Google Translate

dinsdag 17 september 2019

Arctic

Filmdetails:
Titel: Arctic
Jaar: 2018
Regisseur: Joe Penna
Verhaal: Joe Penna, Ryan Morrison
Acteurs: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir en Tintrinai Thikhasuk
Duur: 98 minuten
IMDB cijfer: 6,8


Samenvatting:
Een man strandt op de Noordpool en wacht totdat hij eindelijk gered wordt. Wanneer het ernaar uitziet dat hulp onderweg is, gebeurt er een ernstig ongeluk en is zijn kans op redding verkeken. Nu moet hij een belangrijke beslissing nemen: in het kamp blijven waar het relatief veilig is, of eropuit trekken en het onbekende tegemoet gaan, in de hoop redding te vinden.

De film:
Deze film had gelijk mijn interesse toen ik de trailer zag. Mads Mikkelsen in een arctische omgeving. De film is het debuut van Joe Penna, een Braziliaan die tegenwoordig in Los Angeles woont en bekend is geworden als MysteryGuitarMan op Youtube. Een IJslandse actrice, Maria Thelma Smáradóttir, die ook meedeed in de film. Een vreemde combinatie. De film gekeken en zeer onder de indruk. De film begint met een man die Overgård op zijn jas heeft staan en aan het bikken is in de sneeuw. Even later zie je dat hij de letters SOS heeft uitgegraven in de sneeuw.


Een gecrasht vliegtuig. De OK-AGG. Interessant is dat dit type echt bestaat. Zie de websites Fandom en Airhistory. Je weet gelijk dat het vliegtuig is neergestort en dat er maar één overlevende is en al geruime tijd aan het overleven is, getuige de afgevroren tenen. De man heet Overgård en heeft een routine ontwikkeld in een uitzichtloze situatie. Op een dag gebeurd er iets wat de routine doorbreekt en moet Overgård keuzes maken. Gaat hij de juiste keuzes maken?

Conclusie:
Er wordt heel weinig gesproken in de film. Als er wordt gesproken is het Engels maar ook Deens. Dit was zeer verrassend omdat de film toch door een Amerikaanse Braziliaan is gemaakt. Joe Penna heeft nog een verrassing en dat is dat de film totaal ontdaan is van de gebruikelijke Amerikaanse drama en laat eigenlijk alles aan de kijker over. Zelf heb ik gewoon gekeken en verwonderd over het ritme die Overgård in de overlevingsmodus zet. De kleinste dingen worden dan pijnlijk duidelijk, zoals het intens genieten van een potje droge noedels of het warmen van de handen aan een gasbrandertje.

De film is opgenomen in IJsland en alleen daarom is het al de moeite waard om de film te bekijken. Wat een geweldige beelden. Tel daar bij een Mads Mikkelsen die op dreef is en als hoge noorden liefhebber is dit een film die je niet mag missen. De trailer heb ik niet opgenomen in deze post omdat die eigenlijk het hele verhaal in twee minuten verteld. De opnames duurden trouwens 19 dagen.

De film deed mij trouwens denken aan de verhalen van Bernice Notenboom, Caroline van HemertFrank van Zwol en Jolanda Linschooten. Een groot verschil met Overgård, ze doen het uit vrije wil en Overgård niet.

Interviews:
Recensies:
- Moviemeter
- Volkskrant
- De Filmblog
- Filmtotaal
- Chicklit
- De Filmrecensent
- Cinemagazine
- De Telegraaf
- De Filmkijker
- De Morgen
- Filmdomein
- XGN
- Screendependant
- Vertigoweb

2 opmerkingen:

  1. Ik ga hem omkijken ben benieuwd bedankt voor de tip ...liefs Ria 🍁🧡🍄🌾🌽🍂🌻

    BeantwoordenVerwijderen