en papier maken, voor het geval dat...? En anders weet je meteen iets voor vaderdag ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is de eerste e-reader van Sony en al een aantal jaren oud. Repareren is dan te duur. Het ding viel plat op de grond van minder dan een meter. Niets aan te zien, maar het apparaat wil niet meer aan en zelfs aan de computer doet ie helemaal niets. Ik was er best wel gehecht aan geraakt. Het scheelt wel tijd :-).

   Verwijderen
 2. Oh wat balen! Ik heb zelf ook een Sony en een tijdje terug een nieuwe gekocht zodat ik de oude als reserve heb. Ben er zo blij mee. Het boek Bijt sla ik maar over. Ben zelf Grafheuvel van Johan Theorin aan het lezen :) Heerlijk voor het komende lange weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lees nu op de oude ipad die we nog hadden liggen. Het is geen e-reader, maar ik kan het boek waar ik mee bezig was uitlezen. Helaas zijn de notities van dat boek ook verdwenen.
   Een boek van Johan Theorin. Mooi. Binnenkort ook maar weer eens een boek van hem lezen.

   Verwijderen