Google Translate

maandag 25 mei 2015

De doden hebben geen verhaal - Gard Sveen

Boek details:
Auteur: Gard Sveen
Titel: De doden hebben geen verhaal
Originele titel: Den siste pilegrimen
Vertaling: Carla Joustra en Kim Snoeijing
Verschijningsdatum: 2015
Bladzijde: 479
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers


Samenvatting:
Enkele weken nadat er in het bosrijke gebied rond Nordmarka drie skeletten werden gevonden, vermoedelijk uit de Tweede Wereldoorlog, wordt de oude verzetsman Carl Oscar Krogh dood aangetroffen in zijn huis.
De Oslose inspecteur Tommy Bergmann en zijn team onderzoeken het verband tussen beide zaken. Ze ontdekken dat Krogh tijdens de oorlog de rechterhand was van de legendarische verzetsstrijder Kaj Holt. Hij was tevens een van de laatste personen die probeerde de toedracht van Holts mysterieuze dood in 1945 te achterhalen. Alle historische documentatie is echter spoorloos verdwenen.
Bergmanns onderzoek onthult een web van leugens, mythes en bedrog en voert hem terug in de tijd, naar een oorlog waarin de waarheid telkens als eerste sneuvelde en de liefde hand in hand ging met verraad.

De auteur:
Gard Sveen (1969) werkt als senior adviseur bij het Noorse ministerie van Defensie. Het boek De doden hebben geen verhaal is zijn debuut. 

Gard Sveen.
Verder kan ik weinig vinden over Gard Sveen. Hij heeft wel een eigen website die niet erg gevuld is en een Facebook pagina.

Het verhaal:
Het verhaal begint met een proloog op zondag 8 juni 2003 op de Dr. Holms vei te Oslo. De thuishulp vind het vermoorde lichaam van de 85-jarige Carl Oscar Krogh. Carl Oscar is met 62 messteken om het leven gebracht. Op het mes, het moordwapen, stond een swastika en de tekst Blut und Ehre. Het mes kwam uit 1937, Solingen. Carl Oscar Krogh is ondernemer in onroerende zaken en voormalige minister van Handel.

Het verhaal bestaat vervolgens uit vijf delen. Tijdens deze delen wordt er geswitcht tussen het heden en verleden. De gebeurtenissen in het heden zijn het gevolg van handelingen in het verleden. De moord op Carl Oscar Krogh is een van de gebeurtenissen in het heden die met het verleden heeft te maken.

Deel 1 start op maandag 28 mei 1945 in Jørstadmoen. Hier staat het krijgsgevangenenkamp Stalag 303. Kapitein Kaj Holt van de militaire verzetsbeweging Milorg verhoord de Duitse Gestapo Peter Waldhorst. Het is op dat moment niet duidelijk waar ze het over hebben. Later in het verhaal wordt dit duidelijk.

Terug in het heden wordt op vrijdag 16 mei 2003 op het hoofdbureau van politie te Oslo, de 38-jarige Tommy Bergmann geïntroduceerd. Tommy is opgegroeid in de wijk Tveita en is nu onderzoeksleider. Tommy had een relatie van twaalf jaar met Hege. Hege is bij hem vertrokken. De reden voor het vertrek maakt Tommy niet bepaald sympathiek. Hij sloeg Hege namelijk tijdens hun relatie een aantal keer in elkaar. Dit gegeven werkt in het boek door. De reden dat Tommy geïntroduceerd wordt, is dat er menselijke botten zijn gevonden in de bossen van Nordmarka. De menselijke botten zijn van drie lichamen. De drie zijn als vermist opgegeven op 28 september 1942 en het gaat om Cecilia Lande (geboren 16 maart 1934), Agnes Gerner (geboren 19 juni 1918) en Johanne Caspersen (geboren 5 november 1915). De vondst van de botten en de moord op Carl Oscar Krogh zorgen ervoor dat Tommy op zoek gaat naar de reden en de waarheid achter de recente gebeurtenissen. Tevens zorgt het onderzoek van Tommy ervoor dat het verhaal uit de Tweede Wereldoorlog over Agnes Gerner, Kaj Holt, Cecilia Lande, Johanne Caspersen en anderen wordt verteld.

Conclusie:
Het verhaal wisselt constant tussen heden en het verleden. Het levert een ontzettend boeiend en spannend verhaal op met een onverwacht einde. Ik heb het boek gelezen rond de periode van Bevrijdingsdag en dit gaf het verhaal een extra dimensie mee. Het boek gaf me gelijk informatie over hoe de oorlog in Scandinavië werd beleefd. Er zitten namelijk een aantal feiten in die waar zijn gebeurd. Een geweldig debuut van Gard Sveen.

Interessant:
  • Jazzgossen, een nummer uit de Zweedse revue uit 1922. De nazi's hadden dit nummer intens gehaat.
Zarah Leander
Gina Krog.
  • Zarah Leander - Bei mir bist du schön.

De Facebook groep Literatuur uit het Noorden nog bedankt voor het gewonnen boek. Het boek is via Bieblo te leen.

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten